iPad Pro 9.7: η λύση στο πρόβλημα της Apple... ίσως

Οι Αμερικανοί διαχωρίζουν πλέον ξεκάθαρα τα tablet τους σε κατηγορίες, σχολιάζουμε σχετικά

Θα πρέπει να ζει κανείς σε ένα ερημονήσι, μια σπηλιά, στον Άρη ή... όπου αλλού θέλει τέλος πάντων το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ να τον εξορίσει, για να μην έχει διαβάσει ή ακούσει πως οι πωλήσεις των iPad παρέμεναν μεν ικανοποιητικές τα τελευταία δύο χρόνια αλλά είχαν αδιαμφισβήτητα κατιούσα πορεία. Ήταν ένα πρόβλημα που η Apple, ασχέτως αν το παραδεχόταν ή όχι, έπρεπε με κάποιο τρόπο ν' αντιμετωπίσει - και ενώ δεν είμαστε 100% πεπεισμένοι για το αν και κατά πόσο η ανακοίνωση ενός μικρότερου iPad Pro είναι η... απόλυτη λύση, όπως θα έλεγαν τα περιοδικά lifestyle, είναι μία κίνηση έξυπνη και στρατηγικά σωστή. Ο λόγος; Ο συνδυασμός της με την μείωση τιμής των iPad Air 2, η οποία δημιουργεί πια σαφέστατο διαχωρισμό ανάμεσα στα tablet της Apple που είναι "και για δουλειά" και στα tablet της "κατά βάση για διασκέδαση", όπως - μεταξύ μας - ήταν πάντοτε τα "απλά" iPad.

Πρώτα στα στοιχεία του νέου iPad Pro: αυτό, όπως είχε διαρρεύσει εβδομάδες τώρα, είναι στην ουσία μία συρρικνωμένη εκδοχή του υπάρχοντος, μεγάλου iPad Pro με την οθόνη των 12.9 ιντσών - με μόνη ουσιαστική διαφορά πως η οθόνη του νέου είναι όμοια σε μέγεθος (και ανάλυση) με αυτήν του iPad Air/iPad Air 2. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι της ίδιας τεχνολογίας: αυτήν την δανείζεται από τον "μεγάλο αδελφό" του, ενώ φέρνει στο προσκήνιο και ένα νέο χαρακτηριστικό. Η Apple το ονομάζει "True Tone" και στηρίζεται σε αισθητήρες που μετρούν την "θερμοκρασία χρώματος" μέσα στο χώρο που βρίσκεται το νέο iPad Pro, ώστε να ρυθμιστεί αντίστοιχα και η θερμοκρασία χρώματος της οθόνης. Ακούγεται εντυπωσιακό, η Apple υποστηρίζει πως έτσι η θέαση του περιεχομένου της οθόνης αυτής γίνεται περισσότερο ξεκούραστη και θυμίζει παραδοσιακό χαρτί... αλλά θα πρέπει να επιφυλαχθούμε γι' αυτό μέχρι τις πρακτικές μας εντυπώσεις καθώς "μάς ακούγεται" δύσκολο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και παράλληλα η πιστότητα των χρωμάτων να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Στα υπόλοιπα το μικρότερο iPad Pro 9.7 δείχνει να είναι πανομοιότυπο του 12.9 (δεν είμαστε σίγουροι ακόμη για τα 2 ή 4 GB μνήμης λειτουργίας), με εξαίρεση την ελαφρώς μικρότερη μπαταρία αλλά και την νέα κύρια κάμερα, που στο "μικρό" είναι σημαντικά καλύτερη (πρακτικά η ίδια με αυτήν του iPhone 6S). Θα διατεθεί στα ίδια τρία χρώματα - μεταλλικό γκρι, ασημί, χρυσό - αλλά και σε ροζ χρυσό, είναι λεπτότερο κι ελαφρύτερο, ενώ θα προσφέρεται και με αποθηκευτικό χώρο των 256 GB (το ίδιο από σήμερα και το "μεγάλο" iPad Pro). Εννοείται πως, αφού η Apple προωθεί το μικρό iPad Pro "για δουλειά", και συνοδευτικό πληκτρολόγιο διαθέτει γι' αυτό ως αξεσουάρ, και την συμβατότητά του με το Apple Pencil και τον Smart Connector έχει εξασφαλίσει. To νέο Pro, άλλωστε, ξεκινά από τα $599 για το μοντέλο με χωρητικότητα 32 GB, σημαντικά φθηνότερο δηλαδή από το υπάρχον iPad Pro που ξεκινά από τα $799 και γοργά πλησιάζει τα $1000 όσο τα GB ανεβαίνουν.

Εδώ "κρύβεται", ουσιαστικά, ο πυρήνας της στρατηγικής που θ' ακολουθήσει πλέον η Apple στα tablets της. Το νέο iPad Pro είναι στο ίδιο μέγεθος με το iPad Air 2, αλλά σημαντικά ακριβότερο. Το δεύτερο δέχεται μείωση τιμής στα $399 (!) για το εισαγωγικό μοντέλο των 16 GΒ, ενώ το αρχικό Air αποσύρεται εντελώς από την σειρά των iPad. Έτσι απομένουν τα iPad Air 2, iPad Pro 9.7, iPad Pro 12.9 και τα δύο iPad Mini, το 4 (από $399) και το 2 (από $269). Δεν χρειάζεται να είναι κανείς... αναλυτής για να διακρίνει ότι (α) οι μέρες του παλαιότερου, μη Retina iPad Mini 2 είναι μετρημένες, και δικαιολογημένα, καθώς και ότι (β) το iPad Mini 4 μπορεί να το συμπαθούμε πολύ, αλλά ξαφνικά φαντάζει ακριβό όντας στο ίδιο επίπεδο τιμής με το iPad Air 2. Έως το τέλος της χρονιάς ή το πολύ έως του χρόνου τέτοιο καιρό περιμένουμε την σειρά των iPad να έχει απλοποιηθεί περαιτέρω: το Mini 2 να έχει σίγουρα αποσυρθεί και το Mini 4 - αναλόγως με το πώς θα διαμορφωθεί το ενδιαφέρον του κοινού τους επόμενους μήνες - να παραμείνει ή να αποσυρθεί κι αυτό. Μάς φαίνεται δύσκολο, πάντως, να μην προτιμήσει κανείς το "σωστό", μεγάλο iPad Air 2 από το Μini 4, στα ίδια χρήματα.

Η Apple, πάντως, σε γενικότερο πλαίσιο έπραξε ταυτόχρονα σωστά και λάθος με το νέο iPad Pro 9.7 κατά τη γνώμη μας. Έπραξε σωστά γιατί με αυτό όντως δίνει επιτέλους σε όσους είχαν ήδη ένα Retina iPad αλλά δεν σκέφτονταν σοβαρά την αναβάθμιση σε νεότερο, το κίνητρο να το κάνουν. Και έπραξε λάθος γιατί στην παρουσίασή της προσπάθησε να... "πουλήσει" το μικρό Pro στους κατόχους των 600 εκατομμυρίων PC πενταετίας και άνω "που ακόμη τα χρησιμοποιούν" (!). Ακούστηκε ακόμη και ο όρος "θλιβερό"... γιατί φυσικά ο Phil Schiller μάλλον ήθελε να υποννοήσει τα PC με Windows χωρίς να καταλαβαίνει πως έτσι προσβάλλει και όλον τον κόσμο που χρησιμοποιεί και Mac της ίδιας "ηλικίας". Το μόνο σίγουρο είναι πως αν υπήρξε κάτι θλιβερό σε αυτήν την προσπάθεια, είναι η ολοφάνερη αγωνία της Apple να βρει νέο κοινό για τα iPad - ακόμη και εκεί όπου, αποδεδειγμένα πλέον, αυτό δεν υπάρχει.

Είμαστε της γνώμης πως κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στα στελέχη της Apple το προφανές: "δεν πουλιέται" πια αυτό το... concept του "tablet αντί για H/Y". Να τους διαβεβαιώσει πως γνωρίζουμε έμπρακτα εδώ και καιρό πως κανένα tablet με iOS ή Android δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε όλες τις επαγγελματικές "αποστολές", και στο 100%, έναν Η/Υ με Windows ή OS-X. Ας τελειώνουμε πια με αυτό το παραμύθι. Για συγκεκριμένα πράγματα κι επαγγέλματα, τα δύο Pro είναι όντως χρησιμότατα και ικανότατα εργαλεία - έστω και ακριβά, γιατί αν προσθέσει κανείς το κόστος του πληκτρολογίου και του Apple Pencil, αγγίζει ή ξεπερνά τα €1000 με άνεση. Αλλά προσωπικοί υπολογιστές, δεν είναι. Και ίσως η Apple θα πρέπει να σκεφτεί, κάποια στιγμή, τί ακριβώς διακινδυνεύει με αυτήν την διαστρέβλωση της πραγματικότητας όσον αφορά στις προσδοκίες του κοινού που την εμπιστεύεται. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φανταστεί κανείς το σενάριο ανθρώπων που αληθινά πιστεύουν πως ένα iPad Pro μπορεί να υποκαταστήσει ένα MacBook ή ένα καλό laptop με Windows, να το αγοράσει... και στη συνέχεια να διαπιστώσει πως αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια. Είναι το ακριβό λάθος του είδους που πληρώνεται - και πιθανώς δεν ξεχνιέται. Ποτέ.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ