Sony HDR-CX505ΕV

Βιντεοκάμερα... υπερπαραγωγή

Όντας πολύ κοντά στην κορυφή της προϊοντικής πυραμίδας των HandyCam, η CX505VE διαθέτει όλες εκείνες τις τεχνολογίες και τα υποσυστήματα που βοηθούν στην εγγραφή του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Ο φακός είναι ο ποιοτικός G της Sony με δυνατότητα 12x zoom, παρούσα είναι και η λειτουργία σταθεροποίησης SteadyShot, παρόν και το ψηφιακό σύστημα ελέγχου και επεξεργασίας Bionz. O συνδυασμός τους έχει αποδειχθεί ότι κάνει όντως ευκολότερη τη ζωή των αρχάριων - που δεν γνώριζαν τις εποχές που... έπρεπε να κινούμε μια βιντεοκάμερα σαν καρτέλα με αυγά για να εγγράψει ομαλά - και επιτρέπει στους έμπειρους μεγαλύτερη ευελιξία στην κάλυψη π.χ. γρήγορα κινούμενων αντικειμένων ή σε... σκηνοθετικές πρωτοβουλίες τύπου zoom in/out καθώς η κάμερα κινείται.

Για να είμαστε ειλικρινείς, το μόνο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης HandyCam που δεν μας ενθουσίασε ήταν αυτό του δέκτη GPS. Αυτός, αν ενεργοποιηθεί, προσδιορίζει τη γεωγραφική θέση της συσκευής και χαρακτηρίζει ανάλογα τα αρχεία video που εγγράφουμε, ώστε να βοηθήσει (;) στην ταξινόμησή τους στο μέλλον και να τα καταστήσει αναζητήσιμα βάσει περιοχής όταν τα δημοσιεύουμε σε κάποια Δικτυακή υπηρεσία όπως το YouTube. Πιθανώς υπάρχουν κάποιοι που θα βρουν πρακτική αξία σ' αυτό, εμείς όμως θα προτιμούσαμε στη θέση του GPS και του geotagging να υπήρχε κάτι πιο χρηστικό, όπως π.χ. η χειροκίνητη ρύθμιση του κλείστρου ή της έντασης του ήχου, που θα εκτιμούσε περισσότερος κόσμος.

Πιο πολλή σημασία απ' όλα, ωστόσο, έχει το τελικό αποτέλεσμα - κι εκεί η CX505VE ουσιαστικά δεν έχει ανταγωνισμό στην τιμή που πωλείται. Η διάταξη Exmor-R του αισθητήρα της (περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό άρθρο) βοηθά ανέλπιστα πολύ στην εγγραφή καθαρής, λεπτομερούς εικόνας σε κακές συνθήκες φωτισμού - η μέχρι πρότινος "αχίλλειος πτέρνα" για βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας. Σε καλές, δε, το πόσο "δίχως κόκκο" μπορεί να είναι video που προέρχεται από καταναλωτική κάμερα, με πόσο ζωντανά χρώματα και ομαλή κίνηση, πρέπει να το δει κανείς για να το πιστέψει. Ακόμη και οι φωτογραφίες που συλλαμβάνει η συγκεκριμένη HandyCam - με υπερδιπλασιασμό από τα 6.6 στα 12 megapixel - δεν απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες κανονικών ψηφιακών φωτογραφικών. Ο ήχος, άλλωστε, είναι... μεν "συνθετικός" Dolby Digital 5.1 - όπως σε κάθε συσκευή της κατηγορίας - αλλά δεν παύει να είναι πεντακάθαρος και σαφής, ακόμη και σε μικρολεπτομέρειες.

Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω, το αθηνόραμαdigital.gr δεν θα μπορούσε παρά να δηλώσει άκρως ικανοποιημένο από τα όσα έχει να προσφέρει η CX505VE. Πρόκειται για μία βιντεοκάμερα που, πράγμα σπάνιο, κάνει ακριβώς όσα υπόσχεται και τα κάνει πάρα πολύ καλά. Θεωρούμε ότι αποτελεί, δε, την καλύτερη αγορά ανάμεσα στις άλλες νέες HandyCam της Sony, καθώς τα ακριβότερα μοντέλα σε τρία μόνο στοιχεία διαφοροποιούνται: στο ρυθμό κωδικοποίησης (24 Mbps αντί 16), στην υψηλότερη ανάλυση της οθόνης προεπισκόπησης και τον διαθέσιμο αποθηκευτικο χώρο. Τα δύο τελευταία δεν έχουν καμία απολύτως επιρροή στην ποιότητα του video που καταγράφεται, κι αυτό είναι που ενδιαφέρει περισσότερο. Η απολύτως κατάλληλη οθόνη της CX505VE και η αγορά ενός Memory Stick μελλοντικά, καλύπτουν και τα δύο. Χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω; Μάλλον όχι!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ