banner

LG: συμβατότητα με G-Sync σε τηλεοράσεις OLED του 2019

Οι PC gamers με πολύ καλύτερες επιλογές σε μεγάλες διαγωνίους τους επόμενους μήνες

Τα γνωμικά τύπου "πολύ καλό για να είναι αληθινό" έχουμε μάθει να τα... σεβόμαστε στην αγορά της τεχνολογίας γιατί αποδεικνύονται σωστά στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων - όμως αυτή τη φορά προέκυψε εξαίρεση και μάλιστα εξαιρετική. Οι LG και nVidia μόλις ανακοίνωσαν συνεργασία μέσω της οποίας θα προσφέρουν στους PC gamers την ευκαιρία να απολαύσουν τους αγαπημένους τους τίτλους στην καλύτερη δυνατή ποιότητα απεικόνισης και με κίνηση (ρυθμό καρέ) ομαλότερο από ποτέ: η πρώτη θα αναβαθμίσει με δωρεάν ενημέρωση λογισμικού γενναίο αριθμό από μοντέλα της τηλεοράσεων OLED του τρέχοντος έτους, και παράλληλα η δεύτερη θα προσφέρει ειδικούς drivers για κάρτες γραφικών της, έτσι ώστε εκείνες να καταστούν συμβατές με το πρότυπο απόδοσης εικόνας G-Sync!

Πράγματι: τα μοντέλα τηλεοράσεων LG OLED των σειρών C9, E9 και αργότερα B9 (οι δύο πρώτες ως το τέλος της χρονιάς και η τρίτη στις αρχές της επόμενης) θα δεχθούν ενημέρωση λογισμικού που θα εκμεταλλεύεται την ενσωμάτωση σε αυτές θυρών HDMI έκδοσης 2.1 ώστε να προσφέρει συμβατότητα με το πρότυπο εξομάλυνσης κίνησης της nVidia, το G-Sync, για προβολή games σε ανάλυση εικόνας 4Κ με κυμαινόμενους ρυθμούς ανανέωσης από τα 40 έως τα 120 Hz. Είναι οι πρώτες τηλεοράσεις κατηγορίας premium που θα προσφέρουν κάτι τέτοιο: οι δύο (2) λεγόμενες οθόνες BFGD που έχουν κυκλοφορήσει σε περιορισμένη κλίμακα δεν είναι στην ουσία τηλεοράσεις και φυσικά δεν προσφέρουν την κορυφαία ποιότητα απεικόνισης που επιδεικνύουν οι τηλεοράσεις OLED (ειδικά της LG που κατασκευάζει και τις σχετικές οθόνες).

H εξέλιξη είναι σημαντική γιατί οι PC gamers μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένες επιλογές όσον αφορά την προβολή των αγαπημένων τους τίτλων σε μεγάλες οθόνες, υψηλές αναλύσεις και ταυτόχρονα σε κίνηση που έχει εξομαλυνθεί. Οι προαναφερθείσες οθόνες BFGD είναι πανάκριβες (αγγίζουν ή ξεπερνούν τα €5000), ορισμένες οθόνες των Acer και Asus προσφέρουν υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης και υψηλή ανάλυση αλλά κυκλοφορούν μέχρι τις 32 ίντσες και κοστίζουν επίσης πολλά χρήματα, ενώ ορισμένες μεγάλες τηλεοράσεις της Samsung που μπορούν να συνδεθούν με gaming PC υποστηρίζουν συγκεκριμένους ρυθμούς ανανέωσης σε συγκεκριμένες αναλύσεις και μόνο το πρότυπο FreeSync της AMD (και το μερίδιο αγοράς των καρτών γραφικών της nVidia είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της AMD σε αναλογία 70%-30%).

Βέβαια επειδή... συνεχίζουμε να μιλάμε για τον κόσμο της τεχνολογίας, ακόμη και στην περίπτωση αυτής της σημαντικής συνεργασίας υπάρχει ένας περιορισμός και αυτόν τον επιβάλλει (αλοίμονο) η nVidia: οι drivers που θα προσφέρει για χρήση με τις τηλεοράσεις OLED της LG αφορούν μόνο στις κάρτες γραφικών των σειρών RTX της - τις GeForce 2060/2060 Super, 2070/2070 Super, 2080/2080 Super και την 2080 Ti - καθώς και της πρόσφατης "εισαγωγικής" σειράς 16xx (δηλαδή των GeForce 1650/1660/1660 Ti και συσκευών που ενσωματώνουν αντίστοιχα υποσυστήματα π.χ. laptops). Δεν βλέπουμε τον λόγο να μην υποστηρίζονται και παλαιότερες κάρτες γραφικών GTX, βέβαια, όπως οι 1070/1080/1080 Ti (αφού έτσι κι αλλιώς όλες οι παραπάνω κάρτες γραφικών θύρα HDMI έκδοσης 2.0b ενσωματώνουν και όχι έκδοσης 2.1), αλλά βλέπει η nVidia με τα γνωστά της εμπορικά συμφέροντα προφανώς, οπότε...

Φυσικά στην σχετική ανακοίνωση η LG - εν τέλει δικαίως - υπενθυμίζει πως οι τηλεοράσεις της OLED του 2019 (α) είναι οι μόνες που προσφέρουν πλήρη πιστοποίηση για τις τέσσερις θύρες HDMI 2.1 και υποστήριξη στα πρότυπα ALLM, VRR, eARC καθώς και ότι (β) χαρακτηρίζονται από πολύ γρήγορα "αντανακλαστικά" στην απεικόνιση των καρέ: η σχετική καθυστέρηση (το λεγόμενο input pag) των τηλεοράσεων αυτών αντιστοιχεί σε 13 ms σε ανάλυση 4Κ/60 Hz, αλλά και σε μόλις 6 (!) ms σε ανάλυση 1440p/120 Hz. Οι τηλεοράσεις αυτές, δε, παραμένουν οι μόνες αυτή τη στιγμή ικανές να υποστηρίξουν πλήρως και την απεικόνιση από τα επόμενα PlayStation και Xbox, τα οποία περιμένουμε να διατεθούν τον επόμενο Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση οι PC gamers τους επόμενους μήνες θα έχουν στην διάθεσή τους πολύ περισσότερες επιλογές για "παιχνίδι στο σαλόνι" σε αληθινά πολλές ίντσες (οι σειρές C9 και E9 φθάνουν μέχρι τις 77), με πολύ λιγότερα χρήματα (η σειρά B9 ξεκινά από τα €1999 για τις 55 ίντσες) και με ποιότητα απεικόνισης που δεν αγγίζει καμία άλλη τηλεόραση ή monitor στην αγορά αυτή τη στιγμή. Απομένει να διαπιστώσουμε δύο πράγματα: πρώτον, αν η συνεργασία της LG με την nVidia είναι αποκλειστική, αν δηλαδή η πρώτη θα υποστηρίξει κάποια στιγμή και το πρότυπο FreeSync της AMD - όπως τεχνικά μπορεί - ή όχι. Δεύτερον, αν οι drivers αυτοί της nVidia μπορούν να λειτουργήσουν και με άλλα μέσα απεικόνισης που υποστηρίζουν μεταβλητό ρυθμό ροής καρέ, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται: η πιστοποίηση της nVidia εγγυάται πως οι τηλεοράσεια LG OLED θα λειτουργούν άψογα, μα έχουν διαπιστωθεί και... απρόσμενες συμβατότητες από τότε που η εταιρεία άρχισε να "εγκρίνει" και οθόνες FreeSync. Για να δούμε... τί θα δούμε τον επόμενο καιρό, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner