Avermedia Game Capture HD

Κοίτα τί κάνω στο Pro Evo, Internet!

Το ερώτημα, πάντως, που βρίσκεται στο μυαλό όσων είχαν ήδη ασχοληθεί με το... σπορ της εγγραφής video μέσω PC κι εξειδικευμένου εξοπλισμού, είναι το προφανές: τί ποιότητας είναι το υλικό που συλλαμβάνει το Game Capture HD; H απάντηση; Αληθινά εκπληκτικής, αν παρά τις αναλογικές συνδέσεις σε όλη την "αλυσίδα" των συσκευών του παίκτη. Ναι, μια συνδεσμολογία που θα αξιοποιούσε παντού τη θύρα HDMI θα είχε ως αποτέλεσμα οξύτερη εικόνα. Αλλά όχι ευδιάκριτα και σίγουρα όχι στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας των παικτών. Τα χρώματα στα video που συλλάβαμε είναι σαφή και πλούσια - ίσως υποτονισμένα σε σημεία αλλά και πάλι πολύ καλά - ενώ η λεπτομέρεια των γραφικών παραμένει εξαιρετική, ακόμη και σε δύσκολες σκηνές με γρήγορη κίνηση ή περίπλοκα περιγράμματα στα γραφικά. Το Game Capture HD προσφέρει εγγραφή σε ανάλυση έως και σε 1080i γραμμών, θεωρούμε όμως πως αυτή των 720p είναι υπεραρκετή για όλους. Αυτή είναι άλλωστε η πραγματική σχεδόν όλων των games για PS3 ή Xbox 360, οπότε δεν χάνεται ουσιαστικά οπτική πληροφορία λόγω μη υποστήριξης της ανάλυσης 1080p. Με την ανάλυση των 720p, άλλωστε, προκύπτουν και αρχεία video λογικού μεγέθους (περίπου 100 ΜΒ ανά λεπτό εγγραφής), κάτι που δεν θα ίσχυε στην περίπτωση της ανάλυσης 1080p.

H κωδικοποίηση και συμπίεση των αρχείων video γίνεται κατά την ίδια τη διαδικασία της εγγραφής, σύμφωνα με το δημοφιλές πρότυπο Η.264/MPEG4 AVC (και το πρότυπο MP3 για τον στερεοφωνικό ήχο). Για τους... γνώστες και περίεργους, ο ρυθμός αποκωδικοποίησης κυμαίνεται για τα πιο πολλά αρχεία video που συλλάβαμε ανάμεσα στα 10 και τα 16 Mbps - είναι με άλλα λόγια ποιοτικότατη η εικόνα, χωρίς αλλοιώσεις ή τεχνουργήματα (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρέπει να ψάξει για να τα βρει κανείς). Το γεγονός είναι θετικότατο, ανάμεσα στα άλλα και επειδή πολλοί gamers θα θέλουν σίγουρα να δημοσιεύσουν το υλικό τους σε υπηρεσίες όπως το YouTube, το Vimeo ή το Daily Motion, όπου το video θα υποστεί αναγκαστικά ακόμη περισσότερη συμπίεση. Παραδείγματα του πώς φαίνονται online διάφορα video που συλλάβαμε με τη συσκευή της Avermedia, οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν να βρουν σε αυτό το κανάλι του YouTube.

Η Avermedia θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά το Game Capture HD στην προτεινόμενη τιμή λιανικής των €149. Ναι, είναι πιο πολλά χρήματα απ' όσα έχει συνηθίσει να καταβάλλει το κοινό των συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης για ένα περιφερειακό. Από την άλλη, δεν πρόκειται για ένα... κοινό περιφερειακό: είναι μία ειδική περίπτωση συσκευής, που προσφέρει κάτι το οποίο κάποτε χρειαζόταν εξειδικευμένη γνώση και πολλαπλάσιο κόστος, χωρίς να ζητά τίποτε απ' τα δύο. Είναι μία κομψή λύση σ' ένα περίπλοκο πρόβλημα και μία πρόταση με υψηλό δείκτη αξίας/κόστους. Είναι, δε, ο μόνος τρόπος που έχουν αυτή τη στιγμή οι κάτοχοι PS3, Xbox 360 και Wii να απαθανατίσουν χωρίς τη χρήση PC τις αγαπημένες τους στιγμές από τα games που προτιμούν, και να επιδείξουν τις ικανότητές τους σε αυτά, εύκολα και προσιτά. Ε, είναι να μην το συστήσει κανείς ανεπιφύλακτα σε αυτούς; Έχει να δει το YouTube αύξηση στις καταχωρήσεις video και τα κανάλια του τους επόμενους μήνες...!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ