HTC Flyer

Μικρό στο... μάτι, μεγάλο στην... τιμή

Από πλευράς software, το Flyer είναι ιδιόρρυθμη πρόταση ανάμεσα στις συσκευές με Android. Δεν στηρίζεται στην έκδοση 3.0/3.1 των tablet, αλλά στη 2.3 των smartphones, πάνω στην οποία όμως η HTC έχει προσαρμόσει το δικό της περιβάλλον χρήσης, το Sense 3.0. Το αποτέλεσμα είναι, παραδόξως, πολύ καλύτερο απ' όσο περιμένει κανείς: υποβοηθούμενο και από τον αρκετά ισχυρό επεξεργαστή του, το Flyer όντως... "πετάει" σε όλες τις βασικές λειτουργίες και "αποστολές" χρήσης. Η περιήγηση στα sites με τον Web browser είναι γρήγορη (το Flash υποστηρίζεται κανονικά) και τα πιο πολλά αρχεία multimedia αναπαράγονται χωρίς "δισταγμούς". Η διαγώνιος των 7 ιντσών, πάντως, αντικειμενικά αναγκάζει τη χρήση του Flyer σε οριζόντια διάταξη αν θέλει κανείς να διάβάζει τα κείμενα άνετα - κάτι που, φυσικά, αυξάνει την ανάγκη για scrolling από το χρήστη και αξίζει αναφοράς.

Σε άλλα πρακτικά θέματα, το Flyer αλλού εντυπωσιάζει κι αλλού... όχι και τόσο. Οι κάμερες που προσφέρει, για παράδειγμα, είναι μέτριων επιδόσεων και μόνο σε καταστάσεις απόλυτης ανάγκης μπορούν να φανούν χρήσιμες για σύλληψη φωτογραφιών ή video - είναι πιθανότερο το κινητό τηλέφωνο του χρήστη να ενσωματώνει καλύτερη. Η αυτονομία του, από την άλλη πλευρά, είναι ικανοποιητική: το tablet της HTC "άντεξε" σχεδόν 1.5 μέρα έντονης χρήσης πριν... ζητήσει την πρίζα του. Ο ήχος επίσης ακούγεται καθαρά, παρά το μικρό μέγεθος των στεροφωνικών ηχείων. Στις επιλογές διασύνδεσης, πάντως, υπολείπεται των άλλων tablet, αφού δεν προσφέρει θύρα USB ή έξοδο HDMI. Η θύρα για κάρτες μνήμης microSD, δε, είναι "κρυμμένη" κάτω από το είδος του καλύμματος που δεν θέλει κανείς να βγάζει και να ξαναβάζει στη θέση του συχνά, οπότε είναι πρακτικά ανέφικτο να αλλάζει κανείς κάρτες μνήμης γρήγορα και εύκολα. Βρίσκεται εκεί για... μόνιμη επέκταση του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου, τρόπον τινά, και όχι κάτι περισσότερο.

Ως συσκευή, το Flyer έχει θετικά κι αρνητικά της - και ο μέσος όρος βρίσκεται πολύ πιο κοντά στα πρώτα απ' ότι στα δεύτερα. Δύο προβλήματα απτά, ωστόσο, δεν παύει να τα αντιμετωπίζει η πρόταση της HTC. Το ένα είναι η, μεγάλη πλέον, υπεροχή που έχει το App Store των iPad σε σχέση με το Android Market, τόσο σε ποικιλία όσο και σε ποιότητα εφαρμογών. Δεν ευθύνεται βέβαια η HTC ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευάστρια γι' αυτό, είναι όμως παράγοντας που δεν μπορεί ν' αγνοηθεί. Το δεύτερο πρόβλημα, όχι άσχετο με το πρώτο, σχετίζεται με την τιμή πώλησης του Flyer: αυτή έχει οριστεί στα €599 για το μοντέλο Wi-Fi των 32 GB, όταν ο κυρίαρχος της αγοράς, το iPad 2, στην ίδια χωρητικότητα κοστίζει περίπου το ίδιο. Είναι σχεδόν σαν να ζητά η HTC από τον καταναλωτή να... δώσει πιο πολλά για να πάρει λιγότερα, κάτι όχι εύκολα δικαιολογήσιμο. Μία γενναία μείωση τιμής θ' άλλαζε άρδην τη θέση του Flyer στην αγορά. Ως έχει, προτείνεται μόνο σε όποιον θέλει να μεταφέρει κάτι αισθητά μικρότερο από iPad, σκοπεύει να αξιοποιήσει εκτενώς τη συνοδευτική γραφίδα κι είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής του Android. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ