Είναι πολύ εύκολο να κατανοήσει οποιοσδήποτε για ποιούς λόγους ακούστηκε μάλλον υπερβολικός ο Steve Jobs όταν, στις αρχές του 2010 και παρουσιάζοντας το πρώτο iPad, ισχυρίστηκε ότι μπαίνουμε στην "μετά-PC" εποχή. Όντας οραματιστής, ο Jobs πιθανώς το εννοούσε μακροπρόθεσμα, όμως η επιτυχία του iPad παρακίνησε ουκ ολίγους να εκλάβουν μάλλον... κυριολεκτικά τον ισχυρισμό του: έτσι ξεκίνησαν και πολλοστή φορά οι συζητήσεις για "το θάνατο των PC", συζητήσεις τόσο ανόητες, όσο και αντιρεαλιστικές. Ποιός είναι, όμως, ο... κατ' εξοχήν αρμόδιος για να συμμετάσχει στις συζητήσεις αυτές με αντίθετη άποψη;
Εννοείται πως αυτή είναι η Microsoft, ως η εταιρεία που όχι μόνο έχει προσδιορίσει τον κόσμο των PC, αλλά εν πολλοίς στηρίζει τις τύχες της σ' αυτόν. Εξ ου και ο όρος "PC συν" (PC-Plus) που εδώ και μερικές μέρες τα στελέχη της αντιτάσσουν στον όρο "μετά-PC" (Post-PC) του Jobs.
Το τί πρεσβεύει ο δεύτερος όρος, είναι προφανές: ότι κάποια στιγμή οι υπολογιστές με οθόνες αφής ή άλλους τρόπους χειρισμού, συμπληρωματικούς ή και εντελώς νέους, θ' αντικαταστήσουν τους σημερινούς τυπικούς προσωπικούς υπολογιστές των πληκτρολογίων και των mouse. Το τί πρεσβεύει ο πρώτος όρος είναι κάτι λιγότερο... μελλοντολογικό και περισσότερο ρεαλιστικό για την ώρα: ότι οι χρήστες τείνουν να έχουν ήδη ένα PC κάποιου είδους και να αποκτούν μία δεύτερη συσκευή, είτε smartphone είτε tablet. Χρησιμοποιούν κυρίως - και σίγουρα με τη χρονική έννοια - τον Η/Υ, ενώ το κινητό ή το tablet τούς καλύπτει στα απλά πράγματα, είτε "εν κινήσει" είτε σε τελείως διαφορετικές συνθήκες χρήσης από τις αντίστοιχες του PC.
Όπως θα βεβαιώσει οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital χρησιμοποιεί τακτικά smartphone ή tablet, σήμερα δίκιο έχει η Microsoft. Τα tablet ή τα smartphones δεν είναι ούτε κατά διάνοια έτοιμα να "αντικαταστήσουν" τα PC, καθώς και από πλευράς ισχύος είναι αδύναμα, και σειρά περιορισμών θέτουν οι οθόνες τους και, το σημαντικότερο, πολύ λίγος κόσμος είναι "ψυχολογικά έτοιμος" να εγκαταλείψει για πάντα το πληκτρολόγιο και το mouse. Για να μη μιλήσουμε για όλους εκείνους που απλώς χρειάζονται το πληκτρολόγιο και το mouse για τη δουλειά, τους PC gamers και οποιονδήποτε άλλον θέλει να εισάγει δεδομένα ή να καταδείξει στην οθόνη με ακρίβεια. Για όλους αυτούς, ανέκδοτο η "μετά-PC" εποχή. Σήμερα και για το επόμενο διάστημα των π.χ. 4-5 ετών, τουλάχιστον.
Αυτό που έχει περισσότερη σημασία, εν τέλει, από τον πόλεμο των εντυπώσεων μεταξύ των όρων "Post-PC" και "PC Plus", είναι κάτι άλλο: το γεγονός ότι η αλλαγή των ισορροπιών ανάμεσα στα δύο θα είναι κάτι που θ' αποφασίσει το κοινό. Κανένας δημοσιογράφος, κανένας αναλυτής, καμία εταιρεία. Συν τοις άλλοις, προς τί η τόση... αγωνία για τον "θάνατο" των PC και την όποια "διαδοχή"; Πρόκειται για ένα από εκείνα τα ψευτοδιλήμματα που δεν καταλαβαίνουμε αν εξυπηρετούν οποιονδήποτε, κι από αυτά που αποφεύγουν ακόμη και οι πρωταγωνίστριες στη "σύγκρουση" εταιρείες! Η Apple δεν πρόκειται να σταματήσει να πωλεί iMac ή MacBook στο μέλλον που μπορούμε να διακρίνουμε, ούτε η Microsoft σχεδιάζει τα Windows 8 έτσι ώστε να... τα χειρίζεται κανείς μόνο με την αφή. Για την ώρα, λοιπόν, "PC Plus". Και απομένει να δούμε αν το "Post PC" θα συμβεί ποτέ ολοκληρωτικά ή μόνο εν μέρει. Πάντως εντελώς... "Νο PC" εποχή απλώς δεν μπορούμε να φανταστούμε. Αν άλλοι μπορούν, οι γνώμες καλοδεχούμενες!