Ειλικρινά δεν ξέρουμε και (πιθανώς το χειρότερο) δεν μπορούμε να φανταστούμε τί ακριβώς έχουν στο μυαλό τους τα κορυφαία στελέχη της Microsoft για να κάνουν τις... το λιγότερο συζητήσιμες επιλογές που έχουν κάνει τους τελευταίους 12 μήνες όσον αφορά στην προώθηση και την γενικότερη διαχείριση της δημόσιας εικόνας των Windows 10 - όμως μετά και από το προχθεσινό... κρούσμα, το θέμα της συζήτησης δεν είναι πια αν ο αμερικανικός κολοσσός έχει "ξεπεράσει τα όρια", αλλά αν στην πραγματικότητα υπάρχουν όρια στο τί προτίθεται να κάνει για να ωθήσει το ευρύτερο κοινό να μεταβεί στο νεότερό της λειτουργικό σύστημα. Κυριολεκτικά αυτή τη φορά.
Ο λόγος για την ενημέρωση ασφαλείας Μαρτίου του Internet Explorer σε Windows 7/8.1 (υπ' αριθμόν KB 3139929 για όσους θέλουν να την αναζητήσουν στην Knowledge Base της Microsoft) η οποία, ως τέτοια, εννοείται πως προτείνεται για εγκατάσταση απ' όλους τους χρήστες. Η ενημέρωση αυτή, ωστόσο, "καλεί" και μία άλλη ενημέρωση (την υπ' αριθμόν KB 3146449), η οποία εγκαθίσταται αυτόματα, χωρίς πρότερη συγκατάθεση του χρήστη, της της οποίας η μόνη "αποστολή" είναι να εμφανίσει ένα διαφημιστικό αναβάθμισης των Windows 7/8.1 σε Windows 10 κάθε φορά που "ανοίγει" ένα νέο tab του Internet Explorer!
Ναι, οι επισκέπτες του Αθηνόραμα Digital διάβασαν σωστά. Mέσα σε μία ενημέρωση ασφαλείας η Microsoft "έκρυψε" ένα σύστημα διαφήμισης, για το οποίο η αρχική λεκτική επεξήγηση ("Updated Internet Explorer 11 capabilities to upgrade Windows 8.1 and Windows 7") δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που εμφανίζεται στη σελίδα της ενημέρωσης υπ' αριθμόν KB 3146449 ("This update adds functionality to Internet Explorer 11 on some computers that lets users learn about Windows 10 or start an upgrade to Windows 10"). Η εν λόγω ενημέρωση όχι μόνο εγκαθίσταται αυτόματα και "αόρατα", αλλά δεν εμφανίζεται καν στην σχετική λίστα των Windows ώστε να απεγκατασταθεί μεμονωμένα: αν επιθυμεί κανείς να αφαιρέσει τη διαφήμιση αυτή, θα πρέπει να απεγκαταστήσει την αρχική ενημέρωση ασφαλείας (KB 3139929) η οποία φυσικά έχει όντως λειτουργικό ρόλο.
Μετά από τα πολλαπλά "τεχνάσματα" της Microsoft που σκοπό έχουν να ωθήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε αναβάθμιση των PC τους σε Windows 10 - εδώ και εδώ τα πιο πρόσφατα μόνο παραδείγματα - είναι να μην απορεί κανείς που τόσο μεγάλη μερίδα του ειδικού Τύπου σχολιάζει πλέον τόσο αρνητικά κάθε νέο τέτοιο "κόλπο" της; Σαφώς και όχι. Είναι να απορεί, ωστόσο, που ο αμερικανικός κολοσσός όχι μόνο δείχνει να μην πτοείται από τα σχετικά δημοσιεύματα, μα κάθε του νέο τέχνασμα είναι... περισσότερο αδίστακτο από το προηγούμενο, αν μη τί άλλο!
Υπάρχει, πάντως, και μία θετική πλευρά σε όλα αυτά: με τόση αγωνία που επιδεικνύει η Microsoft για να πιέσει τους χρήστες Windows 7/8.1 να μεταβούν στα Windows 10, είναι μάλλον απίθανο πλέον να τηρηθεί και η "διορία" (κατά τη γνώμη μας εξ αρχής πλασματική) των 12 μηνών για δωρεάν αναβάθμιση των σχετικών PC. Ο αμερικανικός κολοσσός το δίχως άλλο θα "αφήσει ανοιχτό" το χρονικό περιθώριο της μετάβασης από Windows 7/8.1 σε Windows 10 με μηδενικό κόστος σε όλους όσους το δικαιούνται νόμιμα. Το αν και κατά πόσο αυτοί που το δικαιούνταν και δεν το έχουν ήδη κάνει, θα αποφασίσουν να το κάνουν από τις 31/7 και μετά, απομένει ν' αποδειχθεί. Το μόνο σίγουρο: κόλπα όπως το προχθεσινό δεν βοηθούν. Εν τέλει, κανέναν.