Sony HDR-CX505ΕV

Βιντεοκάμερα... υπερπαραγωγή

Είδος: Βιντεοκάμερες
Τιμή: €1099,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Και ενώ όλη η αγορά του home entertainment ζει στον... "πυρετό του 3D" από τον Ιανουάριο - ενώ κατά βάση ακόμη μεταβαίνει στην υψηλή ευκρίνεια και μάλιστα με ρυθμούς σταθερούς, όχι ιλιγγιώδεις - την πιο ενδιαφέρουσα φάση ωριμότητας δεν την περνούν οι τηλεοράσεις HD. Την περνούν οι βιντεοκάμερες HD: ταλανίζονταν μεν από σωρεία προβλημάτων πριν από 2 χρόνια, σήμερα όμως όχι μόνο έχουν λύσει την συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων αυτών, όχι μόνο έχουν ποιοτικά εξελιχθεί σε εντυπωσιακό βαθμό, αλλά έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν υψηλού επιπέδου αποτελέσματα σε τιμές λογικότατες. Απτή απόδειξη; Η CX505EV της Sony, η οποία - σε τιμή χαμηλότερη του "ψυχολογικού ορίου" των 1000 ευρώ στα πιο πολλά καταστήματα - μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ακόμη και των... πολύ απαιτητικών!

Η CX505EV είναι μία συσκευή που "σε κερδίζει" αμέσως: μοντέρνου, καλαίσθητου design, κομψή, εξαιρετικά ελαφριά (επειδή δεν ενσωματώνει σκληρό δίσκο) αλλά "δεμένη" ως κατασκευή και στιβαρή, δεν αφήνει περιθώρια κριτικής ως προς την κατασκευή και το σχεδιασμό της. Τα καλά νέα συνεχίζονται και αφού αρχίζει να την περιεργάζεται κανείς χρησιμοποιώντας την: η οθόνη προεπισκόπησης είναι ευκρινής, τα χειροκίνητα ρυθμιστικά τοποθετημένα στα σωστά σημεία, το "κράτημά" της μελετημένο ώστε να παρέχει σταθερότητα στο χειρισμό με το ένα χέρι - ώστε το άλλο να ορίζει επιλογές και ρυθμίσεις στην οθόνη προεπισκόπησης, που είναι και αφής. Πρόκειται για μια βιντεοκάμερα με την οποία οι έμπειροι θα αρχίσουν να παράγουν με άνεση ποιοτικό υλικό από τα... πρώτα λεπτά, αλλά και μία με την οποία οι αρχάριοι θα συμφιλιωθούν σε χρόνο-ρεκόρ. Και τα δύο σημαντικά.

Στα του εξοπλισμού, επίσης καμία παράλειψη. Τα 32 GB ενσωματωμένης μνήμης είναι αρκετά για εγγραφή κινούμενης εικόνας επί 4.5 ώρες, σε ανάλυση 1080 γραμμών, σε άκρως ικανοποιητικό ρυθμό (16 Mbps), στη μορφή αρχείου συμβατή με υπεράριθμες πια συσκευές και προγράμματα MPEG4 AVC-HD. Για περισσότερων ωρών λήψη και μελλοντικές ανάγκες, υπάρχει και θύρα για Memory Stick που επιτρέπει επέκταση έως και 32 GB ακόμη (ανά κάρτα). Από την εγγραφή του video και μετά, ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει τα αρχεία σε Η/Υ μέσω της θύρας USB 2.0 για περαιτέρω επεξεργασία ή να τα παρακολουθήσει στην τηλεόρασή του υψηλής ευκρίνειας μέσω θύρας HDMI (θα χρειαστεί καλώδιο από mini-HDMI σε HDMI που δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία).

Στο χειρισμό, αν εξαιρέσει κανείς την ενεργοποίηση λειτουργίας λήψης φωτογραφιών και την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων για νυχτερινή λήψη, τα περισσότερα πράγματα ορίζονται στην οθόνη αφής. Είναι αλήθεια ότι τα menu επιλογών χρειάζονται κάποια εξοικείωση για να αξιοποιηθούν πλήρως, δεν στερούν όμως τίποτε το σημαντικό από τον χρήστη της συσκευής. Ευτυχώς η Sony έχει συμπεριλάβει στην CX505VE και χειροκίνητο έλεγχο της εστίασης, ο οποίος και βολικά τοποθετημένος είναι και (σχετικά) γρήγορος. Υπάρχουν άλλωστε και δυνατότητες που οι αρχάριοι θα αγαπήσουν, όπως αυτή με την οποία, αγγίζοντας ένα συγκεκριμένο σημείο στο κάδρο της οθόνης αφής, ο χρήστης μπορεί να "διατάξει" την HandyCam να χρησιμοποιήσει τις καλύτερες ρυθμίσεις για να καλύψει τέλεια εκείνο ακριβώς το σημείο. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ