Acer Iconia Tab W500

Υπό το... βάρος των Windows

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα Windows δεν είναι σχεδιασμένα για χρήση με την αφή, αυτό που ενοχλεί. Είναι και το γεγονός ότι ολοφάνερα το λειτουργικό της Microsoft "κρατά πίσω" το hardware του W500. Το zoom-in/zoom-out, για παράδειγμα, θα έπρεπε να είναι απολύτως ομαλό με την Radeon 6250, αλλά δεν είναι. Στα στιγμιαία ή παρατεταμένα "tap" ναι μεν η οθόνη ήταν ακριβής, αλλά πολύ συχνά υπήρχε αυτή η καθυστέρηση του μισού δευτερολέπτου που, μετά από λίγο, ενοχλεί. Και η μετακίνηση από εφαρμογή σε εφαρμογή, σελίδα σε σελίδα κλπ. δεν είναι "ρέουσα". Γίνεται με... "δισταγμούς". Ε, για τα παραπάνω δεν μπορεί να ευθύνεται κάτι άλλο από τα Windows 7, τα οποία έχουμε μεν αγαπήσει σε όλα μας τα PC την τελευταία διετία, αλλά όχι σε αυτό. Αν ξέραμε πως μία καλή... διανομή Linux θα αναγνώριζε όλα τα υποσυστήματα του W500, θα την εγκαθιστούσαμε έτσι, για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές και μόνο!

Είναι κρίμα που στην πράξη η αλληλεπίδραση με το Iconia Tab W500 μπορεί να καταντήσει εκνευριστική, γιατί ως συσκευή αυτή καθ' αυτή μας άρεσε: και καθαρή, λαμπερή οθόνη έχει, και επεκτάσιμο αποθηκευτικό χώρο, και πλήρη συνδεσιμότητα. Και η ποιότητα κατασκευής της ικανοποιητική είναι, και η τιμή πώλησής της πολύ καλή, αν σκεφτεί κανείς το hardware που αγοράζει. Αλλά το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει σαφή χαρακτήρα και το γεγονός αποδεικνύεται επιβλαβές: δεν είναι tablet, γιατί έχει "βαρύ" γι' αυτό λειτουργικό και μικρή αυτονομία (λιγότερο από πέντε ώρες). Δεν είναι laptop, γιατί δεν έχει πληκτρολόγιο και καταδεικτικό (κι αν τα προσθέσει κανείς ως περιφερειακά... χάνεται το νόημα της εύκολα μεταφερόμενης συσκευής). Η Acer προσπάθησε να γεφυρώσει τα δύο προαναφερθέντα, σε έναν βαθμό τα κατάφερε, αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι πως ο βαθμός αυτός είναι ικανοποιητικός.

Σε ποιούς απευθύνεται, λοιπόν, το W500...; Για να είμαστε ειλικρινείς, μόνο πολύ συγκεκριμένα σενάρια χρήσης μπορούμε να σκεφτούμε. Επαγγελματίες που θέλουν να έχουν μαζί τους το πλήρες Microsoft Office και Outlook, ίσως και κάποιο πρόγραμμα που χρησιμοποιούν στη δουλειά... και για κάποιο λόγο προτιμούν το tablet από ένα ελαφρύ laptop. Power users που θέλουν ν' αναπαράγουν multimedia αρχεία υψηλών απαιτήσεων, οπουδήποτε. Power users γενικώς, που δεν θέλουν "κάτι σαν" τις desktop εκδόσεις προγραμμάτων που έχουμε στα tablet με iOS και Android, αλλά τις... ίδιες τις desktop εκδόσεις. Κάποιοι ίσως το βρουν βολικό να αγοράσουν το περιφερειακό πληκτρολόγιο και ένα mouse, ώστε να μετατρέπουν το W500 σε netbook, τρόπον τινά. Σε όλους αυτούς... τί να πούμε; OK, αλλά... "υπομονή". Για όλους τους υπόλοιπους, δεν είναι το tablet που θα προτείναμε, γιατί - πολύ απλά - τόσο τα δύο iPad όσο και το Acer Iconia Tab A500 είναι καλύτερα συνολικά. Και στα ίδια μέσες-άκρες χρήματα. Ο νοών, νοείτω.

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ