Netgear WNDR 3800

Για υψηλές απαιτήσεις, σε... αντίστοιχη τιμή

Στις βασικές του "αποστολές", πάντως, η αλήθεια είναι πως το 3800 παραμένει συγκρίσιμο με το δημοφιλές 3700. Η δυνατότητα λειτουργίας στις συχνότητες των 2.4 και 5 GHz ταυτόχρονα εκμηδενίζει τις πιθανότητες... "συμφόρησης" όταν πολλές ασύρματες συσκευές μαζί χρειάζονται Δικτυακή σύνδεση, η θύρα USB 2.0 μπορεί να "μοιράσει" το περιεχόμενο ενός σκληρού δίσκου σε όλες τις συσκευές του τοπικού δικτύου, ενώ 4 παραμένουν και οι θύρες Gigabit Ethernet για ενσύρματη σύνδεση. Το 3800 προσθέτει σε αυτά τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός εκτυπωτή USB, ασύρματα, από όλες τις γύρω συσκευές, αλλά και βελτιωμένο περιβάλλον επιλογών και ρυθμίσεων (ονόματι Genie).

Στις επιδόσεις, πάντως, το Netgear 3800 απέδωσε σχεδόν ακριβώς όπως το 3700 (το οποίο αξιοποιούμε για 18 μήνες σχεδόν και μπορούμε να κρίνουμε). Στη διαμεταγωγή δεδομένων με ένα iPad 1 κι ένα Sony Vaio F21, από και προς το 3800 (σε λογική απόσταση και ανοιχτό χώρο) μετρήσαμε κάτι παραπάνω από 15 MB το δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο στην τυπική συχνότητα των 2.4 GHz και κάπως ταχύτερα, 17 ΜΒ το δευτερόλεπτο, στην συχνότητα των 5 GHz. Σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση και με εμπόδια να παρεμβάλλονται (έπιπλα και τοίχοι), η ταχύτητα μειώθηκε στα 4.1 και 2.7 MB ανά δευτερόλεπτο αντίστοιχα, παρέμεινε όμως άκρως ικανοποιητική για "απλά" πράγματα τύπου π.χ. Web browsing. Είναι, επίσης, αρκετή για τη διοχέτευση φωτογραφιών και μουσικής από και προς συσκευές που βρίσκονται οπουδήποτε στο σπίτι Η οπτική επαφή και μικρότερη απόσταση, ωστόσο, μάλλον επιβάλλεται για όσους και όσες έχουν σκοπό να "στέλνουν" video υψηλής ευκρίνειας από π.χ. ένα PC σε ένα player, μέσω του router της Netgear.

Από τα παραπάνω - και το κόστος του 3800, το οποίο αγγίζει τα €180 - εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι ένα προϊόν για το τμήμα εκείνο του κοινού που έχει υψηλές απαιτήσεις. Με εξαίρεση τη λειτουργία ReadyShare Cloud, οι κάτοχοι του 3700 δεν αξίζει να... χάσουν τον ύπνο τους πιθανώς, είναι ωστόσο πρακτικά βέβαιο πως οι άνθρωποι που θα προχωρήσουν στην επένδυση της αγοράς ενός 3800 θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν με αυτό θεαματικά τις δυνατότητες του τοπικού οικιακού δικτύου τους. Και... κρίμα δεν είναι να την πληρώνεις που την πληρώνεις τη σύνδεση με το Internet, να μην την αξιοποιείς με όλες σου τις συσκευές στο έπακρο; Ε, ναι!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ