banner

Μάρκες laptop: οι πιο... ζημιάρικες!

Ποιών κατασκευαστών οι φορητοί Η/Υ έχουν... αρνητικά ρεκόρ;

Στη δεύτερη - παραδόξως - ενδιαφέρουσα... έρευνα της ημέρας (και τη σχετική της έκθεση) μετά από αυτήν για το κοινό της ψηφιακής φωτογραφίας, η εταιρεία SquareTrade ανέλυσε τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια στις ΗΠΑ από την αποστολή φορητών υπολογιστών όλων των κατασκευαστών σε κέντρα διάγνωσης και επισκευής. Βάσει αυτών των στοιχείων, η SquareTrade συνέθεσε έναν κατάλογο με τις... μάρκες laptop με μεγαλύτερη έφεση στις δυσλειτουργίες και τις βλάβες, προέβη δε και σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα και παρατηρήσεις ειδικότερου χαρακτήρα.

Στο... διά ταύτα, όμως: η έρευνα αναδεικνύει ως συνολικά περισσότερο αξιόπιστους τους φορητούς υπολογιστές των Asus, Toshiba και Sony, ενώ τις περισσότερες αναφορές βλαβών έκαναν laptop των Acer, Gateway και Hewlett Packard. Η Dell και η Apple, που απολαμβάνουν συνήθως υψηλούς δείκτες για την ικανοποίηση των πελατών τους, βρίσκονται "κάπου στη μέση", όντας ωστόσο περισσότερο αξιόπιστες από τη Lenovo (πρώην IBM). Η "ψαλίδα", μάλιστα, ανάμεσα στα μικρότερα και μεγαλύτερα ποσοστά είναι πολύ μεγάλη: στη διάρκεια μιας τριετίας μόνο το 15.6% των laptop της Asus και το 16.8% της Sony εμφάνισαν κάποιο πρόβλημα, σε αντίθεση με το 25.6% της HP, ποσοστό σοβαρότατο αν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία διοχέτευσε στην αγορά σχεδόν 16 εκ. φορητούς μέσα στο 2008. Ούτε η Apple ούτε η Dell ξεπέρασαν το 20% στο ποσοστό αναφορών βλάβης, σημείο στο οποίο φαίνεται να τοποθετείται το ίσως "αποδεκτό" όριο απωλειών τέτοιου είδους (ασχέτως αν ιδανικά θα έπρεπε να είναι... 0%, λέμε τώρα).

Πρέπει να τονιστεί ότι τα ποσοστά αυτά είναι μέσοι όροι, με άλλα λόγια ισχύουν για το σύνολο των μοντέλων κάθε κατασκευαστή στα τρία αυτά χρόνια. Περισσότερο επιρρεπή σε βλάβες αποδείχθηκαν βέβαια τα netbooks - λογικό αν σκεφτεί κανείς το χαμηλό τους κόστος - ενώ τα ακριβότερα μοντέλα όλων σχεδόν των κατασκευαστών εμφάνισαν αισθητά χαμηλότερα ποσοστά δυσλειτουργιών (αποδεικνύοντας σε μεγάλο βαθμό το γνωστό... "ό,τι πληρώνεις παίρνεις"). Άποψή του αθηνόραμαdigital.gr, πάντως, είναι πως ο,τιδήποτε άνω του 10%-15% των laptop που διοχετεύονται στο εμπόριο, είναι μεγάλο ποσοστό για να αποδεικνύεται προβληματικό. Ελπίζουμε αντίστοιχη έρευνα της SquareTrade μέσα στο 2010 να δείξει βελτίωση στα ποσοστά όλων των κατασκευαστών - ναι, ακόμη και αυτών που κρίθηκαν ως οι πιο αξιόπιστοι. Για να δούμε, για να δούμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner