Avermedia Game Broadcaster HD

Συλλήψεις κάνω... κι εκπομπές!

Η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος στο video που συλλαμβάνει το Game Broadcaster HD εξαρτάται (και) από τον αλγόριθμο συμπίεσης που θα χρησιμοποιηθεί κατά την εγγραφή στο σκληρό δίσκο του εκάστοτε PC. Εκεί είχαμε επιπλοκές κατά τις δοκιμές μας. Η Avermedia προσφέρει σχεδόν όλους τους δημοφιλείς αλγόριθμους κωδικοποίησης στο συνοδευτικό λογισμικό της, από τον MPEG-2 και τον VC-1 (Windows Media Video 8 και 9), μέχρι τον H.264 (MPEG4) αλλά και δίχως καμία συμπίεση AVI. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, είχαμε προβλήματα στην εγγραφή κινούμενης εικόνας σε 1080p χωρίς "σπασίματα", χαμένα καρέ και παύσεις στον ήχο. Και αυτό σε ένα PC με Intel Core i7 2600, 4 GB RAM και AMD Radeon 5870 - αν και κύριος υπαίτιος ήταν ο σκληρός δίσκος, ένας "απλώς" SATA ΙΙ του 1 TB.

Όσοι φίλοι είχαν ασχοληθεί με το... άθλημα της εγγραφής video παλαιότερα, γνωρίζουν πως μόνο ο συνδυασμός σκληρών δίσκων (RAID) είναι αρκετά γρήγορος για να "προλάβει" την εγγραφή 30 ή 60 καρέ το δευτερόλεπτο σε υψηλή ευκρίνεια - στα υπ' όψιν, λοιπόν, για το κοινό που σκέφτεται να αξιοποιήσει ένα Game Broadcaster HD σοβαρά. Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίσαμε στην εγγραφή video όταν είτε (α) χρησιμοποιήσαμε τον αλγόριθμο H.264, είτε (β) όταν μειώσαμε την ανάλυση εγγραφής σε τυπική ευκρίνεια (576p). Σε όλες τις περιπτώσεις ο ρυθμός ανανέωσης των καρέ δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30 ανά δευτερόλεπτο και η οπτικοακουστική ποιότητα τα 15 Mbps (το ίδιο όριο που είδαμε και στο Game Capture HD πρόσφατα). Για ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων οι δύο αυτοί περιορισμοί είναι αποδεκτοί, υπάρχουν ωστόσο και χρήστες με απαιτήσεις υψηλότερες από αυτές.

Τους χρήστες με απαιτήσεις δεν θα ικανοποιήσει, πιστεύουμε, και το συνοδευτικό λογισμικό αυτό που προσφέρει η Avermedia. Είναι ακαλαίσθητο, παράξενα δομημένο και δεν προσφέρει με σαφήνεια τις επιλογές και τις ρυθμίσεις που έχει ο χρήστης στη διάθεσή του με τη συγκεκριμένη κάρτα επέκτασης. Πρόκειται, κατά βάση, για το ίδιο λογισμικό που η εταιρεία χρησιμοποιεί και με άλλα της προϊόντα, όπως π.χ. περιφερειακά συντονισμού και σύλληψης τηλεοπτικού προγράμματος (TV tuners). Υποψιαζόμαστε ότι η Avermedia αντιλαμβάνεται το θέμα και πιθανότατα σκοπεύει να κάνει κάτι γι' αυτό, για την ώρα όμως αυτό είναι το λογισμικό που συνοδεύει το Game Broadcaster HD. Στα υπόψιν και το εν λόγω στοιχείο, λοιπόν, έστω κι αν οι έμπειροι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν - με αρκετό πειραματισμό - και άλλα ανεξάρτητα προγράμματα για τη χρήση του προϊόντος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ