Στη λειτουργία του ως tablet το Χ2 συνεχίζει να προσφέρει θετική, καλή εικόνα - μεταφορικά και... κυριολεκτικά. Η οθόνη αφής του χαρακτηρίζεται από ομαλή και άμεση ανταπόκριση στις κινήσεις κι επιλογές του χρήστη, αλλά και από φωτεινότητα αρκετή, πειστική απόδοση στα χρώματα και ικανοποιητικότατη αντίθεση ως οθόνη αυτή καθ' αυτή. H ανάλυσή της ανέρχεται στα 1366x768 pixel στις 11.6 ίντσες - με άλλα λόγια όχι επιπέδου... Retina μεν, απόλυτα ικανοποιητική για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δε. Το τμήμα αυτό του X2, η οθόνη αφής, ενσωματώνει... όλο το PC ουσιαστικά, οπότε θα δικαιούνταν ίσως να είναι βαρύτερο από π.χ., ένα iPad, που χρησιμοποιεί υποδομή μη-Intel. Ευτυχώς, αν και είναι, η διαφορά είναι σχετικά μικρή και ο προσεγμένος σχεδιασμός του X2 αποδεικνύεται και εργονομικός: σε καμία περίπτωση το tablet δεν μάς κούρασε στη χρήση, ακόμη και κάποιων ωρών "σερί".
Η χρήση των "ωρών σερί", παρεμπιπτόντως, είναι ίσως το μόνο στοιχείο του X2 που θα μπορούσε να προκαλέσει παράπονο σε οποιονδήποτε: αν και η Hewlett Packard αναγράφει στις προδιαγραφές του πως έχει θεωρητική αυτονομία 14 ωρών (7 ώρες με την μπαταρία του tablet και άλλες τόσες με αυτήν του πληκτρολογίου), στην πράξη μόλις και ξεπεράσαμε τις 10 (λιγότερες από 5 με το tablet ξεχωριστά). Το X2 βέβαια προσφέρει πλήρη Windows και αυτό έχει ως συνέπεια ο επεξεργαστής του να έχει περισσότερη "δουλειά" απ' ότι π.χ. ένας ARM σε ένα iPad - ίσως λοιπόν μπορεί να θεωρήσει κανείς την κατά τι μειωμένη αυτονομία ως το... αντάλλαγμα που καταβάλλει για να έχει αμέτρητα δωρεάν προγράμματα, το MS Office και όλα τα εργαλεία της δουλειάς του αυτούσια, σε συσκευή tablet.
Με δεδομένα τα παραπάνω, οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει για ποιούς λόγους η άποψή μας για το Envy X2 είναι άκρως θετική: είναι η πιο ευέλικτη πρόταση για έναν προσωπικό υπολογιστή με Windows 8 αυτή τη στιγμή, προσφέροντας επαρκέστατη ισχύ, δυνατότητες και αυτονομία σε προσεκτικά "ζυγισμένες" αναλογίες. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής, το όμορφο design, το συμπαγές περίβλημα και η θαυμαστή επεκτασιμότητα είναι προφανώς παράγοντες που επίσης παίζουν ρόλο. Σημαντικότερο όλων, ωστόσο, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αγοράζοντάς το ένας συνειδητοποιημένος καταναλωτής - με άλλα λόγια αυτός που επί τούτου το προτιμά ως επιλογή επειδή σκοπεύει να χρησιμοποιεί πλήρεις εφαρμογές των Windows - ουσιαστικά αποκτά δύο συστήματα, σε ένα. Από αυτήν την οπτική γωνία είναι περισσότερο... κατανοητά τα σχεδόν €1000 που ζητά για την απόκτησή του: δεν είναι λίγα, είναι όμως τουλάχιστον δικαιολογήσιμα στο σενάριο όπου ο κάτοχος ενός X2 θα αξιοποιήσει τόσο τις παραδοσιακές εφαρμογές των Windows, όσο και τα apps του Windows Store για το νέο γραφικό περιβάλλον των "8". Ε, γι' αυτό όμως δεν είχε σχεδιαστεί εξ αρχής το X2...; Ακριβώς!
Βαθμολογία: 8 αστεράκια