Kingston HyperX 3K

To PC σου, αλλά... όχι όπως το ήξερες!

Πόσο γρήγοροτερα; Είμασταν ίσως τυχεροί που είχαμε ως σημείο αναφοράς τον προηγούμενο δίσκο SSD της Intel - διαφορετικά το... πολιτισμικό σοκ της μετάβασης από μηχανικό δίσκο θα ήταν μεγάλο! Αναλυτικά αποτελέσματα μετρήσεων δημοσιεύουμε σε ξεχωριστό άρθρο, όμως αξίζει να κρατήσει κανείς τα εξής: είσοδος στα Windows 7 64-bit, 24 δευτερόλεπτα (39 με τον Intel 510). Ταχύτητα ανάγνωσης 490 ΜΒ ανά δευτερόλεπτο (300 και κάτι στον Intel 510), τιμή πολύ κοντά στο θεωρητικό maximum των 550 MB ανά δευτερόλεπτο και 6-7 φορές μεγαλύτερη από αυτήν ενός τυπικού μηχανικού σκληρού δίσκου (80 ΜΒ το δευτερόλεπτο). Η ταχύτητα εγγραφής για κάποιο λόγο παρέμεινε στα 300 ΜΒ το δευτερόλεπτο (και όχι στα θεωρητικά 500) αλλά είναι και πάλι υψηλή, ενώ ο HyperX 3K "κράτησε χαρακτήρα" και στο δύσκολο σενάριο ανάγνωσης/εγγραφής πολλών μικρών αρχείων, με περίπου 200 ΜΒ ανά δευτερόλεπτο. Με άλλα λόγια... "σφαίρα"!

Αυτό που έχει, ωστόσο, περισσότερη σημασία "από τα νούμερα" (τα οποία προσφέρουν μία εικόνα αλλά δεν αποτυπώνουν από μόνα τους τη συνολική εντύπωση χρήσης ενός δίσκου SSD) είναι η ευδιάκριτη διαφορά στην "αίσθηση" στην απόδοση των Windows 7. Και με τον Intel 510 ήταν γρήγορα και σταθερά, αλλά με τον HyperX 3K κάνουν τα πάντα ακαριαία, "αδίστακτα", με... αυτοπεποίθηση και χωρίς προσπάθεια σχεδόν. Ειδικά στην εκκίνηση, τη χρήση Photoshop, τη συμπίεση video και τα PC games (τομείς όπου λόγω συνήθειας και καθημερινής ενασχόλησης μπορούμε να διακρίνουμε αμέσως διαφορές), ο HyperX 3K ώθησε ένα ήδη ισχυρό PC "δύο κλικ πιο πάνω", μόνος του. Λίγες μόνο μέρες "βαριάς" χρήσης του νέου SSD της Kingston ήταν αρκετές για να επιβεβαιώσουν πέρα από κάθε αμφιβολία την πρότερή μας πεποίθηση: οποιοσδήποτε κάτοχος Windows ή OS-X χρησιμοποιεί προσωπικό υπολογιστή με περισσότερα των 2GB κεντρικής μνήμης, τοποθετώντας έναν SSD όπως αυτόν στο μηχάνημά του θα δει μεγαλύτερη διαφορά στις επιδόσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αναβάθμιση μπορεί να κάνει. Τόσο απλά.

Τα παραπάνω θα αρκούσαν για να συστήσει κανείς έναν HyperX 3K ούτως ή άλλως - όμως υπάρχει και το ζήτημα του κόστους, το οποίο στις μέρες μας μόνο αμελητέο δεν είναι. Το μοντέλο που είχαμε στη διάθεσή μας για μέτρηση και γενικότερη δοκιμή ήταν αυτό των 240 GB και μπορεί να βρεθεί στην αγορά για κάτι παραπάνω από €250. Το ποσό δεν είναι "ψιλά για ρέστα", ναι, είναι όμως ένα αντίτιμο λογικό γι' αυτά που προσφέρει και σίγουρα απείρως τιμιότερο απ' αυτό που ζητούσαν πολύ χαμηλότερων επιδόσεων δίσκοι SSD μόλις πέρυσι τα Χριστούγεννα. Με τον HyperX 3K ο καταναλωτής είναι πια σε θέση να λάβει για €125 (το μοντέλο των 120 GB που χαρακτηρίζεται από όλα τα προσόντα του μοντέλου των 240 GB) επιδόσεις για τις οποίες 6 μήνες πριν έπρεπε να καταβληθούν €400-€500. Αυτό το γεγονός, καθώς και η μεγάλη ώθηση που ένα σύνηθες PC θα εισπράξει από τη χρήση ενός δίσκου SSD όμως αυτός, είναι τα δύο κριτήρια βάσει των οποίων αξίζει ν' αποφασίσει o υποψήφιος κάτοχος ενός HyperX 3K. Αν βοηθάει, εμείς το κάναμε ήδη!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ