Το iPad Mini έχει να προσφέρει κάποια πράγματα παραπάνω απ' όσα θα προσέφερε ένα απλώς "iPad 2 σε σμίκρυνση". Διαθέτει, για παράδειγμα, σημαντικά καλύτερη κάμερα τόσο στην πρόσοψη όσο και στο πίσω μέρος, γεγονός που τού επιτρέπει να αξιοποιείται περισσότερο για βιντεοκλήσεις μέσω Facetime, αλλά και να συλλαμβάνει πολύ καλύτερες φωτογραφίες και video (για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι τέτοιο με tablet βέβαια). Προσφέρει καλύτερη απόδοση του ήχου (τα ενσωματωμένα ηχεία είναι μικρά μεν αλλά... δύο δε!). Ενσωματώνει, δε, καλύτερο υποσύστημα ασύρματης διασύνδεσης (Wi-Fi), υποστήριξη στο πρότυπο Bluetooth 4.0 και φυσικά τη θύρα Lightning του iPhone 5 - η οποία για την ώρα είναι... μειονέκτημα μεν, αλλά θ' αποδειχθεί πλεονέκτημα όταν μελλοντικά εμφανιστούν αρκετά περιφερειακά και αξεσουάρ για τη θύρα αυτή.
Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο, ωστόσο, είναι το εξής: ποιά είναι η αίσθηση που αποπνέει το iPad Mini σε καθημερινή χρήση, με δεδομένες τις αλλαγές που φέρνει το μικρότερο μέγεθός του σε σχέση με τα "κανονικά" iPad; Η απάντηση είναι: η πολύ καλή αίσθηση που έχουμε συνηθίσει από τα μεγαλύτερα iPad... σχεδόν. Συγκεκριμένα: το μικρότερο πλαίσιο οθόνης δεν ενοχλεί - όπως φοβόμασταν - στη χρήση ως reader και στα games, όμως το Mini παραμένει πλατύτερο απ' όσο θα επέτρεπε τη χρήση με το ένα χέρι. Επίσης, παραδόξως αποδεικνύεται... δυσκολότερο στη χρήση, από ανθρώπους με μεγάλα χέρια, ακριβώς λόγω μικρής διαγωνίου! Είναι, από την άλλη, ευκολότερο για ανθρώπους με μικρά χέρια να εισάγουν κείμενο με το εικονικό πληκτρολόγιο όταν το Mini είναι σε κάθετη διάταξη, αλλά πολύ δυσκολότερο όταν είναι σε οριζόντια.
Στα υπόλοιπα, ωστόσο, κανένα παράπονο. Η θρυλική πια αυτονομία των 10 ωρών επιβεβαιώνεται πρακτικά και στο Mini, ενώ το ελάχιστο πάχος και το πάρα πολύ μικρό βάρος το καθιστούν ακόμη ευκολότερο στη μεταφορά: η διαγώνιος της οθόνης δεν επιτρέπει σκέψεις για... μεγάλες τσέπες, μεν, αλλά μπορεί να φυλαχθεί άνετα ακόμη και στον λεπτότερο χαρτοφύλακα. Σε όλη αυτή την τελευταία εβδομάδα, δε, "συλλάβαμε" τον εαυτό μας να ψάχνει το Mini και όχι το μεγάλο iPad για τα "απλά πράγματα", όπως τα κοινωνικά δίκτυα και τα αγαπημένα μας games. Μόνο στην ανάγνωση βιβλίων, εκτενών άρθρων σε Web sites και comics το iPad 3/4 παραμένει ολοφάνερα καλύτερη επιλογή, καθώς το κείμενο είναι απείρως καθαρότερο κι ευκολότερο να διαβαστεί. Ειδικά σε μικρά μεγέθη γραμμάτων, η ανάλυση της οθόνης του Mini δεν είναι αρκετή για να αποφευχθεί η "θολούρα" στους χαρακτήρες - και ενώ ένας άνθρωπος με... mainstream ανάγκες ή ένας "πρωτάρης" στη χρήση tablet μπορεί να μην ενοχληθεί, ο κόσμος που σκοπεύει να διαβάζει πολύ με ένα iPad καλύτερα να δει από κοντά το Mini πριν αποφασίσει.
Όταν όλα έχουν ειπωθεί, ωστόσο, ας... μη γελιόμαστε: η διαφορά τιμής (€100 το λιγότερο) ανάμεσα στο iPad Mini και το φθηνότερο ποιοτικό tablet με Android (το Nexus 7), στην ουσία "αγοράζει" την πρόσβαση στο App Store της Apple. Mε σχεδόν 300.000 εφαρμογές πλέον ειδικά σχεδιασμένες για tablet, η πρόταση της αμερικανικής εταιρείας υπερέχει στο στοιχείο που σε πραγματικές συνθήκες "κάνει τη διαφορά": στο software. Τον όμορφο σχεδιασμό, την ποιότητα κατασκευής, την ευχρηστία κλπ. μπορεί να τα θεωρήσει κανείς... ευπρόσδεκτα bonus μπροστά σε αυτό το ισχυρότατο πλεονέκτημα. Γι' αυτό και θα βρίσκαμε ιδιαίτερα δύσκολο να μην συστήσουμε το iPad Mini ως ιδανικό πρώτο tablet για περίπου οποιονδήποτε, με εξαίρεση όσους κι όσες θα αξιοποιούσαν ένα iPad κυρίως για ανάγνωση βιβλίων και άρθρων σε Web sites (εκεί το iPad 3/4 παραμένει προτιμότερο). Και τα tablet με Android ή Windows 8; Έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, αλλά η Apple έχει πλέον καταστήσει απόλυτα σαφές στους κατασκευαστές τους - και βέβαια στις Google και Microsoft - πού πρέπει πάσει θυσία να βελτιωθούν. Ο νοών, νοείτω!
Βαθμολογία: 10 αστεράκια