Sanyo Xacti CG10

"Πυροβολεί"... ό,τι κινείται!


Η Xacti αποθηκεύει τα αρχεία video σε μορφή MPEG4 και με συμπίεση AVC, στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο - τόσο τα PC όσο και το PS3 της στήλης δεν είχαν λοιπόν κανένα πρόβλημα να αναπαράγουν το υλικό, χωρίς περαιτέρω μετατροπές ή αλλαγές. Τα video προορίζονται για αποθήκευση σε κάρτα μνήμης SD ή SDHC γιατί, με την ενσωματωμένη μνήμη των 40 MB, μερικά... λεπτά υλικού μόνο μπορεί να συλλάβει κανείς στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Η συσκευασία της Xacti δεν εμπεριέχει τέτοια κάρτα, είναι λοιπόν ένα "κρυφό έξοδο" που πρέπει να ληφθεί στα υπόψιν. Ο στερεοφωνικός ήχος που συλλαμβάνει η CG10 είναι επίσης ικανοποιητικός, όπως ικανοποιητική είναι και η αυτονομία της, αφού εγγράφει σε μνήμη και όχι σε μέσο με κινούμενα μέρη. Υπάρχουν ακόμη και extras που θα χαρακτηρίζαμε ευπρόσδεκτα, όπως τη δυνατότητα να εγγράφει κανείς... φωνητικές υπενθυμίσεις με την Xacti, αξιοποιώντας το μικρόφωνο που ενσωματώνει η αναδιπλούμενη, ευμεγέθης (διαγωνίου 3 ιντσών) οθόνη προεπισκόπησης της συσκευής.

Μία ικανότητα της CG10 που επιτρέπει στην Sanyo να την προωθεί ως "υβριδικό" συνδυασμό ψηφιακής φωτογραφικής και βιντεοκάμερας, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η συσκευή μπορεί να συλλάβει και φωτογραφίες ανάλυσης 10 Μegapixel. Η λειτουργία αυτή είναι χρήσιμη, όμως η ποιότητα των φωτογραφιών δεν είναι σε καμία περίπτωση εφάμιλλη με αυτή που προσφέρει μία "κανονική" ψηφιακή κάμερα, γι' αυτό και μάλλον ως δευτερεύουσα λειτουργία και λύση ανάγκης θα την χαρακτηρίζαμε παρά ως κάτι άλλο. Με προσεκτικές ρυθμίσεις το τελικό αποτέλεσμα στις φωτογραφίες μπορεί να βελτιωθεί, όμως σπάνια έχουμε πρακτικά αυτή τη δυνατότητα - αν και, επειδή η CG10 παρουσιάζει καθυστέρηση στην σύλληψη μιας φωτογραφίας, εν τέλει σε "στημένες" περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί κυρίως. Στα μείον και η χαμηλής ποιότητας και ευκρίνειας σύνδεση με τηλεοράσεις (composite), έστω κι αν το υλικό στην ουσία για αποθήκευση σε PC είτε μέσω θύρας USB είτε μέσω των καρτών μνήμης προορίζεται.

Από τα παραπάνω εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η CG10 είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν. Δεν θα αρέσει σε όλους, πιθανώς, αυτοί όμως που βρίσκουν βολικό το κράτημά της έχουν έναν ακόμη λόγο να σκεφτούν σοβαρά την απόκτησή της: το προϊόν της Sanyo κοστίζει λιγότερα από 250 ευρώ, ποσό όχι μόνο προσιτό σε σχέση με το τί καλείται να καταβάλλει συνήθως κανείς για μία ψηφιακή βιντεοκάμερα, αλλά θελκτικότατο και σε σχέση με τις δυνατότητές του. Ναι, δεν θα καλύψει σε καμία περίπτωση τις απαιτήσεις των καταναλωτών εκείνων που χρειάζονται την ανάλυση των 1080 γραμμών, την ευελιξία στην αποθήκευση του υλικού και τις επιδόσεις που συσχετίζουμε με καλύτερους φακούς και αισθητήρες. Έχουμε την εντύπωση, ωστόσο, ότι η CG10 μπορεί να καλύψει με άνεση τις απαιτήσεις του... casual κινηματογραφιστή, ο οποίος θέλει απλώς μία μικρή, ελαφρή βιντεοκάμερα ή/και ψηφιακή φωτογραφική για να απαθανατίσει μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς - και όχι ένα εργαλείο για να κάνει... υπερπαραγωγή στη βόλτα με τους φίλους ή σε μια απλή εκδρομή. Με αυτή τη συλλογιστική, μάλιστα!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ