Όπως είχε υποσχεθεί στην εκδήλωσή της την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft μόλις έκανε διαθέσιμη μία σημαντική ενημέρωση συστήματος για τα Windows 11 - η οποία, αν και δεν φέρει συγκεκριμένο όνομα, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει γνωστή ως το "Copilot Update" καθώς το κυριότερο πράγμα που φέρνει στο προσκήνιο είναι η συγκεκριμένη λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης (και μάλιστα σε δοκιμαστική ακόμη μορφή). Η λειτουργία Windows Copilot θα έχει την μορφή sidebar των Windows 11 και μέσα από αυτήν οι χρήστες Η/Υ θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν ή να συνοψίζουν κείμενα, να δημιουργούν εικόνες με το σύστημα DALL-E και, φυσικά, να λαμβάνουν απαντήσεις σε πολλών διαφορετικών τύπων ερωτήματα.
Έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν για ποιούς λόγους αυτή η επιλογή - η πρακτική ενσωμάτωση του ChatGPT σε επίπεδο συστήματος πλέον, σε ένα λειτουργικό σύστημα που ήδη χρησιμοποιούν εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές - είναι ριψοκίνδυνη και ανεύθυνη, όμως η Microsoft την έκανε πράξη ασχέτως των ενστάσεων και διαμαρτυριών που εκφράστηκαν. Η εταιρεία υποθέτουμε πως ελπίζει ότι ο Windows Copilot δεν θα υποστεί την ίδια κατάχρηση ή και... εξευτελισμό που υπέστη τους πρώτους μήνες το Bing Chat - η ίδια λειτουργία που ενσωματώθηκε αρχικά στον browser της εταιρείας, τον Edge - όμως θα πρέπει να περιμένουμε το ίδιο τουλάχιστον χρονικό διάστημα μέχρι να διαπιστώσουμε αν κάτι τέτοιο ήταν ευσεβής πόθος ή όχι.
Το μόνο βέβαιο είναι πως τίθενται ήδη ζητήματα ιδιωτικότητας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία του Windows Copilot στηρίζεται εξ ολοκλήρου σχεδόν σε Δικτυακή υποδομή (cloud), όχι στους πόρους συστήματος του υπολογιστή όπου χρησιμοποιείται. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι διόλου σαφές το πού ακριβώς γίνεται η επεξεργασία και προσωρινή αποθήκευση όσων δεδομένων σχετίζονται με αναζητήσεις στοιχείων, απαντήσεις ερωτήσεων, κείμενα και εικόνες που δημιουργούνται κλπ., ενώ δεν υπάρχει εκ μέρους της Microsoft καμία ενημέρωση και ως προς το ποιά δεδομένα χρήσης και προσωπικά στοιχεία συσχετίζονται με την λειτουργία αυτή (και πού αποθηκεύονται ή αποστέλλονται και αυτά επίσης). Είναι τεκμηριωμένο πλέον το γεγονός ότι τα Windows 11 διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα με τρόπο αδιαφανή και ύποπτο, ο Windows Copilot δεν... εμπνέει εμπιστοσύνη ακριβώς.
Καθόλου σαφές δεν έχει καταστήσει η Microsoft, επίσης, το αν και σε ποιό βαθμό οι καταναλωτές έχουν την επιλογή να προσαρμόσουν ή να απενεργοποιήσουν τον Windows Copilot αν το επιθυμούν. Είναι σταθερή μας άποψη πως πειραματικές, αμφιλεγόμενες λειτουργίες όπως αυτή θα έπρεπε να ενεργοποιούνται μόνο μετά από συνειδητή επιλογή του χρήστη (opt-in) και όχι να ενεργοποιούνται εξ ορισμού αφήνοντας στον χρήση την πρωτοβουλία να τις απενεργοποιήσει. Ειδικά, δε, όταν μιλάμε για ένα λειτουργικό σύστημα ευρύτατης χρήσης ήδη. Ο αμερικανικός κολοσσός δεν έχει προσφέρει καμία πληροφόρηση σχετική και πρέπει απλώς να το... ανακαλύψει ο καθένας μόνος του αφού εγκαταστήσει την ενημέρωση αυτή των Windows 11.
Η συγκεκριμένη αναβάθμιση προσφέρει και ορισμένα άλλα πράγματα - κυρίως εμπλουτισμό λειτουργιών στις προεγκατεστημένες εφαρμογές των Windows 11 - αλλά, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, δεν είναι η καθιερωμένη ετήσια "μεγάλη" αναβάθμιση που είχε υποσχεθεί η Microsoft για το λειτουργικό της σύστημα. Αυτή - γνωστή μέχρι στιγμής ως 23H2 Update - θα γίνει διαθέσιμη σε άλλη χρονική στιγμή που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Βάσει... ημερολογίου, βέβαια, θα πρέπει να προσφερθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, φέρνοντας στο προσκήνιο μία σειρά από βελτιώσεις και προσθήκες που είχαν αναφερθεί παλαιότερα από την ίδια την εταιρεία. Το γεγονός, πάντως, ότι η αναβάθμιση αυτή δεν έχει ακόμη γίνει διαθέσιμη ως προέκδοση (στο κανάλι όπου έχουν πρόσβαση οι Windows Insiders δηλαδή) δεν προδιαθέτει θετικά για το χρονικό πλαίσιο κυκλοφορίας της.
Η διαδρομή των Windows 11 έχει ως τώρα αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική: και μόνο βάσει της υποδοχής που τούς επεφύλαξε το κοινό να το κρίνει κανείς (στην πλειοψηφία του δεν μεταβαίνει σε αυτά από Windows 10 παρ' ότι η αναβάθμιση προσφέρεται δωρεάν), θα πρέπει να θεωρηθεί ήδη ένα αποτυχημένο λειτουργικό σύστημα. Κερδίζει μεν μερίδιο αγοράς με την πάροδο του χρόνου - κάθε νέο PC από τον Οκτώβριο του 2021 τα έχει προεγκατεστημένα - μα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το 25% της πελατειακής βάσης των Windows ενώ τα Windows 10 παραμένουν στο 70% περίπου (βάσει στοιχείων Αυγούστου της StatCounter). H αναβάθμιση 22H2 πέρσι τέτοιο καιρό ήταν απογοητευτική, υπάρχουν ουκ ολίγα πράγματα που η Microsoft είχε υποσχεθεί για τα Windows 11 το καλοκαίρι του 2021 τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί, συνεχίζουν να υπάρχουν και πολλά "θέματα" απόδοσης ή σταθερότητας που δημιουργούνται από ενημερώσεις οι οποίες δεν έχουν περάσει επαρκή ποιοτικό έλεγχο.
Είναι σαφές πως η Microsoft έχει ανακατευθύνει πάρα πολλούς πόρους σε όλη την διάρκεια του 2023 προς την ενσωμάτωση του Chat GPT σε Edge, Bing και Windows 11, ενώ θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει περισσότερους στην βελτίωση των τελευταίων, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και στην ολοκλήρωση μετάβασης στο ανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια σχεδόν. Αν συνεχίσει με αυτόν τον απαράδεκτα αργό ρυθμό, όταν πια θα φτάσει η Microsoft να έχει προσφέρει με τα Windows 11 όσα υποσχόταν για την αρχική μορφή του λειτουργικού της συστήματος, θα είναι πλέον... ώρα να προετοιμάζεται για τα Windows 12. Είναι να απορεί κανείς που τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές προτιμούν να παραμείνουν στα Windows 10; Αυτά τουλάχιστον δεν δίνουν πια την εντύπωση μισοτελειωμένης δουλειάς που... προχωρά ενόσω τα χρησιμοποιούμε!