banner

Intel: απολύσεις προληπτικές, αλλαγή πορείας

Ο αμερικανικός κολοσσός θέτει νέες προτεραιότητες, απομακρύνεται το 11% του προσωπικού του

Είναι ανέφικτο συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς να σημειώνουν μεγάλες απώλειες χωρίς οι πρωταγωνίστριες σε αυτά εταιρείες να δέχονται αντίστοιχα πλήγματα... και αυτό ακριβώς δείχνει να συμβαίνει με την Intel, η οποία ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα κομβικής σημασίας για την πορεία της χθες. Ο αμερικανικός κολοσσός μπορεί μέχρι πρόσφατα να σημείωνε ρεκόρ μικτών εσόδων, όμως τα περιθώρια κέρδους του στα προϊόντα απ' όπου προέρχονται τα πιο πολλά από τα έσοδα αυτά - οι κεντρικοί επεξεργαστές για προσωπικούς υπολογιστές - ούτε αυτά που ήταν είναι πια, ούτε ο όγκος των πωλήσεων PC αρκετός για να καλύψει την διαφορά. Έτσι η Intel, δρώντας κατά βάση προληπτικά και όχι επειδή αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα στην πραγματικότητα, ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα που θα εφαρμόσει ώστε να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση μελλοντικά.

Το πρώτο από τα δύο μέτρα είναι το... ευκολάκι των μεγάλων πολυεθνικών τα τελευταία χρόνια, οι απολύσεις: η Intel θα μειώσει σε παγκόσμιο επίπεδο το προσωπικό της κατά 12.000 εργαζόμενους (το 11% του συνόλου στην ουσία) μέσα από μία σειρά "εθελοντικών και μη αποχωρήσεων" που θα γίνει σταδιακά. Οι περισσότεροι υπάλληλοι της Intel θα ενημερωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στις θέσεις τους πιθανώς μέχρι και τα μέσα του 2017. Η Intel σημειώνει πως με αυτές τις απολύσεις θα εξοικονομηθούν κοντά στα 750 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εμείς υπενθυμίζουμε πως ακόμη 5.000 εργαζόμενοι στον αμερικανικό κολοσσό είχαν απολυθεί μόλις δύο χρόνια πριν, το 2014. Υποθέτουμε πως τα στελέχη της Intel που είναι δουλειά τους να χαράζουν την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική της, πάντως, δεν έχασαν τα παχυλά τους bonus στο μεσοδιάστημα. Θα ήταν ανεπίτρεπτο άλλωστε.

Το δεύτερο μέτρο που θα λάβει η Intel δεν είναι άλλο από αυτό της γενικότερης αλλαγής κατεύθυνσης στην οποία θα κινείται τα επόμενα χρόνια. Ο αμερικανικός κολοσσός θα αρχίσει να μετακινεί πόρους από το τμήμα των επεξεργαστών και υποσυστημάτων για Η/Υ στα τμήματα άλλων του δραστηριοτήτων, όπως την επιχειρηματική υποδομή (π.χ. data centers) και τα προϊόντα που σχετίζονται με το πολυσυζητημένο The Internet of Things. H Intel δεν σταματά να επενδύει στους τομείς εκείνους που είναι απαραίτητοι για να συνεχίσει να έχει ισχυρή παρουσία σε επεξεργαστές και υποσυστήματα για PC (όπως π.χ. η έρευνα και ανάπτυξη ή τα εργοστάσια κατασκευής), όμως τα τμήματα marketing και πωλήσεών της αναμένεται να συρρικνωθούν σημαντικά μέσα από τις απολύσεις αυτές.

Φυσικά κανείς δεν μιλά για τον... "ελέφαντα στο δωμάτιο", όπως λένε και οι Σάξονες, δηλαδή το γεγονός ότι η Intel δεν θα βρισκόταν στην θέση να απολύσει προληπτικά τόσες χιλιάδες υπαλλήλους αν δεν είχε κάνει μία σειρά λανθασμένων στρατηγικών και διαχειριστικών επιλογών την τελευταία δεκαετία - ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το "τρένο των smartphones και των tablets" που η αμερικανική εταιρεία "έχασε" θεαματικά μαζί με τον έταιρο αμερικανικό κολοσσό που έπαθε ακριβώς το ίδιο, τη Microsoft. H πορεία της περίφημης... "Wintel", της Intel και των Windows δηλαδή, ήταν αλληλένδετη για δεκαετίες, όμως θα περίμενε κανείς πως η σχεδιάστρια επεξεργαστών ακόμη κι αν δεν μπορούσε να προβλέψει το πόσο μεγάλη θα ήταν η επιτυχία των smartphones και των tablets, θα επεδείκνυε ταχύτερα αντανακλαστικά από τη στιγμή που αυτό κατέστη ολοφάνερο.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν - και όχι άδικα κατά τη γνώμη μας - πως η Intel χρειαζόταν ούτως ή άλλως να "κατεβάσει ταχύτητα" όσον αφορά στον ρυθμό παρουσίασης νέων επεξεργαστών στην αγορά. Αν κρίνουμε από τις τρεις τελευταίες "γενιές" Core iX, για παράδειγμα, τα ωφέλη που αυτοί προσέφεραν στους χρήστες από πλευράς εξέλιξης σε ισχύ ήταν πολύ μικρά και από πλευράς αυτονομίας απλώς ικανοποιητικά, τίποτε περισσότερο. Ίσως η αμερικανική εταιρεία να το έχει αποδεχθεί ήδη, αν κρίνουμε από την πρόσφατη ανακοίνωσή της για επιμήκυνση κάθε "κύκλου" εισαγωγής νέων επεξεργαστών στην αγορά - η οποία σχετιζόταν με πιθανές μελλοντικές κατασκευαστικές δυσκολίες, βέβαια, αλλά δεν μπορεί να μην συνδεθεί και με την σημερινή ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν αυτή τη φορά η Intel έχει καταστρώσει σχέδια με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας μεσοπρόθεσμα ή αν θα χρειαστεί να καταφύγει σε ακόμη περισσότερες απολύσεις στο μέλλον. Όπως πάντοτε, θα... δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner