Sony Xperia Z1 Compact

Είναι... μεγάλο το μικρό!

Όπως και το αρχικό Z1, έτσι και την Compact εκδοχή του η Sony την προωθεί όχι μόνο ως "γενικών καθηκόντων" smartphone, αλλά και ως "φωτογραφικό" κινητό - δεν θα μπορούσε να... μην, άλλωστε, με την κύρια κάμερά του να φέρει τον ίδιο μεγάλο αισθητήρα των 20 Megapixel, παρά το μικρότερο μέγεθος συνολικά της συσκευής. Τα αποτελέσματα είναι, όπως περιμένει κανείς από πρόταση του είδους, πάρα πολύ καλά - τόσο στις φωτογραφίες (ακόμη και με όχι ευνοϊκό φωτισμό), όσο και στο video (που είναι απρόσμενα "καθαρό" σε ανάλυση 1080 γραμμών... για κινητό πάντα). Ένα άλλο επιθυμητό χαρακτηριστικό που "μεταφέρεται" αυτούσιο από το Z1 στο Z1 Compact είναι η ιδιότητα του αδιάβροχου και του ανθεκτικού στη σκόνη (γι' αυτό και είναι καλυμμένες όλες του οι θύρες). Αυτό θα το προσφέρει ένας αριθμός από "μεγάλα" Androidή μέσα στο 2014, όμως - απ' όσο γνωρίζουμε και πάντα για την ώρα - κανένα "μεσαίου μεγέθους" όπως το Z1.

Περιθώρια για παράπονο δεν αφήνει το Z1 Compact και σε όλα σχεδόν τα άλλα του στοιχεία. Η Sony έχει καταφέρει να συρρικνώσει τον γρήγορο επεξεργαστή του Z1, 2 GB μνήμης λειτουργίας, ικανό σύστημα επιτάχυνσης γραφικών, όλους τους αισθητήρες, όλα τα κυκλώματα ασύρματης διασύνδεσης κλπ. σε μικρότερο περίβλημα. Αποτέλεσμα: ένα από τα ταχύτερα Androidή της αγοράς, όχι μόνο στα τυπικά μετροπρογράμματα, αλλά και στη γενικότερη αίσθηση κατά τη χρήση. Ίσως, δε, να μην ήταν αρχικά... σχεδιασμένη αυτή η εντυπωσιακή συρρίκνωση, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι όταν το Ζ1 Compact λειτουργεί στο maximum (π.χ. στα γνωστά και μη εξαιρετέα απαιτητικά games του Android) "ζεσταίνεται" το πίσω μέρος του. Θετικά επηρεάζεται και η αυτονομία του, με άνεση εργασιακής ημέρας, λόγω της μικρότερης διαγωνίου οθόνης - κάτι που αναμένεται να φανεί ακόμη περισσότερο μετά από την αναβάθμιση σε Android 4.4 (ήταν καθ' οδόν τις μέρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές). Μόνη "παρατονία" στα παραπάνω; Το ενσωματωμένο ηχείο του μικρού Xperia, το οποίο δεν αποδίδει τον ήχο όσο ποιοτικά θα θέλαμε. Μας έχουν... "καλομάθει" τα ηχεία των HTC One/One M8, μάλλον!

Αν εξαιρέσει, λοιπόν, κανείς τις μικρές "ενστάσεις" μας - για το πλήκτρο ενεργοποίησης, το κατά τι μεγαλύτερο πάχος, την θερμότητα που αναπτύσσει "υπό πίεση" και το μέτριο ενσωματωμένο ηχείο - είναι το Xperia Z1 Compact το... τέλειο κινητό τηλέφωνο; Για το μέγεθός του, παραδόξως... ναι: είναι ό,τι κοντινότερο έχουμε συναντήσει στο μελετημένα ιδανικό, έστω κι αν δεν έχουμε παράδειγμα άλλης συσκευής τέτοιου τύπου (δηλαδή συμπαγή και ταυτόχρονα ισχυρή) για να τα συγκρίνουμε. Κι αν αυτό ακούγεται ως... πρόκληση στις Samsung και HTC για ένα Galaxy S5 Mini ή ένα One M8 Mini, είναι! Με κόστος απόκτησης βέβαια γύρω στα €550 επισήμως - με αναζήτηση αγοράς βρίσκεται με σημαντικά λιγότερα - δεν το λες και... φθηνό ή προσιτό, όμως αυτό ακριβώς "πουλάει" η Sony με το Z1 Compact: τις δυνατότητες ενός "μεγάλου" smartphone, σε μέγεθος μεσαίου. Ε, αυτό πάντα το πληρώναμε "κάτι παραπάνω", είναι η αλήθεια. Στο συγκεκριμένο, όποιοι και όποιες ενδιαφέρονται για ένα top κινητό για... φυσιολογικού μεγέθους χέρια, το πληρώνουν συνειδητά και ξενοιάζουν!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ