banner

MacOS Catalina: πλήθος προβλημάτων συμβατότητας

Το λειτουργικό της Apple κάνει την μετάβαση στα 64-bit... επώδυνη για το κοινό της

Πριν από λίγα εικοσιτεράωρα, όπως είχε υποσχεθεί στην εκδήλωση που έκανε στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Apple διέθεσε στο κοινό των κατόχων Η/Υ της - όλων των μοντέλων iMac, MacBook κλπ. των τελευταίων 4 ή 5 - την νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, το MacOS 10.15 ή αλλιώς Catalina. H αναβάθμιση προηγούμενων εκδόσεων στην καινούργια δεν χαρακτηρίστηκε, αυτή καθ' αυτή ως διαδικασία, από ιδιαίτερα προβλήματα, όμως σωρεία... παράπλευρων προβλημάτων έχει αναφερθεί από πάρα πολλούς χρήστες ήδη, εξαιτίας δύο μεγάλων αλλαγών που έχουν υλοποιηθεί στο MacOS Catalina. Αλλαγών των οποίων την σημασία η Apple, και πολλές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, δεν κατέστησαν επαρκώς γνωστές πριν την διάθεση του νέου λειτουργικού σε εκατομμύρια καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημαντικότερη αιτία προβλημάτων είναι η πλήρης μετάβαση των εφαρμογών που εκτελούνται πλέον στο νέο MacOS σε μορφή περισσότερο ασφαλή και εξελιγμένη, αλλά απολύτως ασύμβατη με την προηγούμενη (από τα 32-bit στα 64-bit). Σε αντίθεση με ό,τι έκανε η Microsoft στα Windows, η Apple δεν θεώρησε απαραίτητο να προσφέρει κάποιου είδους "λειτουργία συμβατότητας" (compatibility mode), με αποτέλεσμα οποιοδήποτε πρόγραμμα ή app δεν είχε αναβαθμιστεί έως και την περασμένη εβδομάδα σε μορφή 64-bit, απλώς να μην λειτουργεί πλέον.

Οφείλει από την μία πλευρά να αναγνωρίσει κανείς στην Apple πως το κοινό της των προγραμματιστών και δημιουργών εφαρμογών ή apps το είχε προειδοποιήσει 18 ολόκληρους μήνες πριν. Αντιστοίχως οφείλει και να υπογραμμίσει κανείς, ωστόσο, ότι ο αμερικανικός κολοσσός έκανε πάρα πολύ λίγα πράγματα όσον αφορά στη ενημέρωση των καταναλωτών για το ίδιο θέμα. Το ίδιο ισχύει και για μεγάλες εταιρείες λογισμικού που δεν φρόντισαν είτε να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους κατάλληλα και έγκαιρα, είτε να ενημερώσουν, έστω, το κοινό για τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε μετά την αναβάθμιση. Και παραδείγματα δημοφιλούς λογισμικού 32-bit που δεν λειτουργούν πλέον στο MacOS Catalina περιλαμβάνουν το Adobe Creative Cloud (!), τα VMWare και Parallels, το Box Sync, το QuickBooks, το Transmit και πολλά άλλα.

Τόσο η Apple όσο και εταιρείες λογισμικού προτείνουν - τώρα... - σε όσους θέλουν ν' αναβαθμίσουν τον Mac τους στην έκδοση 10.15 να μην το κάνουν πριν ελέγξουν πόσες και ποιές εφαρμογές ή apps των 32-bit υπάρχουν στο σύστημά τους. Μπορούν γι' αυτόν τον σκοπό να αξιοποιήσουν το System Information Tool του λειτουργικού (αυτού που δίνει εποπτική εικόνα του συστήματος σε επίπεδο hardware/software) και από την περιοχή Software των πληροφοριών του να μεταβούν στην υποκατηγορία Legacy Software. Όλα τα προγράμματα ή apps που οι χρήστες θα βρουν εκεί πρέπει είτε να αναβαθμιστούν με ενημερώσεις λογισμικού είτε να απεγκατασταθούν και να εγκατασταθούν νεότερες εκδόσεις τους, καθώς δεν θα λειτουργούν στο MacOS Catalina (δεν θα μπορούν ούτε καν ν' απεγκατασταθούν μετά!).

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετίζεται με το διαβόητο iTunes και την κατάργησή του. Η Apple το αντικατέστησε μεν με ξεχωριστά apps - Music, Podcasts και TV - όμως στο iTunes στηρίζεται και σημαντικός αριθμός προγραμμάτων και apps σχετικών με την μουσική, τα οποία αντλούν πληροφορίες για την βιβλιοθήκη κομματιών του χρήστη από εκεί. Δίχως το iTunes τα προγράμματα αυτά δεν έχουν πρόσβαση σε playlists, κατηγοριοποιήσεις ή άλλες πληροφορίες - και θα πρέπει να αναβαθμιστούν ώστε να συνεργάζονται με το Music. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές ακόμη και top εφαρμογές που αξιοποιούνται από παραγωγούς και DJ σε ολόκληρο τον κόσμο - όπως τα Traktor ή Rekordbox - δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί σχετικά, ενώ άλλες, όπως το Serato, είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο.

Ο φόβος όλων είναι, φυσικά, πως όσο περισσότεροι χρήστες κάνουν την αναβάθμιση από MacOS 10.14 σε MacOS 10.15, τόσο περισσότερα θα είναι αυτού του είδους τα προβλήματα που ανακαλύπτονται... εκ των υστέρων. Και στο γεγονός ότι η Apple και οι συνεργάτιδές της εταιρείες λογισμικού θα μπορούσαν να είχαν προετοιμάσει καλύτερα το καταναλωτικό κοινό για όλα αυτά, δεν χωρά θεωρούμε συζήτηση. Ας ελπίσουμε ως το τέλος του χρόνου να έχουν πράξει... όλοι οι εμπλεκόμενοι τα δέοντα και να έχουν αντιμετωπιστεί με τον λιγότερο οδυνηρό δυνατό τρόπο οι προαναφερθείσες ασυμβατότητες. Και πως κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους θα αναγνωρίσει, φυσικά, το μερίδιο της ευθύνης που τού αναλογεί. Κάποια στιγμή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner