Sony Alpha A500 DSLR

Μικρή... στην κατηγορία και μόνο!

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €799,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Κακά τα ψέματα: οι ψηφιακές φωτογραφικές τσέπης (αγγλιστί point'n'shoot) είναι πρακτικές, εύκολο να τις έχεις μαζί σου παντού και σε γενικές γραμμές επαρκείς για πάρα πολλές περιπτώσεις... αλλά έχουν όρια. Αν θέλει να ασχοληθεί κανείς περισσότερο και δημιουργικά με την ψηφιακή φωτογραφία, αναπόφευκτα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των φωτογραφικών DSLR κάποια στιγμή, "ανταλλάσοντας" την εύκολη μεταφορά με τους πολύ καλύτερους φακούς, τις εξελιγμένες λειτουργίες και την ημιεπαγγελματική ποιότητα των φωτογραφιών που μια καλή DSLR προσφέρει. Το θέμα είναι: πώς κάνει μια κατασκευάστρια εταιρεία όσο το δυνατόν ευκολότερη τη μετάβαση ενός κατόχου φωτογραφικής "τσέπης" σε μία φωτογραφική DSLR;

Η Sony έχει απάντηση για το ζήτημα και την προωθεί με τρόπο πολύ συγκεκριμένο αυτόν τον καιρό: αναφερόμαστε στις Α500 και Α550, τα δύο νέα μέλη της οικογένειας ψηφιακών φωτογραφικών Alpha που δίνουν έμφαση στην ευχρηστία, αλλά και σ' εκείνα τα χαρακτηριστικά που φέρνουν το ποιοτικό αποτέλεσμα ευκολότερα στα χέρια του όχι απαραίτητα πεπειραμένου φωτογράφου. Είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την Α500 για μερικές ημέρες και στις επόμενες παραγράφους συμπυκνώνουμε τις εντυπώσεις μας από αυτήν.

Όσον αφορά στον εξωτερικό σχεδιασμό, η Α500 θυμίζει πλέον πολύ περισσότερο τις μεγαλύτερες "αδελφές" της, τις Α850 και Α900, παρά τις "μικρότερες" Α230 ή Α380: παραμένοντας σε μέγεθος σχετικά συμπαγής (για DSLR πάντα), προσφέρει καλύτερο "κράτημα" και "ζύγισμα" από παρελθούσες εισαγωγικές προτάσεις της Sony, ενώ και η ποιότητα κατασκευής είναι "δύο κλικ παραπάνω" και στο ίδιο επίπεδο με αυτό ανταγωνιστικών προτάσεων στην αμέσως ακριβότερη κατηγορία (1000+ ευρώ). Παραδόξως η Α500 είναι ελαφριά, κάτι που βοηθά στη σταθερότερη σκόπευση, ενώ η διάταξη των πλήκτρων λειτουργίας στο σώμα της είναι άκρως ικανοποιητική.

Το στοιχείο που όλοι θα προσέξουν αμέσως, φυσικά, είναι η LCD οθόνη προεπισκόπησης των 3 ιντσών. Αυτή μπορεί να προεκταθεί μακριά από το σώμα της μηχανής και η γωνία θέασής της να ρυθμιστεί έτσι ώστε ο φωτογράφος να μη χρειάζεται να αλλάξει το ύψος της συσκευής ή του σώματός του για να δει καθαρά τί ακριβώς σκοπεύει ο φακός. Φυσικά η οθόνη προεπισκόπησης δίνει σαφή ιδέα του στιγμιοτύπου προς σύλληψη σε πραγματικό χρόνο και είναι ευκρινέστατη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με μόνη εξαίρεση το φως του ήλιου (όπου και πάλι μπορεί να ρυθμιστεί σε διαφορετική γωνία και... όλα ΟΚ).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ