Wind/ZTE Blade

Smartphone, επιτέλους προσιτό

Tα smartphones (κινητά τηλέφωνα που στηρίζονται σε λειτουργικό σύστημα όπως οι Η/Υ και επεκτείνουν τις δυνατότητές τους με πρόσθετες εφαρμογές) είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στις συσκευές που όλοι έχουν μαζί τους παντού. Είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ακόμη και στην Ελλάδα. Αν όλοι μας έχουμε μόνο μία συσκευή πάντα μαζί μας, αυτή είναι το κινητό - και, με την ομιλία και τα SMS πλέον δεδομένα, αργά ή γρήγορα, όλοι ζητούν ή θα ζητήσουν από αυτή τη συσκευή περισσότερα, είτε για δουλειά είτε για διασκέδαση. Το iPhone ήταν αυτό που, με τις εφαρμογές του, άλλαξε τη μορφολογία της αγοράς στον συγκεκριμένο τομέα, όμως - όντας της Apple - επέσυρε το αντίτιμο της υψηλής τιμής απόκτησης, που κρατά πολύ κόσμο μακριά του. Αν, όμως, κάτι σαν το iPhone ήταν επιτέλους αληθινά προσιτό;

Αυτός είναι ο ρόλος του λειτουργικού της Google στην αγορά, του Android: να ανατρέψει τις ισορροπίες που κρατούσαν την τιμή των smartphones σε υψηλά επίπεδα και να στηρίξει προτάσεις που κοστίζουν όσο και τα φθηνά, κοινά κινητά. Μέχρι σήμερα οι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεφώνων που αξιοποιούσαν το Android είχαν σε ένα βαθμό αποτύχει να προσφέρουν κάτι τέτοιο: κυκλοφορούσαν πολύ καλά κινητά μεν, αλλά και πάλι ακριβά για το ευρύ κοινό. Κι εδώ μπαίνει στην εξίσωση η ZTE, η οποία ναι μεν δεν έχει ακόμη καλλιεργήσει το brand name της στα επίπεδα της HTC ή της LG, αλλά έχει περγαμηνές παγκοσμίου βεληνεκούς και τη δυνατότητα να προσφέρει στην αγορά ένα ποιοτικό, φθηνό μα όχι φθηνιάρικο κινητό. Το Blade.

Ασυνήθιστα μεν σε αυτό το σημείο παρουσίασης, αλλά εξ αρχής θα παραθέσουμε την τιμή πώλησης του συγκεκριμένου smartphone: μόλις €159. Είναι στοιχείο που αξίζει να έχει μόνιμα στην άκρη του μυαλού του κανείς γιατί διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ενδιαφέρουσα πρόταση είναι - κάτι που γίνεται αντιληπτό από τη πρώτη στιγμή που θα το ενεργοποιήσει κανείς: πολύ απλά, το Blade... δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση κινητό των €159! Η οθόνη του, μεγάλη και ευκρινέστατη (3.5 ίντσες διαγώνιος και 800x480 pixel ανάλυση), είναι φυσικά αφής και ποιοτικότατη, όπως θα περίμενε κανείς από smartphones σε τελείως διαφορετικά επίπεδα κόστους. Οι εντυπώσεις κερδίζονται αμέσως σε αυτό το επίπεδο καθώς, επί του πρακτέου, με την οθόνη αλληλεπιδρά στο 90% του χρόνου του ο κάτοχος ενός smartphone.

Μετά από τις πρώτες ώρες χρήσης του Blade, δε, η θετική εντύπωση δεν έχει αλλάξει. Από πλευράς design μπορεί να μην θέτει νέα standards ακριβώς, ακαλαίσθητο όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση. Απλώς... τυπικό. Η ποιότητα κατασκευής του, δε, το στοιχείο που κρύβει την περισσότερη ανησυχία συνήθως όταν μιλάμε για φθηνά προϊόντα, δεν δίνει αφορμές για παράπονα: η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων του είναι πολύ καλή, το μαλακό πλαστικό του περιβλήματός του δίνει σταθερή αίσθηση στο κράτημα, το βάρος του είναι ακριβώς όσο πρέπει για να διευκολύνει και να μην προβληματίζει. Η ΖΤΕ έχει καταβάλλει ολοφάνερα προσπάθεια να μην κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις και συμβιβασμούς με το Blade - και τα έχει καταφέρει σε βαθμό αξιοθαύμαστο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ