Αναβάθμιση σε Windows 10: όχι δίχως προβλήματα

Δεδομένα δύσκολη η μετάβαση τόσων PC σε νέο λειτουργικό μέσα σε 24 ώρες, η εμπειρία μας ως τώρα

Το νέο λειτουργικό της Microsoft, τα Windows 10, είχε χθες την επίσημη πρεμιέρα του και θα πρέπει - θεωρητικά - να αριθμούν κάποια εκατομμύρια οι χρήστες των Windows 7 SP1/8.1 που εκμεταλλεύτηκα. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ωστόσο, ούτε απόλυτα ομαλή ήταν αυτή η μετάβαση, ούτε πρόκειται να είναι για κάποιο - όχι εύκολα μετρήσιμο - ποσοστό υπαρχόντων PC που κλήθηκαν και θα κληθούν να φιλοξενήσουν τα Windows 10. Το γεγονός ήταν προφανές από το πλήθος αναφορών, ερωτήσεων και παραπόνων που συναντήσαμε σε sites και fora, αναζητώντας φυσικά λύση στα προβλήματα που και οι ίδιοι αντιμετωπίσαμε με την αναβάθμιση κάποιων από τα PC μας. Ο online ενθουσιασμός για τα Windows 10 ήταν μεγάλος, μεγάλη ωστόσο ήταν και η ποικιλία από... "γαλλικά" με τα οποία "στόλισε" τη Microsoft κόσμος που δεν μπορούσε χθες να διεκπεραιώσει την όλη διαδικασία χωρίς "θέματα".

Δεν θα μιλήσουμε, φυσικά, εξ ονόματος... όλων αυτών των χρηστών ή οποιουδήποτε μεμονωμένου χρήστη συγκεκριμένα, θα καταθέσουμε ωστόσο τις πρακτικές μας εντυπώσεις μέχρι στιγμής από τα πέντε PC όπου προσπαθήσαμε να εγκαταστήσουμε τα Windows 10. Η αρχή έγινε με τον iMac Retina (μοντέλο 2014) από Windows 8.1 και δεν ήταν καθόλου καλή: χρειάστηκαν 12 (!) προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση αυτή και φυσικά η σχετική έρευνα και χρόνος για την επίλυση όχι ενός, αλλά τριών διαφορετικών προβλημάτων σχετικών με τον μηχανισμό Windows Update. Ο MacBook Pro Retina (μοντέλο 2013) αποδείχθηκε πολύ περισσότερο συνεργάσιμος, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία σε λιγότερο από μία ώρα. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη με το BenchBox του Αθηνόραμα Digital, ένα PC σαφέστατα ισχυρότερο από τα δύο της Apple που - και μόνο βάσει του ταχύτατου δίσκου SSD του, του Kingston HyperX Predator - θα έπρεπε να είχε τελειώσει... πρώτο και με διαφορά. Αντ' αυτού, στις 14 (!) ώρες μετά από την έναρξη της διαδικασίας βρισκόταν ακόμη στο 9% της, οπότε και τη διακόψαμε. Το... ταπεινό Sony Vaio X του 2009 πάντως, προσεγμένο netbook ουσιαστικά, δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, ενώ το ίδιο συνέβη και με το Sony Vaio F. Και τα δύο αναβαθμίστηκαν σε Windows 10 από Windows 7 σε λιγότερο από δύο ώρες.

Τα καλά νέα είναι πως σε όλα τα PC στα οποία η αναβάθμιση έγινε χωρίς προβλήματα (ακόμη και στο έξι ετών netbook της Sony) τα Windows 10 αποδίδουν ακριβώς όπως περιμένει κανείς: σταθερά, άνετα και σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός σε επίπεδο hardware. Τα κακά νέα είναι πως περίεργες ασυμβατότητες (όπως αυτή στην οποία... προσκρούσαμε με τον SSD PCIe της Kingston) και ανεξήγητα προβλήματα (όπως της... άρνησης του Windows Update στον iMac Retina) δεν λείπουν και, κρίνοντας από όσα διαβάσαμε στο Web χθες, δεν είναι λίγα. Υπαρκτό, δε - ενώ ελπίζαμε πως τέτοια "θέματα" τα είχαμε αφήσει πίσω μας πια - είναι και το ζήτημα των drivers υποσυστημάτων και συσκευών. Για το chip γραφικών π.χ. του iMac Retina η AMD δεν έχει κυκλοφορήσει drivers για Windows 10 και ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να εγκαταστήσει "με το ζόρι" τους αρχικούς της Apple (χειμώνας 2014). Η Microsoft έχει πάντα το ελαφρυντικό των αμέτρητων διαφορετικών συνθέσεων PC "εκεί έξω", μα και πάλι...

Ίσως για ένα ποσοστό των χρηστών που αντιμετώπισαν προβλήματα με την αναβάθμιση στα Windows 10 αυτό συνέβη επειδή το σύστημα "κράτησης" και "προεγκατάστασης" (reserve/preload) του νέου λειτουργικού - που αξιοποίησε η Microsoft προκειμένου να αποφύγει τον Δικτυακό "συνωστισμό" και το σχετικό "βάρος" στους servers της - κατά βάση αποδείχθηκε άχρηστο. Σε πολλά PC η "προεγκατάσταση" - η λήψη δηλαδή των απαραίτητων αρχείων και η διατήρησή τους σε αδρανή μορφή στον σκληρό δίσκο των χρηστών - είχε μεν γίνει, αλλά με... όλο το Internet να ασχολείται χθες με τα Windows 10, ποιός περιμένει στωϊκά "τη σειρά του" (την ειδοποίηση "πράσινο φως" από τα ίδια τα Windows) για να τα εγκαταστήσει; Δημοσιεύθηκαν λοιπόν ουκ ολίγοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να "επιβάλλει" στα Windows 7 SP1/8.1 να ξεκινήσουν "με το ζόρι" την αναβάθμιση, κάτι που ενδέχεται να μην... άρεσε ακριβώς στις ρουτίνες εγκατάστασης των Windows 10.

Και πάλι, ωστόσο, πρόκειται για κάτι που σαφέστατα θα έπρεπε να έχει προβλέψει και η Microsoft πως θα συμβεί - και να είχε διαθέσει την αναβάθμιση όχι μόνο μέσω του μηχανισμού Windows Update, αλλά και σε μορφή εγκαταστάσιμου αρχείου (ISO). Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι Αμερικανοί είχαν διαθέσει σε μορφή εγκαταστάσιμη μόνο την έκδοση των Windows 10 που χρησιμοποιείται για εξ αρχής εγκατάσταση σε νέο μηχάνημα (clean install). Συν τοις άλλοις αδυνατούμε να καταλάβουμε για ποιούς λόγους έπρεπε να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στα PC όπου η "προεγκατάσταση" είχε ήδη γίνει: οι ενημερώσεις που χρειάστηκαν κατά την εγκατάσταση ήταν πολύ λίγες και σχετικά μικρές σε μέγεθος αρχείων. Για το γεγονός άλλωστε ότι στους δημοσιογράφους τεχνολογίας δεν προσφέρθηκε ποτέ "τελική έκδοση" των Windows 10, προκειμένου να δημοσιεύσουν τις αξιολογήσεις τους στις 29/7, δεν θα σχολιάσουμε. Όπως αποδείχθηκε, και τα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν πλήρεις αξιολογήσεις των Windows 10 το έκαναν τελικά βασιζόμενα στην προέκδοση 10240, την... "RTM που δεν είναι RTM" κατά τ' άλλα.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο το Αθηνόραμα Digital θα δημοσιεύσει τις πρακτικές του εντυπώσεις από τη χρήση των Windows 10 σε τουλάχιστον έξι διαφορετικά PC και θα καταθέσει την τελική του γνώμη για το καινούργιο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Σε λίγες ώρες, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ