Η εκδήλωση Build 2014 της Microsoft - που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα - έφερε στο προσκήνιο ουκ ολίγα ενδιαφέροντα για τα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας, από την αποκάλυψη των Windows Phone 8.1 και την έλευση των εφαρμογών για πολλαπλές εκδόσεις Windows (universal apps), μέχρι την επιστροφή του Start Menu και την επιβεβαίωση της διάθεσης του Update 1 για τα Windows 8.1 την τρέχουσα εβδομάδα. Ένα στοιχείο που δεν έτυχε αρκετά ευρείας αναφοράς, ωστόσο, αφορά σε μία πρωτοβουλία της Microsoft που ονομάζεται Windows in the Car. H οποία είναι... αυτό ακριβώς που ακούγεται: ένα σχέδιο για να βρει το λειτουργικό της σύστημα το δρόμο του στα ταμπλώ μελλοντικών αυτοκινήτων!
Οποιοσδήποτε παρακολουθεί για χρόνια τις δραστηριότητες της Microsoft γνωρίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία κάνει σχέδια για κάτι τέτοιο - έχει ήδη σχετικές συνεργασίες με τις Ford, BMW, Nissan, Fiat και KΙΑ, οι οποίες σε συγκεκριμένα μοντέλα τους έχουν εγκαταστήσει μια συγκεκριμένη έκδοση των Windows (την Embedded) για να αυξήσουν τη λειτουργικότητα των βασικών τους συστημάτων multimedia. Όμως το Windows in the Car είναι προσέγγιση διαφορετική, κατά τη γνώμη μας καλύτερη και της ίδιας συλλογιστικής με αυτήν του σύστηματος CarPlay που ανακοίνωσε πρόσφατα η Apple (της οποίας όμως αυτή είναι η πρώτη απόπειρα στο συγκεκριμένο τομέα).
Το σύστημα Windows in the Car θα προσφέρει, στην ουσία, ένα γραφικό περιβάλλον παρόμοιο με αυτό των Windows Phone 8.1, σχεδιασμένο για οθόνη αφής μεγαλύτερου μεγέθους (όπως αυτές που φιλοξενούνται στο ταμπλώ πολλών σύγχρονων αυτοκινήτων). Το σύστημα αυτό καθ' αυτό θα μπορεί να αναβαθμιστεί με apps (και μάλιστα universal όπως τα περιέγραψε η Microsoft), αλλά ο ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας του θα είναι η άμεση επικοινωνία του με το smartphone ή το tablet του χρήστη. Αυτή θα επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας Mirrorlink και, πέρα από την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στα δύο συστήματα και τη δυνατότητα χειρισμού των Windows in the Car μέσω του κινητού ή του tablet, θα αξιοποιεί και τη Δικτυακή σύνδεση των δεύτερων για όλων των ειδών τις έξτρα δυνατότητες.
Τα αρχικά apps σε ένα σύστημα Windows in the Car θα αφορούν φυσικά στη δρομολόγηση μέσω χαρτών, στην διαχείριση κλήσεων και μηνυμάτων (φωνητικά και στις δύο περιπτώσεις), καθώς και στην αναπαραγωγή μουσικής και video. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, πολλών άλλων ειδών apps θα είναι σε θέση να εντοπιστούν στο σχετικό Marketplace και να φιλοξενηθούν από το σύστημα αυτό, με τη Microsoft να αναφέρει ως προφανή παραδείγματα τα Spotify και Xbox Radio. Την απαραίτητη ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας Mirrorlink υποστηρίζουν ήδη σε πολλά μοντέλα τους οι Volkswagen, Honda, Toyota και Citroen, καθώς και κατασκευαστές συστημάτων multimedia για αυτοκίνητα, όπως οι Alpine και Pioneer. Αυτό σημαίνει πως - παρά το γεγονός ότι η Microsoft δεν έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την εμπορική διάθεση των Windows in the Car - το νέο σύστημα μπορεί να υλοποιηθεί ίσως νωρίτερα απ' όσο έχουμε... συνηθίσει να περιμένουμε για τέτοιες πρωτοβουλίες. Θα αποδειχθεί το 2014 η χρονιά που τα Windows θα βρίσκονται... πραγματικά παντού; Ίδωμεν!