Sony Xperia Z3

Ανταγωνιστικό σε όλα, εν πολλοίς εξελικτικό

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €699,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα κορυφαία smartphones με Android να έχει οξυνθεί περισσότερο από ποτέ - το 2014 ήταν χρονιά παραγωγικότατη για τις top συσκευές αυτής της κατηγορίας - κάθε νέα πρόταση που εμφανίζεται στην αγορά πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο ή τρία στοιχεία "δικά της", που την διαχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Η Sony παραδοσιακά στηριζόταν στο design και την ποιότητα κατασκευής των δικών της προτάσεων, όμως η φετινή χρονιά σηματοδότησε... ανατροπές: τα Xperia δεν είναι πλέον τα ομορφότερα Android smartphones και η ιαπωνική εταιρεία έστρεψε την προσοχή της σε άλλα "επιχειρήματα" που η δική της σειρά θα μπορούσε να αξιοποιήσει ως αποκλειστικά. Το Xperia Z3 έχει έναν αριθμό από τέτοια στοιχεία. Είναι αρκετά για να "γείρουν την πλάστιγγα" της προτίμησης των χρηστών με υψηλές απαιτήσεις προς τη δική του πλευρά;

Ως διάδοχος του πολύ καλού Xperia Z2 - το οποίο κατά βάση δεν έχει συμπληρώσει ακόμη 8 μήνες στην αγορά! - το Z3 εκ των πραγμάτων δεν θα είχε εύκολη αποστολή ακριβώς. Αν η αποστολή... στέφθηκε με επιτυχία ή όχι, πάντως, μάλλον δεν θα πρέπει να το κρίνει οποιοσδήποτε από την πρώτη εντύπωση που αποπνέει το design του Ζ3, αφού αυτός είναι στην ουσία πανομοιότυπο με το αντίστοιχο του Ζ2: οι ίδιες σχεδιαστικές γραμμές, η ίδια χρήση κράματος αλουμινίου και γυαλίου, η ίδια θέση για την κάμερα και τα βασικά πλήκτρα χειρισμού. θα πρέπει να τα τοποθετήσει κανείς δίπλα-δίπλα για να παρατηρήσει πως το Ζ3 είναι κατά τι λεπτότερο, κατά τι ελαφρύτερο και ίσως λιγότερο πλατύ. Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τις κάπως στρογγυλεμένες ακμές του, το καθιστούν σε μικρό βαθμό ευκολότερο στη χρήση με το ένα χέρι - αν και βέβαια συνεχίζουμε να μιλάμε για ένα μεγάλο smartphone, αφού η πολύ καλή οθόνη παραμένει διαγωνίου 5.2 ιντσών.


Οι βελτιώσεις που έχει υλοποιήσει η Sony στο Ζ3 σε σχέση με το Z2 βρίσκονται "στα σημεία" (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Οι Ιάπωνες έχουν, για παράδειγμα, καταστήσει το νέο μοντέλο ακόμη περισσότερο ανθεκτικό στο νερό και στη σκόνη - με τίμημα τα πλαστικά καλύμματα για την υποδοχή καρτών μνήμης microSD και τη θύρα USB απ' όπου η συσκευή φορτίζεται (συνεχίζει να είναι ελαφρώς εκνευριστική η διαδικασία "αποκάλυψης" της θύρας αυτής). Έχουν μεταβεί από τις κάρτες microSIM στις κάρτες nanoSIM, έχουν διευρύνει κατά τι το πεδίο της κύριας κάμερας και έχουν αναβαθμίσει την έκδοση του Android από την τότε 4.4.2 στην 4.4.4. Βελτιώσεις έχει να επιδείξει και το λογισμικό ελέγχου της κάμερας, το λογισμικό διαχείρισης του ήχου και κάποια ακόμη πράγματα.

Τίποτε από αυτά δεν αποτελεί λόγο αγοράς του Ζ3 από μόνο του και σίγουρα όχι λόγο αναβάθμισης από το Ζ2, καθώς τα κύρια στοιχεία των δύο μοντέλων - επεξεργαστής, μνήμη, υποσύστημα γραφικών, κύρια κάμερα κλπ. - είναι πανομοιότυπα. Φανερώνουν, πάντως, την πρόθεση της Sony να βελτιώνει τις συσκευές της όπου και όπως μπορεί, ακόμη και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι που απέκτησαν βέβαια την άνοιξη το Z2 με την πεποίθηση πως αυτό θα είναι το κορυφαίο smartphone της ιαπωνικής εταιρείας μέχρι τουλάχιστον την έκθεση MWC 15 τον ερχόμενο Μάρτη κατανοητά θα έχουν ενστάσεις όσον αφορά στην κυκλοφορία του Ζ3 φέτος. Από την άλλη, με δεδομένο πως το Ζ3 σε σχέση με το Ζ2 είναι το αντίστοιχο του π.χ. iPhone 4S με το iPhone 4, μικρό το κακό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ