Apple: νέα MacBook Pro, όχι πολλά περισσότερα

Σε ένα μόνο καινούργιο στοιχείο στηρίζονται οι Αμερικανοί, οι πρώτες αντιδράσεις όχι ενθουσιώδεις

Σε μία από τις περισσότερο... "χλιαρές" συνεντεύξεις Τύπου που έχει διοργανώσει ποτέ η Apple τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν - ή... επιβεβαιώθηκαν, αφού η σχετική διαρροή πληροφοριών στο Web είχε οργιάσει τις προηγούμενες ημέρες - οι νέοι φορητοί υπολογιστές MacBook Pro των Αμερικανών. Ο κολοσσός του Cupertino είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα τα laptop του να υπολείπονται σε πολλά πράγματα του ανταγωνισμού. Όσοι και όσες περίμεναν, ωστόσο, τις ριζικές αλλαγές που θα επανέφεραν τους MacBook Pro στην κορυφή της προτίμησης των επαγγελματιών - της εικόνας και του ήχου κυρίως - η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να... συνεχίσουν να τις περιμένουν, καθώς η Apple εμφανίστηκε απογοητευτικά συντηρητική όσον αφορά στο τί προτίθεται να αλλάξει και τί όχι στις συγκεκριμένες προτάσεις της.

Με τους δύο "κύριους" νέους MacBook Pro να διατηρούν τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό, τις ίδιες οθόνες σε διαγώνιο και ανάλυση και εν πολλοίς την ίδια αισθητική - η οποία παραμένει υψηλή αλλά έχει διανύσει την πορεία της προ πολλού και δείχνει πια περισσότερο... ρετρό παρά ο,τιδήποτε άλλο - η Apple επικεντρώθηκε στο ένα καινούργιο χαρακτηριστικό που αυτά τα δύο μοντέλα έχουν να επιδείξουν. Αναφερόμαστε φυσικά στην Touch Bar, την οθόνη αφής τεχνολογίας OLED που αντικαθιστά την σειρά των πλήκτρων "F" (function keys) και στη θέση τους απεικονίζει εικονικά πλήκτρα με λειτουργίες που προσαρμόζονται ανάλογα με την εκάστοτε ενεργή εφαρμογή. Το στοιχείο αυτό είχε διαρρεύσει προ πολλού, συνεχίζει όμως να δείχνει ενδιαφέρον παρά τις εργονομικές... ενστάσεις που προκύπτουν από την χρήση του, με την οθόνη είναι λεπτή, άρα τα πλήκτρα σχετικά μικρά και όχι εύκολο να πατηθούν "στα τυφλά" και γρήγορα, όπως απαιτεί η θεωρητικά επαγγελματική χρήση των MacBook Pro.

Όσον αφορά στην Touch Bar, πάρα πολλά εξαρτώνται από το αν και κατά πόσο (και πώς) θα αξιοποιηθεί από τους προγραμματιστές εφαρμογών ώστε να αυξήσει την χρηστικότητα των τελευταίων. Η Apple επέδειξε στην εκδήλωσή της μία σειρά από τρόπους που προτείνει γι' αυτό, για την ώρα ωστόσο - και μέχρι αρκετός κόσμος να έχει χρησιμοποιήσει την Touch Bar σε ρεαλιστικές, καθημερινές συνθήκες δουλειάς - δείχνει να είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που οι Σάξονες αποκαλούν... "nice-to-have" και όχι "must-have". Σημαντικότερη, και σαφέστατα περισσότερο χρήσιμη, είναι η ύπαρξη του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στην δεξιά άκρη της Touch Bar, σε δικό του πλήκτρο: αυτός λειτουργεί ακριβώς όπως το κεντρικό πλήκτρο των πιο πρόσφατων iPhone και iPad, πιστοποιώντας τον χρήστη μέσω του μηχανισμού TouchID και του δακτυλικού του αποτυπώματος. Με αυτό ο κάτοχος ενός νέου MacBook Pro μπορεί όχι μόνο να ενεργοποιήσει με ασφάλεια αυτά τα laptop, αλλά και να εισέλθει σε sites, να κάνει Δικτυακές αγορές κλπ. με τη βοήθεια του δείκτη του και μόνο.

Κατά τα άλλα οι δύο "κύριοι" νέοι MacBook Pro προσφέρουν οθόνες με διευρυμένη χρωματική γκάμα, επεξεργαστές Core i5 και i7 έκτης γενιάς, ταχύτερους δίσκους τεχνολογίας SSD, σημαντικά μεγαλύτερη επιφάνεια κατάδειξης και ισχυρότερα υποσυστήματα γραφικών (Intel Iris 550 στα μοντέλα με οθόνη 13 ιντσών και AMD Radeon Pro 450/455 στα μοντέλα με οθόνη 15 ιντσών). Είναι κατά τι μικρότεροι, κατά τι λεπτότεροι, κατά τι ελαφρύτεροι από τους προκατόχους της, κατά την συνήθη πρακτική της Apple, ενώ αυτή τη φορά προσφέρονται και σε χρώμα μεταλλικό γκρι πέραν του ασημί. Όλες είναι αναβαθμίσεις ευπρόσδεκτες, μα αναμενόμενες και εν πολλοίς φυσιολογικές, όχι κάτι αληθινά άξιο λόγου. Άξια λόγου είναι, δυστυχώς, και πάλι αυτή η... τόλμη της Apple (όπως η ίδια την αποκαλεί), η οποία την οδήγησε αυτή τη φορά να αφαιρέσει όλες, μα όλες τις θύρες από τους MacBook Pro - εκτός της θύρας ακουστικών, χα! - και να τις αντικαταστήσει με 4 Thunderbolt, οι οποίες αναλαμβάνουν την φόρτιση, την σύνδεση με περιφερειακά, την έξοδο εικόνας/ήχου και ο,τιδήποτε άλλο. Χρήματα για προσαρμογείς και καλώδια να υπάρχουν, εννοείται, και... όλα καλά. Κατά την Apple.

Αναφερθήκαμε μέχρι τώρα στους δύο "κύριους" MacBook Pro γιατί υπάρχει και ένας τρίτος, εισαγωγικός, που παρουσιάστηκε στην ίδια εκδήλωση. Πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν ενσωματώνει την Touch Bar και τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, διατηρεί όμως την οθόνη ιδιοτήτων Retina, δύο θύρες Thunderbolt, 8 GB μνήμης και γρήγορο δίσκο SSD μεγέθους έως 1TB (μπορεί να αγοραστεί ακόμη και με Core i7... δύο πυρήνων). Αυτό το μοντέλο είναι ό,τι κοντινότερο έχει προσφέρει η Apple στο... ονειρεμένο laptop πολλών - ένα MacBook Air με καλή οθόνη και όχι αδύναμο επεξεργαστή δηλαδή - με την διαφορά πως κοστίζει $1500 και όχι $1000 όπως... οι ίδιοι πολλοί θα ήθελαν. Οι MacBook Αir, λοιπόν, δεν καταργούνται φέτος, ενώ με μόνο $300 ανάμεσα στον "εισαγωγικό" MacBook Pro και τους "κύριους", η Apple δεν προσφέρει στην ουσία κίνητρο να προτιμήσει κανείς τον πρώτο. Οι δεύτεροι ξεκινούν από τα $1800 για το μοντέλο των 13 ιντσών και καταλήγουν στα $2800 για το μοντέλο των 15 ιντσών με δίσκο SSD των 512GB (σημαντικά υψηλότερα με δίσκους του 1TB ή των 2ΤΒ).

Όλες αυτές οι τιμές είναι ΗΠΑ και σε δολάρια, βέβαια, οπότε δυστυχώς οι Έλληνες καταναλωτές θα πρέπει να υπολογίζουν τουλάχιστον +35%-45% από αυτές όταν οι νέοι MacBook Pro γίνουν διαθέσιμη και στην δική μας αγορά. Όπως πάντοτε, δηλαδή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ