Apple: iOS-X, μόνο για τα μεγάλα iPad Pro

Υβριδικό λειτουργικό σύστημα που αξιοποιεί εφαρμογές των Mac και apps του iOS, διαθέσιμο μέσα στη χρονιά

Κρατώντας για κάποιο λόγο τη σημαντική αυτή ανακοίνωση εκτός της εκδήλωσης που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες με αντικείμενο το μικρότερο iPad Pro και το iPhone SE - πιθανώς θέλοντας να... "κάνει χαλάστρα" στην Build 2016 της Microsoft - η Apple αποκάλυψε πριν από μερικές ώρες τις προθέσεις της να προσφέρει ένα τρίτο λειτουργικό σύστημα φέτος στο κοινό της, πέρα από τις αναμενόμενες επόμενες εκδόσεις των OS-X και iOS. Πρόκειται για το iOS-X, ένα αμάλγαμα των δύο προαναφερθέντων, με το οποίο ο γίγαντας του Cupertino σκοπεύει, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, "να δώσει την οριστική απάντηση" στο αν και κατά πόσο τα tablets μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δουλειά από το ευρύτερο κοινό. Πώς ακριβώς; Υποστηρίζοντας τις εφαρμογές τόσο του OS-X των Mac, όσο και του iOS των iPhone/iPad, ταυτόχρονα!

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, τον Tim Cook, "υπήρχε πάντοτε ένα χάσμα ανάμεσα στους δύο κόσμους των λειτουργικών συστημάτων για προσωπικούς υπολογιστές και των λειτουργικών συστημάτων για tablets - το καθένα είχε τα πλεονεκτήματά και τα μειονεκτήματά του, όμως οι καταναλωτές είχαν σχεδόν πιστέψει πως δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να έχουν τα θετικά και των δύο, σε μία συσκευή. Στην Apple πιστεύουμε πως κάθε πρόβλημα έχει λύση, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη διάθεση για καινοτομία προκειμένου να βρεθεί η λύση αυτή. Και την βρήκαμε με τον πιο απλό, προφανή, έξυπνο αλλά κομψό τρόπο: δημιουργήσαμε εξ αρχής ένα λειτουργικό σύστημα που μπορεί να λειτουργεί με βάση τόσο την αφή, όσο και τον συνδυασμό πληκτρολογίου/mouse. Το ονομάζουμε iOS-X και δεν μοιάζει με κανένα άλλο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στον Τύπο η Apple, το iOS-X σχεδιαζόταν τα τελευταία δύο χρόνια (από την ημέρα που αποφασίστηκε η κυκλοφορία του iPad Pro κατά βάση), παράλληλα με τα OS-X και iOS, αξιοποιώντας στοιχεία του κώδικα και των δύο. Υποθέτουμε πως το δυσκολότερο τμήμα της όλης διαδικασίας ήταν η επαναδημιουργία του OS-X για τους επεξεργαστές της Apple, βέβαια, οι οποίοι έχουν εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική από τους Intel που αξιοποιούν τα iMac/MacBook. Αλλά από τη στιγμή που το iPad Pro άγγιξε, σύμφωνα με την Apple, σε υπολογιστική ισχύ τα επίπεδα των σύγχρονων Η/Υ και εξοπλίστηκε με 4 GB μνήμης, η εκτέλεση εφαρμογών desktop έγινε κατά πολύ ευκολότερη. Ο αμερικανικός κολοσσός θεωρεί σημείο-σταθμό για την εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων την διάθεση του iPad Pro, καθώς "η συσκευή αυτή δεν είναι προσωπικός υπολογιστής που προσποιείται πως είναι tablet, όπως προϊόντα των ανταγωνιστών μας", προφανώς εννοώντας τα Surface Pro της Microsoft, "αλλά tablet που είναι και αληθινός προσωπικός υπολογιστής, κάτι τελείως διαφορετικό".

Το iOS-X επιτρέπει φυσικά τη χρήση "παραδοσιακών" apps αφής όπως αυτών που γνωρίζουμε από κάθε άλλο iPad, αλλά με την εκτέλεση ενός "μόνιμα ενεργού" στο παρασκήνιο ειδικού app μεταβαίνει στο περιβάλλον desktop του OS-X. Εκεί, με την ασύρματη σύνδεση πληκτρολογίου και mouse, ο χρήστης μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε "πλήρη" εφαρμογή έχει κάνει τη μετάβαση από το OS-X των Mac στο iOS-X και να την χρησιμοποιεί ακριβώς όπως στα desktop ή laptop της Apple. Ο γίγαντας του Cupertino θα προσφέρει από την πρώτη μέρα τις δικές του εφαρμογές (όπως τα Keynote και Garageband) για το iOS-X δωρεάν, ενώ την υποστήριξή τους στις εφαρμογές iOS-X έχουν ήδη καταστήσει γνωστές οι Microsoft, Adobe, Google και άλλες.

Λόγω της διττής φύσης του, το iOS-X δεν μπορεί - σύμφωνα με την Apple - να αξιοποιηθεί σε άλλο iPad πέραν του μεγάλου Pro, καθώς χρειάζεται τα 4 GB μνήμης λειτουργίας για να αποδίδει στις πλήρεις εφαρμογές επιπέδου desktop που προσφέρει. Επίσης, επειδή θα πρέπει να φιλοξενούνται και τα δύο λειτουργικά συστήματα με τις εφαρμογές τους στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο, είναι απαραίτητο το εκάστοτε iPad Pro να φέρει τουλάχιστον 256 GB ονομαστικού τέτοιου χώρου. Ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να προσφέρει μοντέλα με 512 GB αλλά και 1 TB αποθηκευτικού χώρου, χωρίς ωστόσο να δώσει μία εικόνα τάξης μεγέθους για το κόστος τους (υπενθυμίζουμε ότι το φθηνότερο μοντέλο κοστίζει €1200 με 128 GB μνήμης). H Apple επιβεβαίωσε επίσης τη διάθεση ειδικών ασύρματων πληκτρολογίων και mouse για χρήση με το iOS-X, καθώς ναι μεν τέτοια περιφερειακά τεχνολογίας Bluetooth στην αγορά υπάρχουν πολλά, αλλά μόνο τα δικά της φέρουν τα ειδικά πλήκτρα συντομεύσεων που λειτουργούν άμεσα στις εφαρμογές iOS-X.

Όσον αφορά στην εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει η Apple για το iOS-X προσφέρονται δύο επιλογές στο καταναλωτικό κοινό. Η μία είναι η εφάπαξ αγορά του αντί €499 με εγγύηση της αμερικανικής εταιρείας για αναβαθμίσεις το λιγότερο τριών ετών από την ημέρα διάθεσής του στην αγορά. Η άλλη είναι η ετήσια συνδρομή στην υπηρεσία iOS-X της Apple, η οποία προσφέρει πάντοτε την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος με όλες τις αναβαθμίσεις και ενημερώσεις να εγκαθίστανται αυτόματα (και πάλι για τρία χρόνια) αντί €199 ανά έτος. Κρίνουμε πως τα κόστη και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι ευκαταφρόνητα αλλά, σύμφωνα με την Apple, η χρήση του iOS-X ουσιαστικά "γλιτώνει" τον καταναλωτή από την ξεχωριστή αγορά iPad Pro και κάποιου μοντέλου Mac, συνδυαστικού εμπορικού κόστους το λιγότερο €2000, οπότε... Πληροφορίες συγκεκριμένες για την ημερομηνία διάθεσης του iOS-X στο ευρύ κοινό θα έχουμε όταν αυτό πάψει να είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα ή - ποιός ξέρει; - όταν η Apple αποφασίσει επιτέλους να "κάνει την καλή" και να αναπτύξει όντως ένα υβριδικό λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές της. Έως τότε καλή Πρωταπριλιά και φυσικά... καλό μήνα σε όλους και όλες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ