Kingston DataΤraveler R3.0

Ποιοτικό, γρήγορο, ανθετικό... ε, τί άλλο;

Όπως και με κάθε άλλο είδος αποθηκευτικού μέσου USB 3.0, το R3.0 προσφέρει τις (θεωρητικές) ταχύτητες που αναφέραμε όταν συνδεθεί σε υπολογιστή με θύρα USB 3.0 και το ανάλογο κύκλωμα ελέγχου - τις ξεχωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό από το μπλε χρώμα στις εγκοπές της υποδοχής τους. Το R3.0 θα λειτουργήσει κανονικά, κανονικότατα και σε οποιαδήποτε θύρα USB 2.0 (παρούσα σε οποιοδήποτε PC την τελευταία δεκαετία σχεδόν), με τη διαφορά ότι θα μειωθεί κατά τι η ταχύτητα εγγραφής (25 ΜΒ/δευτερόλεπτο αντί για 30) και πάρα πολύ η ανάγνωσης (από τα 70 MB/δευτερόλεπτο στα 30). Πρόκειται για κάτι που οφείλεται στους περιορισμούς των θυρών USB 2.0, εξασφαλίζει ωστόσο συμβατότητα με πρακτικά οποιαδήποτε συσκευή της αγοράς φέρει θύρα USB.

Επειδή ωστόσο οι θεωρητικές και οι... αληθινές ταχύτητες σε πολλά προϊόντα ενίοτε διαφέρουν (για σειρά λόγων που δεν είναι της παρούσης), κάναμε και τις απαραίτητες, βασικού επιπέδου μετρήσεις για το Kingston DataTraveler R3.0. Πόσο κοντά έφτασαν οι επιδόσεις του "στο χαρτί", αυτές των πραγματικών; Παραδόξως, τις... ξεπέρασαν, με σχεδόν 90 (!) MB ανά δευτερόλεπτο ταχύτητα ανάγνωσης και 40 MB ταχύτητα εγγραφής, τουλάχιστον μέχρι τα αρχεία μεγέθους 64 KB (και πάντοτε μιλώντας για θύρες USB 3.0). Στη συνέχεια οι ταχύτητες μειώθηκαν, όμως αυτό ισχύει για όλων των ειδών τ' αποθηκευτικά μέσα. Τα τρία διαφορετικά μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήσαμε - CrystalMark, AS SSD και το εικονιζόμενο ATTO - επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές. Δεν... δείχνει λοιπόν πολύ γρήγορο το R3.0, είναι κιόλας. Τόσο τυπικά, όσο και πρακτικά.

Με τόσα θετικά και κανένα πρακτικό αρνητικό να έχουμε να καταθέσουμε όσον αφορά στο DataTraveler R3.0, έρχεται και η ώρα... του "διά ταύτα": αυτή του κόστους. Όπως σε πάρα πολλά πράγματα, στα "στικάκια" αληθινά "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις" από πλευράς ταχύτητας: στις ίδιες χωρητικότητες, τα φθηνότερα (έως φθηνιάρικα...) USB flash drives είναι σχεδόν πάντοτε τόσο αργά, ώστε ν' αποδεικνύονται δύσχρηστα. Το R3.0, μετά από μικρή έρευνα αγοράς, το βρίσκει κανείς εύκολα αντί €18, €40 και €85 για τις χωρητικότητες των 16, 32 και 64 GB αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, αντί λογικότατου κόστους, αν συνυπολογίσει κανείς όχι μόνο την ταχύτητα λειτουργίας τους, όσο και την ειδική προστατευτική επένδυση του περιβλήματος και τη γενικότερη ποιότητα κατασκευής. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να το προτείνουμε σχεδόν σε οποιονδήποτε φίλο ή φίλη του Αθηνόραμα Digital - μοναδική εξαίρεση ίσως οι κυρίες που θα ήθελαν κάτι περισσότερο κομψό ή/και chic. Αλλά... δεν μπορεί να τα έχει κανείς απολύτως όλα, σωστά; Ε, ναι!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ