CES 2016: Σε 200 εκ. συσκευές τα Windows 10

Ακούγεται εντυπωσιακό - πώς ορίζεται, ωστόσο, και τί σημαίνει πρακτικά;

Χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός μετά από την πιο πρόσφατη επίσημη πληροφόρηση που είχαμε σχετικά με την πορεία των Windows 10 για να δημοσιοποιήσει η Microsoft σχετικά στοιχεία, όμως ο κολοσσός του Redmond πιθανώς περίμενε έναν αριθμό-σταθμό για τη σχετική ανακοίνωση. Και ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός: από το τέλος Ιουλίου έως και την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, περισσότερες από 200 εκατομμύρια "ενεργές συσκευές" (εξηγούμε στη συνέχεια πως ακριβώς ορίζεται αυτό), στηρίζονται ήδη σε Windows 10 παγκοσμίως. Η Microsoft δικαίως μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη καθώς το νέο της λειτουργικό χαρακτηρίζεται από ταχύτερο ρυθμό εξάπλωσης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη έκδοση των Windows. Κατέχει, δε, ήδη μερίδιο της τάξης του 10% στους Η/Υ με Windows. Ως εδώ, όλα καλά. Για την ακρίβεια... πολύ καλά.

Το πρόβλημα είναι πως αν αρχίσει κανείς να αναλύει τί ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτός ο εντυπωσιακός αριθμός, η εικόνα παύει να είναι τόσο ρόδινη όσο η Microsoft την παρουσιάζει. Συνεχίζει να είναι θετική, αλλά συνεχίζει να προβληματίζει. Είχαμε αναφέρει πριν από κάποιες εβδομάδες πως, βάσει στοιχείων που συγκεντρώνουν Δικτυακές εταιρείες στατιστικών, ο ρυθμός εξάπλωσης των Windows 10 είχε αρχίσει να επιβραδύνεται - αλλά πως αυτό ίσχυε πριν από την εορταστική περίοδο (αμερικανική και ευρωπαϊκή). Κατά τη διάρκεια της εορταστικής αυτής περιόδου - της εντονότερα καταναλωτικής όλης της χρονιάς μαζί με την έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων - θεωρητικά ο ρυθμός εξάπλωσης αυτός θα έπρεπε να είχε επιταχυνθεί θεαματικά: ας μην ξεχνάμε πως όλα τα PC, όλων των ειδών, που στηρίζονται σε Windows προσφέρουν μηδενός εξαιρουμένου τα Windows 10 προεγκατεστημένα από τον Οκτώβρη.

Η συνολική πελατειακή βάση των Windows 10 αυξήθηκε μεν αρκετά ώστε να καταγράψει 200 εκατομμύρια ενεργοποιήσεις του νέου λειτουργικού, αλλά υπολογίζεται πως τα 36 εκατομμύρια από αυτά δεν είναι PC. Είναι τα αναβαθμισμένα με νέα έκδοση του λειτουργικού τους Xbox One (που στηρίζεται στον πυρήνα των Windows 10), είναι τα νέα Lumia 550/950/950 XL (που στηρίζονται στα Windows Phone 10) καθώς και άλλες συσκευές τύπου The Internet of Things (που στηρίζονται σε έναν υποτυπώδη μα όχι πλήρη πυρήνα των Windows 10). Aν προσθέσει κανείς σε αυτά και τα περίπου 22 εκατομμύρια PC με Windows 10 που ανήκουν σε επιχειρήσεις ή σχολεία, γρήγορα αντιλαμβάνεται πως η καταναλωτική βάση του νέου λειτουργικού σε προσωπικούς υπολογιστές (αυτή που κατά βάση ενδιαφέρει το κοινό ούτως ή άλλως αλλά και τη Microsoft περισσότερο) δεν ανέρχεται σε πιο πολλές από 150-160 εκ. ενεργές εγκαταστάσεις Windows 10. Οι οποίες δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο περισσότερες από τα 110 εκ. ενεργών εγκαταστάσεων του Οκτωβρίου, όσο χρειάζεται η Microsoft για να πετύχει τον στόχο του 1 δις εγκαταστάσεων σε 2-3 χρόνια.

Από τον νέο τρόπο μέτρησης της Μicrosoft, βέβαια, γίνεται πλέον προφανές πως αυτός ο στόχος του ενός δισεκατομμυρίου εγκαταστάσεων σε 36 μήνες αφορά σε όλες συνολικά τις συσκευές που στηρίζονται σε "κάποια" έκδοση Windows 10. Το Xbox One και τα κινητά με Windows Phone 10, όμως, θα σημειώσουν από κοινού πωλήσεις 100 εκατομμυρίων συσκευών στην καλύτερη περίπτωση μέσα σε αυτό το διάστημα, κάτι που σημαίνει πως ο αμερικανικός κολοσσός θα πρέπει να βασιστεί στις εγκαταστάσεις των Windows 10 σε PC για να επιτύχει το στόχο του. Με εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών Windows 7/8/8.1 να παραμένουν ωστόσο διστακτικοί στην αναβάθμιση του PC τους σε Windows 10, ακόμη και δωρεάν, η αγορά των Η/Υ θα πρέπει να γνωρίσει... εκρηκτική ανάπτυξη για να κινήσει 700.000.000 συστήματα μέσα στους επόμενους 30 μήνες. Τίποτε δεν αποκλείεται, αλλά τα... ανεξήγητα θαύματα σπανίζουν στον κόσμο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει, φυσικά, και ο κόσμος που θα υποστηρίξει πως και αυτή η... αρκούντως διευρυμένη μέθοδος μέτρησης των συσκευών που στηρίζονται στα Windows 10 ίσως είναι εξ αρχής λανθασμένη - και να έχει σε ένα βαθμό δίκιο. Όταν όλα έχουν ειπωθεί "ενοποίηση" διαφορετικών τύπων συσκευών κάτω από ένα κοινό λειτουργικό σύστημα πρακτικά σημαίνει χρήση των ίδιων apps παντού - και αυτό δεν ισχύει ακόμη στην περίπτωση του Windows Store. Εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για χρήση στα Windows 10 "των PC" χρειάζονται κάποια δουλειά για να λειτουργήσουν στα Windows 10 "των κινητών" και σίγουρα περισσότερη στο Xbox One. Τα αληθινά "universal apps" είναι για την ώρα πολύ λίγα. Και με το Windows Store να μην προσφέρει για την ώρα ενδιαφέρον κίνητρο στους δημιουργούς εφαρμογών για να επενδύσουν χρόνο και κόπο εκεί, η αύξηση του αριθμού αυτών των universal apps δεν θα είναι τόσο εύκολη - και σίγουρα σε καμία περίπτωση τόσο... αυτονόητη - όσο παρουσιαζόταν αρχικά.

Ακόμη και με την παραδοχή, ωστόσο, πως κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, η "αποστολή" των Windows 10 παραμένει πολύ δύσκολη - χωρίς να αναφέρουμε καν τί είδους έσοδα μπορεί να περιμένει η Microsoft από ένα ακόμη αναιμικό Windows Store, ώστε να θεωρείται ανταγωνιστικό του Google Play και του App Store της Apple. Κοινώς: καλά και χρυσά τα εντυπωσιακά νούμερα, όμως θέλουμε επιτέλους να δούμε από τη Microsoft κάποια στιγμή ένα φιλόδοξο, αλλά λογικό κι εφαρμόσιμο, στρατηγικό πλάνο και διάθεση για σοβαρή επένδυση στο οικοσύστημα της. Πλάνο και διάθεση ικανά να την φέρουν σε πλεονεκτική θέση - και όχι σε συνολικά απλώς αξιόμαχη - απέναντι στις Google και Apple. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ