Sony Vaio F21

3D laptop, και... top ούτως ή άλλως!

Λιγότερη επιτυχία όσον αφορά στην πειστικότητα της τρίτης διάστασης είχαμε σε 3D games - κι αυτό γιατί αυτά δεν είναι εξ αρχής δημιουργημένα για να αποδώσουν στερεοσκοπική εικόνα όπως π.χ. το Killzone 3 στο PS3, οπότε "μετατρέπονται" σε 3D με τη χρήση λογισμικού. Παραμένουν όμορφα, όμως πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί στην ανάλυση της οθόνης καθώς το GT 540M δεν μπορεί να αποδώσει σύγχρονα PC games με στερεοσκοπική εικόνα ΚΑΙ σε ανάλυση 1920x1080 ταυτόχρονα. Είναι καθ' όλα ικανό να το κάνει σε 2D, πάντως, ακόμη και με απαιτητικούς τίτλους. Το ίδιο "λιγότερο 3D από 3D" είναι οι ταινίες 2D των οποίων την παραδοσιακή εικόνα το νέο Vaio F μπορεί να μετατρέψει σε στερεοσκοπική με το πάτημα ενός πλήκτρου (!): αποκτούν μεν κάποιο "βάθος", αλλά η συνολική εντύπωση δεν είναι π.χ. επιπέδου Coraline ή Avatar. Γενικώς το F21 δεν... φταίει σε κάτι με όλα αυτά, απλώς με την top οθόνη του αποδεικνύει για άλλη μια φορά, εμφατικά, πως το αληθινό υλικό 3D κι όχι εκείνο που προκύπτει από μετατροπή, είναι αυτό που αληθινά εντυπωσιάζει.

Με το παρεχόμενο λογισμικό της Sony, ωστόσο, ο κάτοχος ενός F21 μπορεί να δει σε 3D τόσο πανοραμικές φωτογραφίες που έχει συλλάβει ο ίδιος, όσο και 3D video δικής του δημιουργίας. Τις πρώτες υποστηρίζουν και τώρα πολλές ψηφιακές φωτογραφικές της Sony, το δεύτερο θα είναι διαθέσιμο μετά την άνοιξη, οπότε και περιμένουμε τις πρώτες δύο 3D βιντεοκάμερες της εταιρείας. Έτσι, με... αυτά και με κείνα, ο 3D χαρακτήρας του F21 δεν φαντάζει πλέον ως απλή bonus ιδιότητα ενός ούτως ή άλλως κορυφαίου laptop. Είναι κάτι που ο κάτοχός του μπορεί να αξιοποιήσει με πολλαπλούς τρόπους και, όσο περνά ο χρόνος, όλο και περισσότερους - ας μην ξεχνάμε, δε, ότι μέσω της θύρας HDMI 1.4 που φέρει, μπορεί να αποδώσει όλα τα παραπάνω και σε οποιοδήποτε μέσο προβολής HD, με ήχο υψηλής ευκρίνειας.

Η συνολική μας άποψη για το F21, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να είναι η καλύτερη - με μία μικρή επιφύλαξη για την τιμή πώλησής του, που δεν ξέρουμε ακόμη ποιά θα είναι και ελπίζουμε να μην ξεπερνά το... ψυχολογικό όριο των €2000 στο εμπόριο. Θα επανέλθουμε με την πρώτη ευκαιρία σε λεπτομερέστερη αναφορά για το F21, από περισσότερα PC games, ταινίες 3D Blu-ray και άλλο 3D υλικό. Μέχρι τότε... 3D υψηλής ευκρίνειας καλώς ήλθες, και σε φορητή μορφή!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ