Sony Alpha A500 DSLR

Μικρή... στην κατηγορία και μόνο!

Τα αληθινά ενδιαφέροντα στοιχεία κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ωστόσο, όταν αρχίζει να φωτογραφίζει κανείς με την Α500. Ο νέας γενιάς επεξεργαστής Bionz και ο ανασχεδιασμένος αισθητήρας Exmor CMOS όντως "κάνουν δουλειά": ο πρώτος αναλαμβάνει να "καθαρίσει" την εικόνα που θα συλληφθεί από πολλές "κλασικές" ατέλειες που συναντάμε σε ψηφιακές φωτογραφίες όλων των ειδών, ενώ ο δεύτερος προσφέρει σημαντικά καλύτερη απόδοση απ' ότι στο παρελθόν στις προβληματικές συνθήκες κακού, χαμηλού φωτισμού. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά καθαρές, φωτογραφίες (ανάλυσης έως και 12 megapixel), με φυσικά, πειστικά χρώματα και πάρα πολλές λεπτομέρειες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Γι' αυτή τη ζώνη τιμής, ομολογούμε ότι τόσο καλό τελικό αποτέλεσμα δεν περιμέναμε - κάτι ίσως ενδεικτικό.

Έμφαση έχει δώσει η Sony και αρκετά μέσα ενημέρωσης στη λειτουργία Auto HDR, η οποία συνδυάζει δύο διαφορετικές τιμές έκθεσης στο ίδιο καρέ για να δημιουργήσει μια φωτογραφία βασισμένη στη μέση τιμή τους. Ομολογούμε ότι είναι έξυπνη ως προσέγγιση και έχει υλοποιηθεί σωστά, αλλά η χρήση της δεν είναι πανάκεια και θα πρέπει να αξιοποιείται προσεκτικά. Χρησιμότερη βρήκαμε τη λειτουργία της χειροκίνητης εστίασης στη σκόπευση με προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο. Από την Α500 άλλωστε δεν λείπουν όλες οι τεχνολογίες που υποβοηθούν συνολικά, όπως η σταθεροποίηση λήψης και η ανίχνευση προσώπων. Ως μόνη απουσία από τις λειτουργίες της νέας Alpha θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς την μη εγγραφή video - όμως, για ψηφιακή φωτογραφική, η έλλειψη αυτή σίγουρα δεν είναι αποφασιστικής σημασίας.

Ούτε στα του εξοπλισμού λείπει κάτι που περιμένει κανείς από μια ποιοτική DSLR. Η Α500 χρησιμοποιεί κάρτες μνήμης Memory Stick αλλά και SD (ο χρήστης επιλέγει ανάμεσα στα δύο), υπάρχει έξοδος HDMI για σύνδεση με τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, καθώς και σύστημα απομάκρυνσης της σκόνης από το φακό. Η μπαταρία που συνοδεύει την Α500 είναι υψηλής χωρητικότητας και χαρίζει στη μηχανή μεγάλη αυτονομία, ενώ το συνοδευτικό software - χωρίς να είναι κάτι το συνταρακτικό - θα αναλάβει όλα τα απαραίτητα, από τη μεταφορά των φωτογραφιών σε Η/Υ μέχρι την μετατροπή τους από τη μία μορφή στην άλλη (π.χ. από την "αγνή" RAW σε TIF). Στα ατού, φυσικά, και το γεγονός ότι η A500 δέχεται όλους τους extra φακούς τόσο της σειράς Alpha όσο και της Konica-Minolta, προσφέροντας πάρα πολλές επιλογές.

Από τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο να καταλήξει οποιοσδήποτε σε συμπέρασμα μάλλον ασφαλές: η Α500 είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο προϊόν, μελετημένο και προσαρμοσμένο πάρα πολύ καλά στις ανάγκες του κοινού που στοχεύει. Στην αγορά κοστίζει 725-750 ευρώ περίπου με τον βασικό φακό των 18-55mm, τιμή λογικότατη για τα όσα προσφέρει. Η Α550 έχει μόνο τρία πλεονεκτήματα άξια αναφοράς έναντι της Α500 - την υψηλότερης ανάλυσης οθόνη προεπισκόπησης, 2 megapixel παραπάνω ανάλυσης και 2 παραπάνω καρέ στην επαναληπτική σύλληψη - και κοστίζει 100 ή παραπάνω ευρώ περισσότερα: αυτό σημαίνει ότι η Α550 παραμένει πολύ καλή αγορά, αλλά ότι η Α500 δεν θυσιάζει κάτι αληθινά σημαντικό, οπότε για το κοινό που ψάχνει τον πιο προσιτό τρόπο μετάβασης η δεύτερη είναι απολύτως κατάλληλη. Εγκρίνουμε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ