Sony NEX-5

Τα καλά και των δυο κόσμων!

Σημαντικό ρόλο στην ευχρηστία της NEX-5 αποδεικνύεται μετά από λίγο πως παίζει η έγχρωμη οθόνη της. Αυτή όχι μόνο είναι τόσο υψηλής ανάλυσης ώστε δίνει σαφέστατη ιδέα για το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά - επειδή μπορεί να ξεδιπλωθεί και να ρυθμιστεί σε αρκετά μεγάλο εύρος η γωνία της σε σχέση με το σώμα της κάμερας - παρέχει και "το κάτι παραπάνω" στην ευελιξία λήψης από ψηλά ή από χαμηλά. Στο φως του ήλιου, μάλιστα, μπορεί να διακρίνει κανείς τί προβάλλει η οθόνη αυτή, ακόμη και με τις φυσιολογικές αντανακλάσεις παρούσες - κάτι που σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε για κάθε άλλη οθόνη κάμερας της αγοράς.

Η οθόνη, άλλωστε, παίζει ρόλο και στην αλλαγή ή προσαρμογή των ρυθμίσεων: όλες οι επιλογές προβάλλονται καθαρά και στην επισκόπηση σε πραγματικό χρόνο υπάρχει χώρος στην οθόνη για όλων των ειδών τις χρήσιμες πληροφορίες. Η ΝΕΧ-5 πάντως θέλει να κάνει όσο το δυνατόν ευκολότερη τη ζωή εκείνου του τμήματος του κοινού που δεν θέλει να περνά από τη διαδικασία των ρυθμίσεων κάθε φορά που θέλει να συλλάβει μια φωτογραφία - αυτό διαφαίνεται όχι μόνο από τα προκαθορισμένα σετ ρυθμίσεων, αλλά ακόμη κι από ένα είδος... διδακτικής ρουτίνας (tutorial) που είναι αποθηκευμένη στην ίδια τη μηχανή και ουσιαστικά εστιάζεται στην "αυτόματη" λειτουργία. Υποψιαζόμαστε ότι, μετά από τους πρώτους μήνες πειραματισμού και χρήσης, οι κάτοχοι NEX-5 που θα θέλουν να τις ωθήσουν στα όρια των δυνατοτήτων τους θ' αλλάξουν τον τρόπο που τις χρησιμοποιούν: πολλές σημαντικές ρυθμίσεις - όπως τα υψηλά επίπεδα ISO για παράδειγμα - επιβάλλουν χειροκίνητη κι όχι αυτόματη ρύθμιση.

Αυτά όσον αφορά στα βασικά, δηλαδή τη χρήση για σύλληψη φωτογραφιών και video. Όσον αφορά στις εξελιγμένες λειτουργίες; Οι φωτογραφίες HDR είναι απίθανα ποιοτικές και λεπτομερείς - έστω κι αν η χρήση της λειτουργίας αυτής αληθινά ταιριάζει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μόνο - και αναμένουμε να δούμε πολλά άκρως εντυπωσιακά παραδείγματά τους στο μέλλον. Τα πανοράματα που μπορεί να συλλάβει η NEX-5 είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ και, με κάποιο πειραματισμό, μπορεί κανείς να απαθανατίσει πραγματικά "ρέουσες" εικόνες πάρα πολύ μεγάλου πλάτους, χωρίς ίχνος "συρραφών" όπως παλιά. Εγκαθιστώντας στην ΝΕΧ-5 μας το πρόσφατο firmware update για τα 3D πανοράματα συλλάβαμε και δύο τέτοια, αλλά... δεν είχαμε την ευκαιρία ακόμη να τα δούμε σε 3D τηλεόραση για να εκφέρουμε γνώμη σχετικά με το πόσο πειστικά ή όχι είναι - επιφυλασσόμαστε, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ