Ένα laptop τόσο εντυπωσιακά σχεδιασμένο εξωτερικά δεν μπορεί παρά να κρύβει υπολογίσιμη ισχύ εσωτερικά - και αυτό ακριβώς προσφέρει το G73J: το σύστημα της Asus χρησιμοποιεί επεξεργαστή Intel Core i7-720Q χρονισμένο έως και στα 2.8GHz - στο Turbo mode, που ενεργοποιείται από το χρήστη οποτεδήποτε με το πάτημα ενός πλήκτρου - και 6 GB μνήμης DDR3, υπεραρκετά για κάθε "αποστολή". Δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, ταχύτητας 7200 rpm και συνολικής χωρητικότητας 1 TB, παρέχουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο, είναι όμως το υποσύστημα γραφικών αυτό που εντυπωσιάζει πιο πολύ. Πρόκειται για μία κάρτα Mobility Radeon 5870, χρονισμένη στα 700MHz, που δεν υπολείπεται σχεδόν σε τίποτε από την αντίστοιχη των desktop PC (!). Η οθόνη προσφέρει επίσης οπίσθιο φωτισμό LED και, όντας υψηλής ευκρίνειας (1920x1080 pixel), αποδίδει εικόνα εκπληκτική για τα δεδομένα των laptop σήμερα.
Το G73J δεν θα μπορούσε παρά να στηρίζεται στα Windows 7 (έκδοση 64-bit Home Premium), όχι και τόσο... αυτονόητο ή δεδομένο όμως ήταν το ενσωματωμένο Blu-ray drive: αυτό παρέχει την σημαντική όσο και ποθητή δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών υψηλής ευκρίνειας, που συνεργάζεται άριστα με την οθόνη. Μέσω της εξόδου HDMI που βρίσκεται στο δεξί μέρος του laptop, άλλωστε, είναι εφικτή και η σύνδεσή του με τηλεοράσεις ή προβολείς υψηλής ευκρίνειας, οπότε το G73J αναλαμβάνει και το ρόλο του... Blu-ray player αν χρειαστεί.
Για άλλο κυρίως λόγο θα αγόραζε κανείς το G73J, ωστόσο, και αυτός είναι η ενασχόληση με PC games χωρίς αυτά να έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τον τρόπο με τον οποίο τα έχουμε συνηθίσει σε desktop PC. Ενδεικτικά; Στα περισσότερα games που δοκιμάσαμε ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης - στη φυσική της ανάλυση μάλιστα - δεν κινήθηκε ποτέ κάτω από τα 40 καρέ, ενώ ακόμη και στο απαιτητικό Crysis ο αριθμός αυτός ήταν εν πολλοίς σταθερός στα 30 καρέ, με όλες τις ρυθμίσεις ποιότητας γραφικών στο μέγιστο επίπεδο! Αντίστοιχα εντυπωσιακές είναι βέβαια οι επιδόσεις ενός τέτοιου συστήματος και σε απαιτητικές εφαρμογές - ακόμη κι όταν εκτελούνται... όλες μαζί! Η ρύθμιση σε Turbo mode και το είδος των "αποστολών" που αναλαμβάνει το σύστημα της Asus, πάντως, αναμενόμενα επηρεάζει πολύ την αυτονομία του: μετρήσαμε ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 180 και τα... 50 λεπτά αντοχής της μπαταρίας. Τα games, φυσικά, είναι αυτά που την καταναλώνουν περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο.
Με τα παραπάνω ως δεδομένα, και την τιμή των €1700 ν' αποτελεί κριτήριο για την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος σήμερα, ένα είναι το ερώτημα που μένει ν' απαντηθεί: είναι αξιόλογη επένδυση το Asus G73J; H απάντηση αφορά μόνο στους PC gamers, για να είμαστε ειλικρινείς, καθώς όλοι οι άλλοι τύποι χρηστών καλύπτουν τις ανάγκες τους και με πολύ οικονομικότερα laptop. Η απάντηση επίσης δεν είναι ιδιαίτερα απλή καθώς - με το βάρος και την αυτονομία του G37J να μετρούν αρνητικά στην φορητότητα που προσφέρει - αξίζει να σκεφτεί κανείς μήπως έχει περισσότερο νόημα να αγοράσει έναν desktop υπολογιστή, που πιθανώς θα ζητήσει σαφώς λιγότερα χρήματα για παρόμοιες ή και περισσότερες δυνατότητες. Αν για κάποιο λόγο, όμως, πρέπει να είναι laptop το μηχάνημα που χρειάζεται ένας PC gamer με απαιτήσεις, και το κόστος δεν αποτελεί παράγοντα στην όλη... εξίσωση, το συγκεκριμένο Asus είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί την καλύτερη πρόταση στην κατηγορία. Κρίνοντας και κάνοντας, λοιπόν!