Υπάρχει το εξής... πρόβλημα με τις λεγόμενες "Κασσάνδρες" του κόσμου της τεχνολογίας, τους δημοσιογράφους και τους αναλυτές δηλαδή που μονίμως κι αδιάκοπα προβλέπουν αρνητικές εξελίξεις: αν αφεθούν να "ψέλνουν" τις προφητείες τους για πάρα πολύ, αυτές καταλήγουν να πραγματοποιούνται ακόμη και μόνο λόγω... ανυπόφορης επανάληψης (self-fulfiling prophecies τις ονομάζουν εύστοχα οι Σάξονες). Ίσως... αυτό συνέβη μέσα στο 2015 για την αγορά των προσωπικών υπολογιστών - η οποία στα τέλη του 2014 είχε αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια έστω σταθεροποίησης, όμως στη συνέχεια επανήλθε στην καθοδική της πορεία και εν τέλει ολοκλήρωσε το περασμένο δωδεκάμηνο με απώλειες στις πωλήσεις Η/Υ της τάξης του 8.3% (κατά την Gartner) ή και του 10.6% (κατά την IDC). Αν σκεφτεί κανείς τις απώλειες που είχαν καταγραφεί και τα περασμένα χρόνια, δεν είναι να... απορεί ακριβώς που ουκ ολίγα μέσα ενημέρωσης μιλούν να "επιστροφή" πωλήσεων στα επίπεδα του 2007.
Όπως κάθε φορά μετά από τέτοιες διαπιστώσεις, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση τα ΜΜΕ... παίζουν το περίφημο "blame game", δηλαδή αυτό της ανεύρεσης του "φταίχτη". Φυσικά δεν είναι ποτέ μόνο ένας (και τα ΜΜΕ δεν είναι επίσης άμοιρα ευθυνών). Είναι ωστόσο εντυπωσιακό πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κατηγορούνται ανοιχτά ως υπαίτιος τα Windows, όχι επειδή δεν ήταν αρκετά ποιοτικά ή και απογοητευτικά ως προϊόν (όπως τα Windows Vista και τα Windows 8), επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τις πωλήσεις των PC που στηρίζουν, αλλά επειδή... παραήταν ποιοτικά και ικανοποιητικά. Αυτό, ομολογουμένως, δεν περιμέναμε ποτέ να το ζήσουμε, όμως συνέβη!
Πράγματι: ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως το καταναλωτικό κοινό δεν αγόρασε αρκετά νέα PC μέσα στο 2015, εντοπίζεται - κατά τη γνώμη τους - στο γεγονός ότι τα Windows 10 όχι μόνο προσφέρθηκαν στους χρήστες υπαρχόντων PC δωρεάν, αλλά λειτουργούν και πολύ καλά σε αυτά. Έτσι, θεωρούν, δεν έδωσαν λόγους στο κοινό να ενδιαφερθεί για την απόκτηση νέου προσωπικού υπολογιστή, τόσο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου όσο και στη διάρκεια όλης της χρονιάς. Γνωρίζοντας, θεωρούν οι αναλυτές αυτοί, οι χρήστες εδώ και έναν χρόνο σχεδόν ότι τα Windows 10 θα τούς παραχωρηθούν χωρίς κόστος, επέλεξαν να μην επενδύσουν σε καινούργιο Η/Υ.
Η θεωρία αυτή βέβαια - με τα δεδομένα που επικρατούν εδώ και κάποια χρόνια στην αγορά - πρακτικά δεν ευσταθεί. Εδώ και πάρα, πάρα πολύ καιρό πλέον το κοινό (όχι μόνο στην Ελλάδα των capital controls αλλά παγκοσμίως) δεν αγοράζει προσωπικούς υπολογιστές βάσει... συγκυριών τύπου "νέα Windows". Αυτό ίσως συνέβαινε κάποτε σε έναν βαθμό, αλλά όχι πια. Το κοινό δεν αγοράζει νέο PC τόσο συχνά όσο άλλοτε επειδή αισθάνεται πως αυτό που ήδη έχει καλύπτει τις ανάγκες του - και γι' αυτό μπορεί να κατηγορήσει κανείς με άνεση και ασφάλεια τις εταιρείες λογισμικού και Internet οι οποίες δεν έχουν αναπτύξει εφαρμογές και υπηρεσίες ποθητές και απαραίτητες που χρειάζονται ισχυρότερο hardware - ή αγοράζει νέο PC όταν όντως το χρειάζεται για συγκεκριμένους λόγους. To κάνει, ωστόσο, χωρίς στην πραγματικότητα να κοιτά ποιά... έκδοση των Windows λαμβάνει με αυτό και σίγουρα όχι "για να" λάβει νέα έκδοση των Windows με αυτό. Όχι πλέον.
Παρ' όλα αυτά, η Microsoft κατάφερε με κάποιο... τρόπο μαγικό να βρεθεί πάλι στο "στόχαστρο" των αναλυτών. Αν τα Windows 10 ήταν κακό προϊόν, θα "έφταιγαν" (φυσικά) για την καθοδική εμπορική πορεία των PC ούτως ή άλλως. Τώρα που είναι προσεγμένο προϊόν ποιοτικά, σωστό, μοντέρνο και λειτουργικό, "φταίνε" επειδή δεν προσφέρθηκαν μόνο με νέα PC, λες και ρεαλιστικά θα μπορούσαν να ενσωματώνουν κάποιο απίθανο, εντυπωσιακό, must-have χαρακτηριστικό τέτοιου βεληνεκούς, ώστε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να καταβάλλουν ουκ ολίγα χρήματα μόνο και μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το χαρακτηριστικό!
Έχουμε να προσάψουμε πολλά στη Microsoft για άλλους λόγους σχετικούς με τα Windows 10 - οι ενστάσεις μας για τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει, την αδιαφάνεια αναφορικά με το τί κάνουν οι ενημερώσεις τους και την πίεση εκ μέρους του αμερικανικού κολοσσού να τα εγκαταστήσουμε παραμένουν - όμως την σταθερή πτώση στις πωλήσεις PC είναι απλώς εξωφρενικό να την αποδίδει κανείς, έστω και εν μέρει, στις επιλογές της. Αλλού πρέπει να αναζητήσουν οι IDC και Gartner τις αιτίες. Αν πραγματικά... χρειάζεται, δηλαδή!