Sony MDR-1RB

Πανέμορφα, ποιοτικά, οικιακά

Όσο όμορφα σχεδιασμένο και πολυτελώς κατασκευασμένο να είναι ένα ζευγάρι ακουστικά, φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει τον ήχο από διάφορες πηγές παραμένει το σημαντικότερό τους χαρακτηριστικό - και εκεί τα MDR-1R δεν θα απογοητεύσουν κανέναν, αλλά δεν θα "αφήσουν με το στόμα ανοιχτό" τους άκρως απαιτητικούς ακροατές, επίσης. Γινόμαστε συγκεκριμένοι: κατά τις ημέρες των δοκιμών μας χρησιμοποιήσαμε τα ακουστικά της Sony με το iPhone5, το HTC One, το PS Vita, δύο διαφορετικά laptop και ένα desktop, ακούγοντας ποικιλία περιεχομένου. Αυτό κάλυπτε όλα τα προφανή, την ακρόαση δηλαδή μουσικής διαφόρων ειδών - από κλασική, νεοκλασική, instrumentals και soundtracks ταινιών, μέχρι όλων των κατηγοριών electronica και vocal ή uplifting trance - καθώς και την ακρόαση ταινιών (ΗΤC Οne/laptop) και την ενασχόληση με games (iPhone5/PS Vita).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η εντύπωση που αποκομίσαμε από τον ήχο των MDR-1R ήταν αυτή: τα συγκεκριμένα ακουστικά επιδιώκουν την ισορροπία ανάμεσα στις τρεις ηχητικές κλίμακες σε τέτοιο βαθμό, ώστε συχνά αυτό να "μειώνει" την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν τα βαθιά μπάσα και τα λεπτομερή πρίμα στη συνολική "εικόνα" κάθε πηγής. Ο ήχος παραμένει "ζεστός", πλούσιος και πειστικός π.χ. στην απόδοση των φωνητικών, αλλά και σαφής στον προσδιορισμό π.χ. των κρουστών ή των beats, χωρίς να "πνίγει" τη μεσαία κλίμακα ή τα γοργά "περάσματα" από τα χαμηλά στα υψηλά. Αποφεύγει ωστόσο τις μικρές... "υπερβολές" που αγαπάμε ενίοτε σε πολλά μουσικά κομμάτια και παρά το γεγονός ότι αυτό σημαίνει πως παραμορφώσεις και ανεπιθύμητος "χρωματισμός" του ήχου δεν υπάρχουν, σημαίνει επίσης πως συναρπαστικός ο ήχος σπάνια γίνεται. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό και π.χ. σε δυναμικά τμήματα ενός soundtrack ταινίας ή στην αληθοφάνεια των πυροβολισμών κι εκρήξεων σε ένα video game: ικανοποιητική η χροιά, αλλά όχι συγκλονιστική.

Το ευρύτερο κοινό πιθανώς δεν θα προσέξει κάτι από τα παραπάνω, ούτε θα δυσαρεστηθεί σχετικά, ακριβώς επειδή η απόδοση των MDR-1R έχει σχεδιαστεί να είναι πολύ καλή σε ευρεία γκάμα χρήσεων και "σεναρίων". Το μόνο μειονέκτημα που θα παρατηρήσει τόσο ο φίλος του ποιοτικού ήχου, όσο και ο... casual ακροατής, είναι το γεγονός ότι τα MDR-1R δεν απομονώνουν σε ευδιάκριτο βαθμό τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος. Καταλαβαίνουμε πως η Sony προτείνει να προαναφερθέντα MDR-1RNC γι' αυτό, όμως είμαστε της γνώμης πως στο επίπεδο τιμής των €249 δεν θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς λειτουργία εξουδετέρωσης θορύβου, τη στιγμή που ανταγωνιστικά ακουστικά από άλλα "μεγάλα ονόματα" (όπως των Sennheiser και Denon) την προσφέρουν.



Σε σχέση με εκείνα, ωστόσο, τα MDR-1R υπερέχουν σε αισθητική και ποιότητα κατασκευής ομολογουμένως. Γι' αυτό, και για την ισορροπημένη τους απόδοση σε ποικιλία περιεχομένου, μπορούν να προταθούν χωρίς δυσκολία στο κοινό εκείνο που ψάχνει ένα αξιόπιστο ζευγάρι ακουστικών, το οποίο θα χαίρεται να βλέπει και να χειρίζεται εντός και εκτός σπιτιού. Οι άκρως απαιτητικοί έχουν κι άλλες επιλογές... χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ενδέχεται να καταλήξουν σε αυτήν τελικά, αν η κύρια χρήση των MDR-1R από αυτούς είναι εντός σπιτιού. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ