Sony NEX-5

Τα καλά και των δυο κόσμων!

Στα πρακτικά, λοιπόν. Το κράτημα της NEX-5 είναι σταθερότατο, με την καμπύλη της πρόσοψής της να "κλειδώνει" στο πάνω μέρος των δαχτύλων του δεξιού χεριού σχεδόν ιδανικά. Είναι αλήθεια ότι με το φακό των 18-55mm (αυτόν που θα χρειαστεί κανείς για να απελευθερώσει) ο περισσότερος κόσμος θα την χειρίζεται με τα δύο χέρια, αλλά αυτό αποδεικνύεται τελικά άκρως φυσικό και άνετο, αφού η κατανομή βάρους της NEX-5 δεν αλλάζει σε βαθμό δυσάρεστο. Η ποιότητα κατασκευής της γίνεται αμέσως αντιληπτή όχι μόνο από την αίσθηση των υλικών στο χέρι, αλλά και παρατηρώντας τη συναρμογή των επιμέρους τμημάτων της προσεκτικά. Είναι προϊόν που γνωρίζει πως ο κάτοχός του θα έχει απαιτήσεις από αυτό - και φροντίζει να δώσει τη σωστή εντύπωση.

Πολύ πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η νέα πρόταση της Sony δείχνει στην χρήση ευφυέστερη από κάθε άλλη που έχουμε χειριστεί στο παρελθόν. Με την NEX-5 μπορεί να αρχίσει να παράγει κανείς μέσα σε λίγα λεπτά αποτελέσματα που κάποτε μόνο μετά από προσεκτικές ρυθμίσεις μπορούσαμε να αποσπάσουμε από ψηφιακή φωτογραφική. Ακόμη κι αν αφήσει κανείς τη συσκευή να ανιχνεύει τις συνθήκες φωτισμού και να αποφασίζει μόνη της για όλα - να λειτουργεί... "στον αυτόματο", ένα πράγμα - αν τής δώσει αρκετό χρόνο για να εστιάσει σωστά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η τελική φωτογραφία θα είναι "ενός επιπέδου και πάνω", ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες. Σε κακό φωτισμό η NEX-5 συλλαμβάνει πεντακάθαρα ακόμη και στα 1600 ISO, κάτι ανήκουστο για τόσο μικρή συσκευή. Σε καλό... συναγωνίζεται κάμερες τριπλάσιου ή τετραπλάσιου κόστους, κάτι σαφώς ενδεικτικό.

Όσον αφορά στο video, άλλη μία ευχάριστη έκπληξη. Η ΝΕΧ-5 όχι μόνο συλλαμβάνει συμπαγή, λεπτομερή και καθαρή κινούμενη εικόνα, αλλά καταφέρνει να ακολουθήσει επιτυχώς και τα γρήγορα κινούμενα αντικείμενα, προσαρμόζοντας την εστίασή της χωρίς τους... δισταγμούς που επιφέρουν ασάφεια στην αναπαραγωγή του υλικού αργότερα. Τα χρώματα του video δεν είναι βέβαια της πιστότητας των φωτογραφιών, αλλά παραμένουν σε πολύ καλό επίπεδο, ισάξιο σχεδόν αυτού που περιμένει κανείς από εξειδικευμένη βιντεοκάμερα. Ο ήχος που συλλαμβάνεται εξ ορισμού είναι κάπως "ρηχός", αλλά αποδεκτός για τους σκοπούς ενός ερασιτεχνικού video (υπάρχει ειδικό περιφερειακό της Sony που τον βελτιώνει αλλά δεν το είχαμε στη διάθεσή μας). Προβάλλοντας τα clip που συλλάβαμε σε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, συνειδητοποιήσαμε ότι η NEX-5 όντως μπορεί να φανεί υπερπολύτιμη σε περιπτώσεις που το να μεταφέρει κανείς ξεχωριστή βιντεοκάμερα και ψηφιακή φωτογραφική, απλώς δεν είναι εφικτό. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ