Αν υπήρχε οποιαδήποτε ανάγκη να αποδειχθεί το... αυταπόδεικτο όσον αφορά την ιδιωτικότητα των προσωπικών στοιχείων του καθενός μας στο Internet - ο γεγονός δηλαδή πως την περιφρονούν πλέον σε όλα τα επίπεδα σχεδόν όλες οι πολυεθνικές της τεχνολογίας - αυτήν την εβδομάδα ακόμη και ένας σχεδιαστής chip για επεξεργασία 3D γραφικών, η nVidia, φρόντισε να προσφέρει κατάλληλα πειστήρια. Μετά από την Google (που συλλέγει απροκάλυπτα όλων των ειδών τις πληροφορίες για τους χρήστες της από όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει), την Microsoft (που πάντοτε συνέλεγε στοιχεία αλλά κάνει πραγματικό πάρτι με τα Windows 10), το Facebook (δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε καν) και άλλους, ε, και η nVidia αποφάσισε πως... για το καλό των χρηστών από δω και στο εξής θα κάνει το ίδιο!
Πράγματι: με την νέα έκδοση του λογισμικού της για κάρτες γραφικών με chip της nVidia, το GeForce Experience 3.0, η αμερικανική εταιρεία καθιστά υποχρεωτική την δημιουργία προφίλ με το οποίο θα πρέπει να γίνεται "είσοδος" στην εφαρμογή αυτή αν ο χρήστης θέλει να αξιοποιήσει τις λειτουργίες της. Σε αυτές περιλαμβάνονται όχι μόνο η ενημέρωση των drivers της εκάστοτε κάρτας γραφικών με την νεότερή τους έκδοση, αλλά και τα ειδικά σετ ρυθμίσεων των games ώστε αυτές οι κάρτες να αποδίδουν τα μέγιστα, η σύλληψη στιγμιοτύπων μέσα από games, καθώς και η σύλληψη ή "εκπομπή" σχετικού υλικού video. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με άλλα λόγια, η nVidia "κλειδώνει" πίσω από έναν μηχανισμό συλλογής προσωπικών στοιχείων όλες εκείνες τις δυνατότητες που χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα απέναντι στον ανταγωνισμό και ως πρόσθετη αξία για την απόκτηση των καρτών γραφικών της. Τόσο απλά.
Η αμερικανική εταιρεία δεν τόλμησε να... "τραβήξει στα άκρα" τα πράγματα, αφήνοντας περιθώριο για κάποιες εναλλακτικές. Τους drivers των καρτών γραφικών της, για παράδειγμα, ναι μεν είναι κατά πολύ ευκολότερο να τους ανανεώνει κανείς μέσα από το GeForce Experience, αλλά μπορεί να λαμβάνει και τα σχετικά αρχεία από το Web site της nVidia μεμονωμένα και να τούς εγκαθιστά "με το χέρι" (όπως... κάναμε παλιά δηλαδή). Επίσης προσφέρεται η επιλογή να μην εισέρχεται κανείς στο GeForce Experience με ειδικό, νέο προφίλ που θα πρέπει να δημιουργήσει, αλλά με το προφίλ που χρησιμοποιεί για τις υπηρεσίες της Google (η οποία... συλλέγει ήδη ούτως ή άλλως ό,τι μπορεί και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς απ' όλους μας). Αν τα παραπάνω , παραμένει στην κρίση του καθενός.
Το γεγονός είναι ένα: η nVidia κατά βάση εκβιάζει τους χρήστες με περιορισμό της χρήσης των καρτών γραφικών τους σε απολύτως βασικό επίπεδο - απλώς να... λειτουργούν, ένα πράγμα - αν δεν παραχωρήσουν προσωπικά δεδομένα σε αυτήν ή στην Google (που μέσω συμφωνίας τους το πιο πιθανό είναι να παραχωρεί με τη σειρά της τα σχετικά δεδομένα πίσω στην nVidia). Τί είδους προσωπικά δεδομένα είναι αυτά; Ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τον εξοπλισμό και τις συνήθειες του κάθε PC gamer: την σύνθεση του εκάστοτε H/Y, την έκδοση Windows που χρησιμοποιεί, τα games με τα οποία προτιμά να ασχολείται, κάθε πότε και πόσο παίζει τα games αυτά, ποιά άλλα προγράμματα έχει εγκαταστήσει... ο κατάλογος είναι μεγάλος.
Κατά βάση από την στιγμή που μία εφαρμογή αποκτά εποπτική θέση σε ένα λειτουργικό σύστημα και μπορεί να στέλνει δεδομένα γι' αυτό σε απομακρυσμένους servers, δεν είναι πολλά τα πράγματα για τα οποία δεν μπορεί να δώσει στοιχεία - απλώς τα παραπάνω έχουν το περισσότερο εμπορικό ενδιαφέρον για την nVidia ή/και την Google. Αυτό που έχει να πει, δε, η nVidia για όλα αυτά είναι το... γνωστό και αναμενόμενο: "Ζητούμε την δημιουργία προφίλ για το GeForce Experience ώστε να αποθηκεύουμε στο Internet (cloud) τις επιλογές και τα σετ ρυθμίσεων των παικτών για τα games τους". Τύπου... "Για το καλό σας", όπως πάντοτε.
Οποιοσδήποτε διαβάζει "πίσω από το PR" του πράγματος, φυσικά, δεν μπορεί παρά να γελάσει ή/και να εξοργιστεί με την nVidia. Σαν να μην υπήρχε άλλος τρόπος να κρατήσει κανείς αντίγραφο ασφαλείας αυτών των λιλιπούτειων αρχείων (κάτι KB δεδομένων). Σαν να μην ήταν εφικτό να μπορεί ο παίκτης να διαλέξει αν θέλει να δημιουργήσει ή όχι προφίλ για να αποθηκεύσει αυτά τα σετ ρυθμίσεών του στο Internet, χωρίς να χάσει όμως όλες τις άλλες δυνατότητες του GeForce Experience. Σαν να ήταν απαραίτητο, αληθινά απαραίτητο, να "κλειδώσει" η nVidia σχεδόν όλη την extra λειτουργικότητα των καρτών γραφικών της πίσω από ένα password. Φυσικά δεν ήταν, γι' αυτό και δικαίως οι διαμαρτυρίες στο Web έχουν ήδη αρχίσει να πληθαίνουν. Το αν αυτό θα έχει κανέναν αντίκτυπο πρακτικό, βέβαια, απομένει ν' αποδειχθεί... αλλά ιδιαιτέρως αισιόδοξοι δεν είμαστε: στην εποχή της "ανταλλαγής ιδιωτικότητας με ευκολίες και υπηρεσίες", η nVidia ολοφάνερα θεωρεί πως πολύ απλά "κάνει τη δουλειά της". Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όλους μας.