banner

Apple Bootcamp: σε δύο χρόνια, παρελθόν

Ο αμερικανικός κολοσσός δεν θα υποστηρίξει εγκατάσταση Windows στoυς Η/Υ με επεξεργαστές του

Μακράν η περισσότερο ενδιαφέρουσα εξέλιξη της περασμένης εβδομάδας - σίγουρα για την εταιρεία στην οποία πρωτίστως αφορά αλλά και για την αγορά των Η/Υ γενικότερα - ήταν βεβαίως η επίσημη πια ανακοίνωση της Apple για την πρόθεσή της να απομακρυνθεί από την Intel και να στηρίξει σε δικού της σχεδιασμού επεξεργαστές τα μελλοντικά της μοντέλα desktop και laptop. Τις επόμενες μέρες δε - κατά την διάρκεια των οποίων ενημερώθηκαν οι προγραμματιστές εφαρμογών προκειμένου να κάνουν την μετάβαση από την αρχιτεκτονική x86 της Intel στην αρχιτεκτονική ARM της Apple - έγιναν γνωστές νέες λεπτομέρειες για τα σχέδια της δεύτερης και μία από αυτές είναι σημαντική για το κοινό που αξιοποιούσε (και) Windows σε Η/Υ Mac.

Η Apple εδώ και 13 σχεδόν χρόνια - από την δεύτερη χρονιά που μετέβη από την αρχιτεκτονική PowerPC στην αρχιτεκτονική Intel ουσιαστικά - προσέφερε με τους προσωπικούς της υπολογιστές την λειτουργία Bootcamp: αυτή αναλάμβανε να δημιουργήσει ένα διαχωρισμένο τμήμα (partition) του σκληρού δίσκου ή SSD του εκάστοτε Mac και να εγκαταστήσει εκεί συνήθως την νεότερη έκδοση Windows που ήταν κάθε φορά διαθέσιμη. Οι επιδόσεις που προσέφερε ο εκάστοτε Mac στα Windows δεν ήταν πανομοιότυπες με αυτές ενός αντίστοιχου PC με το ίδιο hardware γιατί πολλά εξαρτώνταν από τους drivers που η ίδια η Apple ανέπτυσσε γι' αυτόν τον σκοπό. Ήταν όμως ένας εύκολος, νόμιμος κι αποτελεσματικός τρόπος να έχει κανείς στο ίδιο μηχάνημα τόσο το MacOS όσο και το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο ώστε να μπορεί να δουλέψει είτε με το ένα, είτε με το άλλο ανάλογα με το είδος της δουλειάς (ή της διασκέδασης καθώς αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να παίξει κανείς σε Mac τα πιο πολλά δημοφιλή games των PC έστω και σε βασικό επίπεδο).

Με τους Η/Υ desktop ή laptop που θα στηρίζονται στους επεξεργαστές της, ωστόσο, η Apple δεν σκοπεύει να προσφέρει την λειτουργία Bootcamp. Δεν είναι πια κάτι εύκολο: η αρχιτεκτονική των επεξεργαστών Intel είναι τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη των ARM και η Apple θα έπρεπε όντως να κάνει υπερβολικά πολλή δουλειά για να καταφέρει κάτι τέτοιο. Επιπροσθέτως την εκδοχή των Windows ειδικά για επεξεργαστές ARM η Microsoft δεν την διαθέτει στο κοινό έτσι ώστε να μπορεί να την αγοράσει οποιοσδήποτε καταναλωτής και να την εγκαταστήσει: προορίζεται για χρήση μόνο ως προεγκατεστημένης από τους (πανελάχιστους) κατασκευαστές που προσφέρουν laptop βασισμένα σε αντίστοιχα υποσυστήματα.

Ο διευθυντής της Apple για τον τομέα του λογισμικού, ο Greg Federighi, σε σχετικές συνεντεύξεις επιβεβαίωσε τα παραπάνω - υποστήριξε, ωστόσο, πως με την ισχύ των σημερινών επεξεργαστών είναι εφικτό πλέον να τρέχει κανείς "μέσα" στο MacOS άλλα λειτουργικά συστήματα με την μέθοδο της προσομείωσης (virtual machines) χωρίς προβλήματα. Αυτό εν μέρει ισχύει, αλλά όχι απαραίτητα όταν μιλά κανείς για απαιτητικές εφαρμογές και σίγουρα όχι όταν μιλά για games.

Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα, αν αρκετοί καταναλωτές εκδηλώσουν... παθιασμένα την επιθυμία τους την σχετική, η Microsoft να υπαναχωρήσει και, όταν κυκλοφορήσουν οι νέοι Mac της Apple, να προσφέρει τα Windows 10 έκδοσης ARM στο κοινό όπως κάνει και με τα Windows x86. Όμως υποψιαζόμαστε πως ούτε η Microsoft ούτε η Apple ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να εμπλακούν εκ νέου σε μία διαδικασία υποστήριξης ενός... ARM Bootcamp. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η λειτουργία αυτή σε 2 χρόνια από σήμερα να μην είναι καν θέμα συζήτησης - και, από ορισμένες απόψεις, κρίμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner