Sony Vaio F21

3D laptop, και... top ούτως ή άλλως!

Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, laptop αυτού του επιπέδου αποδίδει εξαιρετικά με τα Windows 7 Home Premium: ταχύτατη εκκίνηση, άνετη εκτέλεση πολλών εφαρμογών μαζί, καμία καθυστέρηση πουθενά. Στην αυτονομία βέβαια οι φορητοί υπολογιστές desktop replacement ποτέ δεν διεκδικούσαν δάφνες και το F21 δεν αποτελεί εξαίρεση, παραμένοντας ενεργό εκτός τροφοδοσίας - αλλά με κανονική γι' αυτό χρήση, δηλαδή με σύνδεση Wi-Fi και δουλειά σε Photoshop, Word και... αμέτρητους Firefox - για μιάμισι ώρα περίπου. Η Sony το έχει βεβαίως προικίσει με πολλές ΑΑΑ εφαρμογές για επεξεργασία video, εγγραφή σε Blu-ray, αναπαραγωγή ταινιών κλπ., οπότε και από αυτήν την πλευρά το F21 εμφανίζεται υπερπλήρες.

Αναφερόμαστε όμως στο πρώτο 3D laptop της ιαπωνικής εταιρείας. Ποιές είναι οι εντυπώσεις μας από την σημαντική, καινοτομική αυτή πλευρά της χρήσης του; Ανέλπιστα θετικές, είναι η απάντηση. Αρχικά σκεφτόμασταν ότι η οθόνη των 16 ιντσών δεν θα ήταν αρκετή για να αποδώσει την εικόνα 3D πειστικά (εδώ έχουμε δει τηλεοράσεις διαγωνίων 46 ιντσών και πάνω που... δυσκολεύονται), όμως από την απόσταση που χρησιμοποιεί κανείς ένα laptop, είναι μια χαρά: δεν καλύπτει όλο το οπτικό πεδίο του χρήστη, όμως δημιουργεί την αίσθηση του βάθους και της τρίτης διάστασης χωρίς κανένα πρόβλημα. Παραδόξως, δε, οι γωνίες θέασης της οθόνης αυτής είναι ολοφάνερα ευρύτερες από αυτές μιας τηλεόρασης 3D, σαφέστατα θετικό.

Δοκιμάσαμε διαφόρων τύπων υλικό με στερεοσκοπική εικόνα. Οι ταινίες σε 3D Blu-ray ήταν το πιο εντυπωσιακό απ' όλα, φυσικά, όντας υψηλής ευκρίνειας και 3D εξ αρχής: τα Coraline και Alice in Wonderland απέδωσαν υπέροχα την αίσθηση του βάθους σε πολλαπλά επίπεδα και του πιστευτού "όγκου" στα αντικείμενα - μόνο στον 3D προβολέα της Sony, τον VW90ES, τα έχουμε δει καλύτερα. Τα 3D γυαλιά που συνοδεύουν το F21 είναι ενεργά, για την ακρίβεια όμοια με αυτά που αξιοποιούν οι καλύτερες Bravia, οπότε ναι μεν μειώνουν τη φωτεινότητα αλλά δεν πάσχουν ιδιαίτερα από το "τρεμόπαιγμα" (flickering) που κουράζει. Αμιγώς ως επίδειξη του πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η στερεοσκοπική εικόνα όταν προβάλλεται σωστά, τα 3D Blu-ray στο F21 είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να δει κανείς σήμερα σε PC. Οι ταινίες 3D σε αυτή τη μορφή αυξάνονται σιγά-σιγά σε αριθμό, οπότε με την πάροδο του χρόνου αυτή η πλευρά του F21 θα αποκτά πιο πολλή αξία.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ