AMD: νέα τεχνολογία μνήμης για γραφικά

Σε εφαρμογή στην επόμενη κορυφαία Radeon πολύ, πολύ σύντομα

Για τους ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά τις κάρτες γραφικών προσωπικών υπολογιστών και την εξέλιξή τους ως κατηγορία, δεν είναι ακριβώς... είδηση το γεγονός ότι η nVidia έχει επιβλήθεί στην AMD σε όλες σχεδόν τις ζώνες τιμών - και, στις περισσότερες περιπτώσεις, απολύτως δικαιολογημένα. Η δεύτερη έπρεπε να βρει κάποιον τρόπο για να διαφοροποιήσει τις δικές της Radeon από τις GeForce της πρώτης και, όπως δείχνουν τα πράγματα, έκανε ακριβώς αυτό αποκαλύπτοντας χθες μία νέα τεχνολογία αξιοποίησης της μνήμης στις κάρτες γραφικών της. Το όνομα της τεχνολογίας αυτής: HBM.

Πρόκειται για ακρωνύμιο του όρου High Bandwidth Memory και αντιπροσωπεύει... αυτό ακριβώς που εννοεί: μνήμη που λειτουργεί σε μεγαλύτερο εύρος διαμεταγωγής δεδομένων από αυτό που επιτρέπει το σημερινό δημοφιλέστερο είδος μνήμης για αυτό το σκοπό, η GDDR5. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες: η AMD θεωρεί, όχι αστήρικτα, πως η μνήμη GDDR5 έχει πλησιάσει επικίνδυνα στο όριο των δυνατοτήτων της και πως περισσότερα δεδομένα 3D γραφικών δεν μπορούν να μεταφερθούν προς επεξεργασία από διαύλους αυτής της τεχνολογίας χωρίς να αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση σε ενέργεια. Αυτό που προτείνει, αντιθέτως, η AMD είναι να τοποθετούνται τα τσιπ μνήμης των καρτών γραφικών "το ένα πάνω στο άλλο" (stacked) και όλα να βρίσκονται τοποθετημένα πολύ πιο κοντά στον κεντρικό επεξεργαστή των καρτών αυτών.

Με αυτόν τον τρόπο, διευρύνοντας δηλαδή τον δίαυλο μεταφοράς των δεδομένων που απαρτίζουν κάθε σκηνή τρισδιάστατων γραφικών από τα σημερινά 384-bit ή 512-bit στα 4096-bit, η AMD υποστηρίζει πως μπορεί να προσφέρει συνολικό εύρος διαμεταφοράς άνω των 512 GB ανά δευτερόλεπτο (τη στιγμή που η ανώτερη ταχύτητα σήμερα βρίσκεται στα 336 GB ανά δευτερόλεπτο). Η νέα τοποθέτηση των τσιπ μνήμης, παράλληλα, έχει ως πρόσθετο όφελος την χαμηλότερη κατανάλωση και το συνολικά μικρότερο μέγεθος που θα χρειάζεται να έχει μία κάρτα γραφικών τεχνολογίας HBM (με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις θερμικές της επιδόσεις).

Η προσέγγιση αυτή καθ' αυτή της AMD όσον αφορά στο ζήτημα της αύξησης ταχύτητας μεταφοράς των δεδομένων 3D γραφικών δεν είναι καινούργια ιδέα - για την ακρίβεια, η nVidia έχει ήδη ανακοινώσει εδώ και μήνες πως θα αξιοποιήσει αντίστοιχη τεχνολογία στις κάρτες γραφικών της του 2016, αυτές που θα στηρίζονται στην περίφημη αρχιτεκτονική Pascal. Όμως η διαφορά έγκειται στο... timing: η AMD σκοπεύει να προσφέρει την τεχνολογία HBM μέσα στους επόμενους δύο μήνες ξεκινώντας με την Radeon R9 390X, την οποία όλοι περιμένουμε πως θα αποκαλύψει στο πλαίσιο της έκθεσης Ε3 2015 τον Ιούνιο. Οι πρώτες υλοποιήσεις της τεχνολογίας HBM θα επιτρέπουν όχι περισσότερα από 4 GB μνήμης για αυτές τις Radeon, η δεύτερη "γενιά" ωστόσο της ίδιας τεχνολογίας θα επιτρέπει 8 GB ή και περισσότερα.

Τα νέα είναι προφανώς καλά για τους υποστηρικτές του "κόκκινου" στρατοπέδου, όμως απομένει ν' αποδειχθεί αν και κατά πόσο το αυξημένο εύρος διαμεταφοράς δεδομένων των νέων Radeon θα είναι αρκετό για να τις τοποθετήσει σε πλεονεκτική θέση απέναντι στις GeForce της nVidia. Οι κορυφαίες δεύτερες θα παραμείνουν φέτος στο εύρος διαμεταφοράς των 336 GB ανά δευτερόλεπτο, πειραματισμός ωστόσο σχετικός που έχει γίνει από πολλά τεχνικά Web sites στον υπερχρονισμό του πυρήνα μιας κάρτας γραφικών και των μνημών της, αποδεικνύει πως ο ταχύτερος πρώτος έχει πιο πολλή σημασία στις επιδόσεις των PC games. Η nVidia, δε, είναι σχεδόν βέβαιο πως μέσα στο καλοκαίρι για επιδιώξει να... "χαλάσει το πάρτι" της AMD και των νέων Radeon με τις GeForce 980 Ti, οι οποίες θα είναι ουσιαστικά κατά τι περιορισμένες GeForce Titan X, τιμολογημένες χαμηλότερα. Θα μπορέσει να επιστρέψει η AMD στο προσκήνιο, στηριγμένη στην τεχνολογία HBM; Θα... μετρήσει και θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ