Kingston HyperX 3K

Υψηλές επιδόσεις, σε κόστος λογικό

Πόσο γρήγοροτερα λειτούργησε το γνωστό, οικείο μας PC με τον HyperX 3K; Είμασταν μάλλον τυχεροί που είχαμε ως σημείο αναφοράς τον προηγούμενο δίσκο SSD της Intel - διαφορετικά το... πολιτισμικό σοκ της μετάβασης από μηχανικό δίσκο θα ήταν μεγάλο! Πολλά αναλυτικά αποτελέσματα μετρήσεων δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να παραθέσουμε, αξίζει όμως να κρατήσει κανείς τα εξής (οι μετρήσεις έγιναν μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση του 3K με το firmware 5.03 της Kingston): είσοδος, από τo πλήκτρο εκκίνησης του PC σε desktop των Windows 7 64-bit "έτοιμο για δουλειά", 21 δευτερόλεπτα (39 με τον Intel 510). Ταχύτητα ανάγνωσης 515 ΜΒ ανά δευτερόλεπτο (300 και κάτι στον Intel 510), κοντά στο θεωρητικό maximum των 550 MB κι 6 ή 7 φορές μεγαλύτερη από αυτήν ενός τυπικού μηχανικού σκληρού δίσκου (80 ΜΒ το δευτερόλεπτο). Ταχύτητα εγγραφής κάτι λιγότερο από 315 ΜΒ το δευτερόλεπτο, με 230 ΜΒ ανά δευτερόλεπτο στο δύσκολο σενάριο ανάγνωσης/εγγραφής πολλών μικρών αρχείων. Με άλλα λόγια... "σφαίρα"!

Αυτό που έχει, ωστόσο, περισσότερη σημασία "από τα νούμερα" (τα οποία προσφέρουν μία εικόνα αλλά δεν αποτυπώνουν από μόνα τους τη συνολική εντύπωση χρήσης ενός δίσκου SSD) είναι η ευδιάκριτη διαφορά στην "αίσθηση" στην απόδοση των Windows 7. Και με τον Intel 510 ήταν γρήγορα και σταθερά, αλλά με τον HyperX 3K κάνουν τα πάντα ακαριαία, "αδίστακτα", με... αυτοπεποίθηση και χωρίς προσπάθεια σχεδόν. Ειδικά στην εκκίνηση, τη χρήση Photoshop, τη συμπίεση video και τα PC games (τομείς όπου λόγω συνήθειας και καθημερινής ενασχόλησης μπορούμε να διακρίνουμε αμέσως διαφορές), ο HyperX 3K ώθησε ένα ήδη ισχυρό PC "δύο κλικ πιο πάνω", μόνος του. Λίγες μόνο μέρες "βαριάς" χρήσης του νέου SSD της Kingston ήταν αρκετές για να επιβεβαιώσουν πέρα από κάθε αμφιβολία την πρότερή μας πεποίθηση - η οποία έχει πλέον αποδειχθεί και με ειδικές μετρήσεις: οποιοσδήποτε κάτοχος Windows ή OS-X χρησιμοποιεί Η/Υ με πιο πολλά από 2 GB μνήμης, τοποθετώντας έναν SSD όπως αυτόν στο μηχάνημά του θα δει μεγαλύτερη διαφορά στις επιδόσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αναβάθμιση μπορεί να κάνει.

Τα παραπάνω θα αρκούσαν για να συστήσει κανείς έναν HyperX 3K ούτως ή άλλως - όμως υπάρχει και το ζήτημα του κόστους, το οποίο στις μέρες μας μόνο αμελητέο δεν είναι. Το μοντέλο που είχαμε στη διάθεσή μας για μέτρηση ήταν αυτό των 240 GB και μπορεί να βρεθεί στην αγορά για €225. Το ποσό δεν είναι "ψιλά για ρέστα", ναι, είναι όμως ένα αντίτιμο λογικό γι' αυτά που προσφέρει και σίγουρα απείρως τιμιότερο απ' αυτό που ζητούσαν πολύ χαμηλότερων επιδόσεων δίσκοι SSD μόλις πέρυσι τα Χριστούγεννα. Με τον HyperX 3K ο καταναλωτής είναι πια σε θέση να λάβει για €125 (το μοντέλο των 90 GB που χαρακτηρίζεται από όλα τα προσόντα του μοντέλου των 240 GB) επιδόσεις για τις οποίες 6 μήνες πριν έπρεπε να καταβληθούν €400-€500. Αυτό το γεγονός, καθώς και η μεγάλη ώθηση που ένα σύνηθες PC θα εισπράξει από τη χρήση ενός δίσκου SSD όμως αυτός, είναι τα δύο κριτήρια βάσει των οποίων αξίζει ν' αποφασίσει o υποψήφιος κάτοχος ενός HyperX 3K. Αν βοηθάει, εμείς το κάναμε ήδη!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ