nVidia GeForce Titan

Δύναμη για λίγους, μέλλον για... περισσότερους!

Πράγματι, τοποθετώντας μία δεύτερη GeForce Titan στο ίδιο PC και ενεργοποιώντας τη λειτουργία SLI, στα ίδια games και προγράμματα μέτρησης παίρνουμε πλέον τα παρακάτω αποτελέσματα:

Crysis 3: 62 fps
Tomb Raider: 78 fps
Skyrim: 188 fps
Far Cry 3: 92 fps
GRID 2: 97 fps
BioShock Infinite: 101 fps
DiRT Showdown: 87 fps
3D Mark 2013 FireStrike: 6.982
Unigine Heaven 4: 1492

Όπως μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε, αυτού του επιπέδου η υπολογιστική δύναμη στα γραφικά ξεπερνά ο,τιδήποτε θα χρειαστεί για τους επόμενους π.χ. 18 μήνες ακόμη και ο πλέον απαιτητικός PC gamer. Δεν θεωρούμε πιθανό να κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο 12μηνο κάποιος τίτλος για H/Y με τον οποίο "θα τα βρει σκούρα" ο συνδυασμός "δίδυμων Titan" και Haswell. Με το κόστος απόκτησης, βέβαια, ενός συστήματος που αξιοποιεί αυτά τα προϊόντα να κυμαίνεται στα €4000 σχεδόν - γιατί δεν τοποθετείς δύο GeForce Titan σε PC που δεν έχει ποιοτικό motherboard, μεγάλο τροφοδοτικό, το λιγότερο 16 GB μνήμης και ευρύχωρο δίσκο SSD - είναι φανερό πως μικρό ποσοστό του καταναλωτικού κοινού θα είναι σε θέση να απολαύσει τις επιδόσεις αιχμής που προσφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Όμως, αντικειμενικά, έτσι ήταν πάντα τα πράγματα.



Αυτό που αξίζει να κρατήσουν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital από αυτά είναι το εξής: η τεχνολογία και η δύναμη μιας GeForce Titan είναι μεν ακριβή ν' αποκτηθεί σήμερα, δεν παύει να είναι όμως η μορφή των πραγμάτων που έρχονται - και μάλιστα ταχύτερα από ποτέ. Ήδη κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες στην αγορά η... "μικρή αδελφή" των Titan, η GeForce GTX 780, η οποία προσφέρει το 80% της ισχύος των πρώτων, στο 60% του κόστους τους (την βρήκαμε και €650). Ακολουθεί, δε, η GTX 770 σε ακόμη χαμηλότερη τιμή. Η nVidia με αυτόν τον τρόπο "ανεβάζει την πήχυ" της απόδοσης 3D γραφικών ξανά σε σημείο που τα PlayStation4 και Xbox One δεν μπορούν να δουν... ούτε με το κυάλι (πριν καν κυκλοφορήσουν στην αγορά). Το θέμα του κόστους δεν είναι βέβαια ποτέ άσχετο με όλα αυτά - σε τελική ανάλυση με τα χρήματα μιας μόνο Titan αγοράζει κανείς και το PS4, και το Xbox One, και... games για το καθένα! - όμως για τους PC gamers που "τα θέλουν όλα" υπάρχει τόσο η "απόλυτη" (sic), όσο και η "λογική" επιλογή στην αγορά, με τη μορφή των GeForce Titan και GTX 780. Γιατί πέρα από την υψηλή ευκρίνεια, άλλωστε, υπάρχει... και η υπερυψηλή!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ