Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows των PC ή το OS-X των Macintosh: ένα πλαίσιο βασικού λογισμικού κι ένα γραφικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι κάτοχοι συμβατών συσκευών μπορούν να εγκαταστήσουν πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Το Android ανήκει στη Google, στηρίζεται ωστόσο σε ειδική εκδοχή του Linux, του γνωστού λειτουργικού συστήματος "ανοιχτού κώδικα". Είναι λοιπόν, κατ' επέκταση, κι αυτό ελεύθερο προς αξιοποίηση από κατασκευαστές συσκευών (με κάποιους περιορισμούς που ισχύουν αν οι τελευταίοι θέλουν τα προϊόντα τους να φέρουν και την πιστοποίηση της Google).
Το Android μπορεί να στηρίξει τις λειτουργίες οποιουδήποτε είδους συσκευής - από το μικρότερο MP3 player έως τη μεγαλύτερη τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας - έχει ωστόσο χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής περισσότερο σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές tablet. Αυτές είναι οι συσκευές που, για την ώρα, είναι κατάλληλότερες να αξιοποιήσουν τις περίπου 200.000 εφαρμογές που η Google διαθέτει μέσα από το Δικτυακό κατάστημα του λειτουργικού της, το Android Market.
Αντίπαλα στο Android προϊόντα (με την έννοια των λειτουργικών που στηρίζουν ανταγωνιστικές συσκευές) είναι το iOS της Apple, το WebOS της HP και τo Windows Phone 7 της Microsoft. Καθένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του έναντι του Android, το τελευταίο όμως παραμένει το πλέον ευέλικτο και - ως ελεύθερο προς διάθεση - αυτό που έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί στο ευρύτερα διαδεδομένο για όλες τις κατηγορίες συσκευών.