Στον νέο "μικρό" iMac Retina έχουν γίνει κι άλλοι συμβιβασμοί που επηρεάζουν τις επιδόσεις του: το βασικό μοντέλο, που συνοδεύεται και από την... τιμή-πρόκληση των $1499, βασίζεται σε μηχανικό σκληρό δίσκο ταχύτητας 5400 RPM (!!!), ο οποίος σαφέστατα καθυστερεί τη λειτουργία του OS-X El Capitan. Προσθέτοντας κανείς το γεγονός ότι οι επεξεργαστές αυτού του iMac και των άλλων μη Retina στις 21.5 ίντσες δεν είναι οι νέοι Skylake της Intel αλλά οι προηγούμενης γενιάς Broadwell, αντιλαμβάνεται γρήγορα πως ο "εισαγωγικός" iMac Retina 5Κ 27 ιντσών, στα $1799, προσφέρει υψηλότερο δείκτη αξίας/κόστους ενσωματώνοντας την αυτόνομη κάρτα γραφικών AMD Radeon R9 M380 με 2 GB μνήμης δικά της. Με άλλα λόγια: τουλάχιστον φέτος, παρ' εκτός κι αν τίθεται θέμα διαθέσιμου χώρου τοποθέτησης για τα δύο αυτά μοντέλα, δώρο... άδωρο ο "μικρός" iMac Retina.
Στους ανανεωμένους iMac Retina 5Κ των 27 ιντσών τα πράγματα είναι διαφορετικά - κι ας έχει κάνει κι εκεί το... φάουλ της η Apple. Οι Αμερικανοί προχωρούν πλέον στην καθιέρωση της ανάλυσης Retina 5K σε αυτές τις ίντσες: δεν υπάρχει πλέον "μεγάλος" iMac μη Retina. Επίσης όλα τα μοντέλα στηρίζονται στους νέους επεξεργαστές Intel Skylake. Επικροτούμε και για τα δύο. Αυτό που σίγουρα δεν επικροτούμε είναι η μείωση της τιμής στο εισαγωγικό μοντέλο του υβριδικού Fusion Drive (μηχανικός σκληρός δίσκος που ενσωματώνει και τμήμα SSD για το λειτουργικό σύστημα) με τρόπο... πονηρό: η Apple περιόρισε το τμήμα SSD από τα 120 GB στα μόλις 24 (!!!), πράγμα που σημαίνει πως το τμήμα αυτό του Fusion Drive μετά από την εγκατάσταση του OS-X και πανελάχιστων εφαρμογών δεν θα είναι σε θέση να επιταχύνει τίποτε άλλο. Η Apple, ωστόσο, χρεώνει αυτό το Fusion Drive... $100 παραπάνω απ' ότι τον απλό μηχανικό δίσκο ίδιας χωρητικότητας και ταχύτητας (1 TB 7200 RPM), ουσιαστικά κοστολογώντας προς $95 κάτι που κοστίζει... $5!
Είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο η Apple υπερχρεώνει απίθανα για τις αναβαθμίσεις όλων των Mac σε μνήμη λειτουργίας και αποθηκευτικό χώρο, αλλά ακόμη και για τα δικά της δεδομένα η επιλογή αυτή είναι εκ μέρους της... ληστρική σχεδόν: πρακτικά υποχρεώνει οποιονδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει σοβαρά έναν iMac Retina 5K να αγοράσει μοντέλο με Fusion Drive των 2 TB ή 3 TB (ώστε να λάβει τον ενσωματωμένο SSD των 128 GB). Όλοι οι νέοι iMac, τουλάχιστον, μικροί και μεγάλοι, συνοδεύονται από τις νέες και βελτιωμένες εκδόσεις των Magic Keyboard και Magic Mouse (πωλείται ως αξεσουάρ και το νέο Force Touch Magic Touchpad), ενώ οι εκδόσεις Retina όλων των νέων Η/Υ της Apple προσφέρουν και ανανεωμένης τεχνολογίας οθόνες, οι οποίες είναι ικανές να προβάλλουν (χάρις στον διαφορετικό οπίσθιο φωτισμό που αξιοποιούν) σημαντικά ευρύτερη γκάμα χρωμάτων.
To ζήτημα... "ελέφαντας στο δωμάτιο" όπως θα το αποκαλούσαν οι Σάξονες, φυσικά, παραμένει η υψηλή τιμή που αντιστοιχεί σε κάθε μοντέλο iMac που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, σε σχέση με το εξωτερικό. Τόσο οι αυξημένοι δασμοί εισαγωγής και μεταφοράς, όσο και ο αυξημένος ΦΠΑ, παίζουν το ρόλο τους σε αυτό και το κατανοούμε - όμως διαφορές "προς τα πάνω" της τάξης του 35% ή και... 45% σε ορισμένα μοντέλα, σε σχέση με τις αντίστοιχες σε ισοτιμία αμερικανικές τιμές, είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθούν. Η συλλογιστική της Apple στην κατασκευή προϊόντων, που δημιουργεί περιθώρια κέρδους ευχάριστα για... τους μετόχους της αλλά ολοφάνερα άδικα προς το καταναλωτικό κοινό, είναι ήδη εξοργιστική. Οι τοπικοί διανομείς - που συχνά λειτουργούν με την συμπληρωματική συλλογιστική του "όποιος το θέλει αρκετά και μπορεί να το αποκτήσει, θα πληρώσει... οι υπόλοιποι δεν μάς ενδιαφέρουν", δεν θα έπρεπε να συμβάλλουν στη μεγέθυνση του προβλήματος αυτού. Εκτός αν θεωρούν, φυσικά, πως με το... απρόσιτο οποιουδήποτε μοντέλου Mac, συμβάλλουν στη δημιουργία της επίπλαστης... μαγείας που συνοδεύει τα προϊόντα της Apple. Κάτι διόλου απίθανο, δυστυχώς.