Acer Iconia Tab W500

Υπό το... βάρος των Windows

Το γεγονός ότι το W500 είναι ένα σχεδόν κανονικό PC που έχει κάνει... εξαντλητική δίαιτα για να χωρέσει στα ρούχα του tablet, ωστόσο, προσφέρει αντισταθμιστικά ωφέλη στο χρήστη. Απ' όσο γνωρίζουμε, για παράδειγμα, κανένα άλλο tablet δεν προσφέρει δύο πλήρεις θύρες USB στα πλευρά του, θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης SD πλήρους μεγέθους (όχι microSD δηλαδή), αλλά και πλήρους μεγέθους έξοδο HDMI. Όπως και να το κάνουμε, τα "πλήρη", συνήθη καλώδια και κάρτες μνήμης είναι τόσο φθηνότερο, όσο και ευκολότερο να βρεθούν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Acer προωθεί και ειδικό πληκτρολόγιο πάνω στο οποίο "κάθεται" το W500, αποκτώντας παράλληλα κι άλλες θύρες USB, αλλά και ενσύρματη θύρα δικτύωσης, κανονική κανονικότατη Ethernet: από πολλές απόψεις, αυτό είναι όντως ένα PC.

Δυστυχώς, από μία άλλη άποψη... αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το W500 στηρίζεται στα Windows 7, το λειτουργικό αυτό της Microsoft όμως δεν είχε σχεδιαστεί πραγματικά για συσκευές με μεγάλη οθόνη αφής: το ότι τις υποστηρίζει, δεν σημαίνει και πως τις αξιοποιεί. Το να διαχειρίζεται κανείς με τ' ακροδάκτυλά του μενού, επιλογές και γενικότερες λειτουργίες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να συνδυάζονται με πληκτρολόγιο και mouse, γίνεται γρήγορα κατανοητό πως είναι αφύσικο. Πειθαναγκαστικό. Δεν είναι τυχαίο πως τα Windows 8 σχεδιάζονται σε αυτήν την πλευρά της λειτουργίας τους εξ αρχής: πολύ περισσότερο απ' ότι π.χ. σε οθόνες αφής υπολογιστών "όλα σε ένα", στο W500 γίνεται αμέσως κατανοητό το γιατί κάτι τέτοιο είναι απλώς επιβεβλημένο εκ μέρους της Microsoft.

Δεν είναι φυσικά πως δεν τα γνωρίζει όλα αυτά η... καημένη η Acer - τα γνωρίζει, γι' αυτό και έχει αναπτύξει το λεγόμενο Acer Ring. Αυτό είναι ένα καλοσχεδιασμένο, κυκλικής σχεδίασης γραφικό περιβάλλον χειρισμού που αναλαμβάνει να αξιοποιήσει την οθόνη αφής με τρόπο περισσότερο άμεσο και φυσικό. Το Acer Ring δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, και μπορεί να παραμετροποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από το χρήστη, δεν νομίζουμε όμως ότι ο κάτοχος ενός W500 θα το έχει μόνιμα στο προσκήνιο και θα χρησιμοποιεί μόνο αυτό: είναι μία "βιτρίνα" ουσιαστικά, ένα ωραίο "περιτύλιγμα" και όχι ένα κανονικό λειτουργικό αφής όπως το iOS και το Android. Σταματήσαμε να το χρησιμοποιούμε γρήγορα όχι γιατί δεν ήταν βολικό, αλλά γιατί το όλο νόημα στο να έχεις στα χέρια σου συσκευή με Windows, είναι να χειρίζεσαι εν τέλει τις εφαρμογές των Windows. Και το Acer Ring απλώς προσφέρει περισσότερο άνετη πρόσβαση σε αυτές, δεν τις αλλάζει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ