nVidia: αντεπίθεση στις προσιτές κάρτες γραφικών

GeForce GTX 1060 με κόστος κάτω από €300 για ισχύ που καλύπτει το 75% των PC gamers, διαθέσιμη σύντομα

Το καλό με την τεχνολογία - όσον αφορά στο ευρύ κοινό, όχι τους καταναλωτές που ούτως ή άλλως έχουν την οικονομική άνεση να αποκτήσουν τα προϊόντα που τούς ενδιαφέρουν - εντοπίζεται στο γεγονός ότι, στην εξέλιξή της, φτάνει κάποια στιγμή σε ένα σημείο κομβικό: εκεί όπου μπορεί να προσφέρει κάτι που πολύς κόσμος θέλει, για χρήματα που πολύς κόσμος μπορεί να δώσει. Πανίσχυρες κάρτες γραφικών έχουν ήδη κυκλοφορήσει ουκ ολίγες μέσα στο 2016 - από την AMD Radeon Pro Duo μέχρι τις nVidia GTX 1080 και 1070 - και θα κυκλοφορήσουν κι άλλες, όμως με κόστος άνω των €500, €800 ή €1000 συνεχίζουν να είναι μία επένδυση για συγκεκριμένο, όχι μεγάλο κοινό. Σημαντικότερες τελικά αποδεικνύεται πως θα είναι εκείνες οι κάρτες γραφικών που κοστίζουν κάτω από €300 για ν' αποκτηθούν αλλά παρέχουν αρκετή ισχύ για να παίζει κανείς όλα τα νέα PC games σε ανάλυση 1080p (μακράν η δημοφιλέστερη όλων) με άνεση. Σε αυτό το πλαίσιο η GTX 1060, που μόλις ανακοίνωσε η nVidia, είναι πολύ σημαντική.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό για την GTX 1060 είναι, φυσικά, η σχέση της με τις μεγαλύτερες GTX 1070 και GTX 1080, όμως είναι κατά τη γνώμη μας προτιμότερο να την σκέπτεται κανείς ως μία εκμοντερνισμένη... GTX 980 (!). Ναι, την ισχύ που προσέφερε μόλις πριν από 18 μήνες αντί €699 η 980, την προσφέρει - και με 2 GB μνήμης περισσότερα - η 1060 αντί €279, καταναλώνοντας παράλληλα μόλις 120 Watt ρεύματος σε πλήρη φόρτο. Στα €279 θα κινούνται τιμολογιακά οι GTX 1060 που θα κυκλοφορήσουν από τις ανεξάρτητες κατασκευάστριες υποσυστημάτων για PC - έχουν επιβεβαιωθεί οι ΑSUS, EVGA, Gainward, Gigabyte, MSI, Palit, PNY και Zotac - ενώ η GTX 1060 "Founders Edition" της ίδιας της nVidia, που θα κυκλοφορήσει πρώτη, θα πωλείται προς €319. Το ίδιο συνέβη και με τις GTX 1080 και GTX 1070, την συλλογιστική ομολογουμένως δεν την καταλαβαίνουμε - αφού οι Founders Editions όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από αυτές των ανεξάρτητων κατασκευαστών, αλλά οι δεύτερες με καλύτερο σύστημα ψύξης υπερχρονίζονται ευκολότερα - αλλά η nVidia μπορεί να γνωρίζει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε, οπότε...

Η GTX 1060 είναι, βεβαίως, συμβατή με τα χαρακτηριστικά της DirectX 12 των Windows 10, ενσωματώνει θύρα HDMI 2.0 για προβολή εικόνας 4Κ στα 60 Hz (συν θύρες DVI και DisplayPort), δηλώνει ικανή ν' αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των γραφικών εικονικής πραγματικότητας των Oculus Rift και HTC Vive, αξιοποιεί και όλες τις extra λειτουργίες του νεότερου λογισμικού GeForce Experience της nVidia. Είναι, με άλλα λόγια, και πρακτικά "μικρή αδελφή" των GTX 1080 και 1070, όντας κατά περίπου 60% και 30% λιγότερο ισχυρή από αυτές αντιστοίχως, αλλά κοστίζοντας και πολύ λιγότερο: τρεις φορές και δύο φορές αντίστοιχα.

Η GTX 1060 ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες και κυκλοφορεί στις 19 Ιουλίου εν μέρει ως απάντηση στην Radeon RX480 της AMD, η οποία έχει επίσης αποσπάσει θετικότατες κριτικές και σχόλια για τα όσα προσφέρει στο κόστος των €219 (με 4 GB μνήμης) και €279 (με 8 GB μνήμης). Οι δύο κάρτες δείχνουν να κινούνται περίπου στο ίδιο επίπεδο ισχύος και η υπεροχή κάθε μίας στα σχετικά μετροπρογράμματα και PC games να εντοπίζεται κατά περίπτωση στην πλευρά της μίας ή της άλλης - αλλά μέχρι να δημοσιευθούν οι πρώτες μετρήσεις δεν θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα... ποιά κάρτα σε ποιά games υπερέχει.

Μοναδική "παραφωνία" στην αποκάλυψη της GTX 1060: η επιλογή της nVidia να μην υποστηρίξει σε αυτήν διάταξη SLI (λείπει εντελώς από την κύρια πλακέτα της η ειδική υποδοχή που θα συνέδεε την 1060 με μία δεύτερη 1060 μέσω του σχετικού καλωδίου). Οι PC gamers, έτσι, στερούνται την δυνατότητα να αγοράσουν μία GTX 1060 τώρα και, κάποια στιγμή μελλοντικά, μία δεύτερη για αύξηση των επιδόσεων στον ίδιο H/Y. Θεωρητικά είναι εφικτό σε PC games που έχουν αναπτυχθεί εκ αρχής με γνώμονα την DirectX 12 να αξιοποιηθούν δύο κάρτες γραφικών στον ίδιο Η/Υ ακόμη και χωρίς να συνδέονται μέσω SLI ή Crossfire, αλλά αυτό... θεωρητικά. Θα αποδειχθεί αυτή η επιλογή της nVidia εν τέλει... ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Radeon RX480 (που υποστηρίζουν Crossfire) για την AMD; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ