banner

MacBook Pro με οθόνη αφής; Όχι, ευχαριστούμε.

Φημολογία για πιθανότητα διάθεσης laptop α λα Surface από την Apple - γιατί δεν έχει νόημα;

Έχει καταλήξει να θεωρείται εν πολλοίς δεδομένο το... όργιο φημών στο Web αναφορικά με επερχόμενα προϊόντα της Apple, ειδικά όταν μέσες-άκρες γνωρίζουμε πως θα εμφανιστούν με κάποια σιγουριά και υποπτευόμαστε το χρονικό πλαίσιο. Τα MacBook Pro της, για παράδειγμα, τα ισχυρά της laptop που προορίζονται κυρίως για επαγγελματική και σίγουρα για απαιτητική χρήση, περιμέναμε να ανανεωθούν μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια το Μάρτη, αλλά αυτό δεν συνέβη. Τότε. Περιμένουμε να συμβεί έως το τέλος του χρόνου και η σχετική αποκάλυψη να γίνει μέσα στον Οκτώβρη ή στις αρχές Νοεμβρίου το πολύ. Οι σχετικές φήμες... καλύπτουν τα πάντα, από ριζικό ανασχεδιασμό τους, λεπτότερο περίβλημα, μεγαλύτερα trackpad, επεξεργαστή γραφικών της AMD και χρήση αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων μέχρι την πολυσυζητημένη επιφάνεια αφής που είναι ταυτόχρονα οθόνη OLED και αντικαθιστά τα πλήκτα ειδικών λειτουργιών (function keys) με ενδείξεις σχετικές με ό,τι κάνει το laptop εκείνη τη στιγμή.

Όλα τα παραπάνω... μια χαρά μάς ακούγονται και καθόλου δεν θα μάς πειράξει να αποδειχθούν αληθινά - εξάλλου, από μερικές απόψεις, η Apple "μάς χρωστάει" καινούργιους, εντυπωσιακούς MacBook. Τέσσερα χρόνια (σχετικής) στασιμότητας με απλές αναβαθμίσεις στην ταχύτητα και τίποτε άλλο είναι πάρα πολλά για μία αγορά τόσο γρήγορα κινούμενη όσο αυτή της πληροφορικής. Υπάρχει όμως και μία φήμη η οποία αληθινά ελπίζουμε ν' αποδειχθεί όσο ανυπόστατη και διόλου λογική "μάς ακούγεται" ήδη: αυτή που θέλει την Apple να πειραματίζεται, για πρώτη φορά, με οθόνη αφής σε ένα τουλάχιστον μοντέλο MacBook.

Η συγκεκριμένη φήμη φαντάζει αρχικά ανόητη, ναι: η Apple ανήκει στις ελάχιστες εκείνες εταιρείες που, σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών - όταν δηλαδή η Microsoft προσπαθούσε με τα Windows 8/8.1/10 να πείσει το κοινό πως ένα laptop ή desktop PC με οθόνη αφής έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει - ανοιχτά και κατ' εξακολούθηση αμφισβητούσε το νόημα ύπαρξης προσωπικών υπολογιστών με αυτό το χαρακτηριστικό. Όμως η Apple είναι η ίδια εταιρεία που αυτόν τον καιρό προωθεί "κανονικά και με τον νόμο" το iPad Pro ως προσωπικό υπολογιστή και ως συσκευή που, υποτίθεται, με την χρήση εξωτερικού πληκτρολογίου μπορεί να υποκαταστήσει τα laptop. Είναι επίσης η εταιρεία που με τις δύο πιο πρόσφατες εκδόσεις του macOS προωθεί την συνέργεια ανάμεσα στους Η/Υ της και τα iPhone/iPad. Μήπως η φήμη αυτή δεν είναι, εν τέλει, αβάσιμη, και η Apple έχει βρει κάποιον τρόπο να αξιοποιήσει τις οθόνες αφής εποικοδομητικά και σε "παραδοσιακά" παραθυρικά προγράμματα;

Η γρήγορη και εύκολη απάντηση είναι: όχι, ακριβώς επειδή... δεν είναι τόσο απλό. Η χρήση οθόνης αφής στο macOS, για να έχει κάποιου είδους παραγωγική διάσταση, θα συνοδευόταν απαραίτητα και από ριζικές αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον χρήσης του και τις αντίστοιχες αλλαγές στην διαμόρφωση των εφαρμογών του. Βάσει των όσων έχουμε δει από τις προεκδόσεις (beta) του macOS μέχρι στιγμής, κάποια ένδειξη σχετική δεν υπάρχει - και είναι αντιρεαλιστικό να υποστηρίξει κανείς πως οι προγραμματιστές των εφαρμογών αυτών δεν θα είχαν ενημέρωση και σχετικά εργαλεία από την Apple... και δεν θα είχε διαρρεύσει απολύτως τίποτε στο Web. Ο αμερικανικός κολοσσός, άλλωστε, θεωρούμε πως δεν θα προσέφερε οθόνη αφής με τα laptop του απλώς και μόνο για να... εκκινούμε τις εφαρμογές του macOS με ένα άγγιγμα ή να χειριζόμαστε apps τύπου iPhone αλλά σε... παράθυρα δικά τους πάνω στο desktop. Το μοντέλο αυτό δοκιμάστηκε από την Microsoft με τις τελευταίες δύο εκδόσεις των Windows και εν πολλοίς απέτυχε.

Η περισσότερο... προσεκτική, ωστόσο, και όχι εύκολη απάντηση θα μπορούσε να είναι: ίσως. Μία οθόνη αφής σε laptop ή desktop αποδεδειγμένα δεν ενδείκνυται για πολύωρη (ούτε καν... μισάωρη) χρήση: είναι κουραστικός και αντιεργονομικός τρόπος χειρισμού για τις πιο πολλές επαγγελματικές και παραγωγικές "αποστολές". Αν, ωστόσο, η Apple αξιοποιούσε την οθόνη αφής σε απλά πράγματα, χάριν ταχύτητας κι ευκολίας - και όχι ακρίβειας, την οποία το mouse θα προσφέρει πάντοτε ασύγκριτα καλύτερα; Παραδείγματα: μία σύντομη ανακατάταξη διαφανειών σε ένα πρόγραμμα παρουσίασης, μία γρήγορη εφαρμογή εφέ σε oρισμένα καρέ video σ' ένα πρόγραμμα μοντάζ, μία "επικόλληση" σημειώσεων πάνω σε έναν χάρτη. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια "μικρά", τα οποία - χωρίς να πάψουν να υποστηρίζουν το mouse ή το trackpad - θα μπορούσαν ίσως να προσφέρουν... λόγο ύπαρξης σε ένα MacBook Pro με οθόνη αφής. Ίσως.

Να είμαστε, ωστόσο, ειλικρινείς; Ελπίζουμε η Apple να μην επιλέξει κάτι τέτοιο. Είναι άλλο πράγμα να προσφέρεις μεγαλύτερα iPhone επειδή ο ανταγωνισμός προσφέρει μεγαλύτερα smartphones και το κοινό σου τα ζητά... κι άλλο πράγμα να αλλάζεις την συλλογιστική και τον σχεδιασμό λειτουργικού κι εφαρμογών που το κοινό σου "τιμά" ακριβώς επειδή διαφέρουν από του ανταγωνισμού. Ενδέχεται αυτός ο φημολογούμενος συνδυασμός επιφάνειας αφής και οθόνης OLED - που δείχνει έξυπνος και προσφέρει ουκ ολίγα σενάρια αξιοποίησης πολλών ειδών εφαρμογές - να είναι η... μεγαλύτερη υποχώρηση που θα πρέπει να κάνει η Apple στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι πιθανό και η ίδια να πειραματίζεται μεν με οθόνες αφής, αλλά να θέλει για την ώρα να κρατήσει διακριτούς τους δύο "κόσμους" του macOS και του iOS - γιατί αν ξεκινήσει η αύξηση της... αγγιξιμότητας των προγραμμάτων στο macOS, η λογική κατάληξη είναι κάτι σαν τα universal apps της Microsoft, εφαρμογές δηλαδή με παρόμοια "όψη κι αίσθηση" σε Mac, iPhone και iPad. Κάτι που, έμπρακτα πια, δεν νομίζουμε πως θα ενθουσίαζε τους φίλους της Apple. Όχι τους δικούς μας, πάντως!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner