Πολλά έχουν γραφεί, φυσικά, για το νέο γραφικό περιβάλλον του Android 5.0, το οποίο διέπεται από τη συλλογιστική σχεδιασμού που η Google αποκαλεί "Material Design". Είμαστε στην ευτυχή θέση να επιβεβαιώσουμε πως όλα τα θετικά ισχύουν: πέρα από την αυξημένη ταχύτητα που παρατηρείται στο χειρισμό, ο καινούργιος σχεδιασμός είναι ολοφάνερα περισσότερο μοντέρνος και καλαίσθητος. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία "άλμα μπροστά" σε θέση με το λειτουργικό μεν, αλλά "σπαρτιάτικο" και όχι ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον του Android 4.4 - καταφέρνοντας παράλληλα (α) να μην απομακρυνθεί η συλλογιστική χρήσης του από την υπάρχουσα και (β) να μην μοιάζει στα iOS και Windows Phone. Για μία εταιρεία όπως η Google, που είχε μέχρι και πολύ πρόσφατα... μηδενική έφεση στο καλό design, τα παραπάνω είναι σημαντικά.
Το Android 5.0 το κατορθώνει να αποκτήσει δικό του χαρακτήρα συνδυάζοντας "flat" στοιχεία (π.χ. τα εικονίδια) με άλλα που αξιοποιούν σκιές και διαφάνειες (π.χ. τις λεγόμενες "κάρτες"), ώστε να αποδίδει την αίσθηση του "πολυεπίπεδου". Χρησιμοποιεί εκτενέστατα μάλιστα - εκτενέστερα από κάθε άλλο λειτουργικό φορητής συσκευής - διάφορα εφέ κίνησης που συνοδεύουν... σχεδόν ο,τιδήποτε συμβαίνει με τρόπο ομαλό και διακριτικό. Παράθυρα "αιωρούνται" πάνω από την "επιφάνεια" της αρχικής οθόνης και "κυλούν" το ένα πάνω στο άλλο, apps "βγαίνουν μέσα" από το εικονίδιό τους και "αποσύρονται" προς τις πλευρές της οθόνης, επιλογές επιβεβαιώνονται με στιγμιαία hightlight... ο κατάλογος είναι μεγάλος. Τα παραπάνω, συνδυασμένα με διακριτικά παστέλ χρώματα, την "καθαρή" γραμματοσειρά και μεγάλες "αναπνοές" λευκού παντού καθιστούν το "Lollipop" το... εικαστικά γευστικότερο Android μέχρι στιγμής. Με διαφορά.
Είναι αλήθεια, πάντως, ότι η πρόοδος που σημείωσε η Google σε αυτόν τον τομέα δεν την... απομάκρυνε εντελώς από τις "κακές συνήθειες" του προγραμματιστή που προσπαθεί να αποδώσει ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον με συνάφεια και ομοιομορφία. Υπάρχουν ουκ ολίγες ασάφειες σε διάφορα σημεία του Android 5.0, τρόποι με τους οποίους γίνονται κάποια πράγματα που είναι αντιλογικοί, αλλά και διάσπαρτα "κρούσματα" ανακολουθίας σε στοιχεία του χειρισμού, που πότε διεκπεραιώνουν κάτι με έναν τρόπο, πότε ακριβώς το ίδιο με άλλον. Τα καλά νέα: όλες αυτές οι μικρές απροσεξίες και ατέλειες διορθώνονται εύκολα με κάποια σχετική αναβάθμιση. Τα κακά νέα: αυτό σημαίνει ακόμη μία αναβάθμιση του Android σχετικά σύντομα, οπότε εκ νέου αναμονή για τη Google και μετά εκ νέου αναμονή για τους πιο πολλούς κατασκευαστές, ώστε να ενσωματώσουν τις αλλαγές στις δικές τους "εκδοχές" του Lollipop. Και η Apple είχε υποπέσει σε έναν αριθμό από τέτοια λάθη με το iOS 7.0, αλλά με το 7.1 και το 8.0 τα διόρθωσε - με τη διαφορά πως δεν υπάρχει "μεσάζοντας" ανάμεσα στους κατόχους iPhone/iPad και την Apple.