To λειτουργικό σύστημα που θα διαδεχθεί το δημοφιλέστερο αυτήν την στιγμή στον κόσμο, τα Windows 11, απέχει τρεις εβδομάδες πλέον από την επίσημη πρεμιέρα του - και με τις προεκδόσεις του να συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από σωρεία προβλημάτων, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα τί μπορεί να περιμένει την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου. Η ίδια η Microsoft πάντως δείχνει να δίνει, για την ώρα τουλάχιστον, περισσότερη σημασία στην προώθηση νέων PC που θα φέρουν προεγκατεστημένα τα Windows 11, παρά στα εκατοντάδες εκατομμύρια PC που μπορούν να αναβαθμιστούν σε αυτά - με ό,τι αυτό σημαίνει και καταδεικνύει.
Είναι πάντως σαφές πια το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός δεν είχε ποτέ καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο όσον αφορά στο πως ακριβώς θα πραγματοποιηθεί όχι μόνο η διάθεση των Windows 11 αυτών καθ' αυτών, αλλά η μετάβαση πάρα πολλών εκατομμυρίων χρηστών Windows 10 σε εκείνα. Οι παλινωδίες της εταιρείας όσον αφορά στα προαπαιτούμενα των PC που μπορούν να φιλοξενήσουν τα νέα Windows - καθώς και οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα διάθεσής τους και η... δημιουργική ασάφειά του η τωρινή - "προδίδουν" έλλειψη προετοιμασίας εκ μέρους της. Με αυτά τα δεδομένα ήταν λογικό και αναμενόμενο σημαντικό μεν ποσοστό των χρηστών Windows 10 να περιμένει με ενδιαφέρον την 5η Οκτωβρίου, αλλά επίσης σημαντικό άλλο ποσοστό να αισθάνεται αβεβαιότητα με όλα αυτά και να τηρεί στάση αναμονής.
Σε κάθε περίπτωση η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στην 5η Οκτωβρίου αυτή καθ' αυτή ως ημερομηνία διάθεσης δεν βοηθά. Η ίδια η Microsoft έχει δηλώσει πως θα διοχετεύσει τα Windows 11 στους καταναλωτές με συμβατά PC "κατά κύματα", όχι σε όλα στις 5/10, αυτό ισχύει ωστόσο για τον αυτόματο μηχανισμό του Windows Update (πότε θα τα "εμφανίσει" μόνος του δηλαδή ως διαθέσιμα). Στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε έχει Η/Υ που πληροί τα προαπαιτούμενα των Windows 11 μπορεί να πάει στις 5/10 στην περιοχή του Windows Update και να τα "ζητήσει" μόνος του, ενώ την ίδια ημέρα σίγουρα θα γίνει διαθέσιμη και η αυτόνομα εγκαταστάσιμη μορφή τους (ISO), από την οποία επίσης μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε αναβάθμιση. Για ποιά διάθεση "κατά κύματα" συζητάμε, με άλλα λόγια, από την στιγμή που οποιοσδήποτε έχει συμβατό Η/Υ και θέλει τα Windows 11 στις 5/10, θα μπορεί να τα έχει;
Υπάρχει πάντοτε, ευτυχώς, για όλους η επιλογή της άμεσης αναβάθμισης από Windows 10, αλλά και η επιλογή αναμονής - η οποία έχει θετική κι αρνητική πλευρά. Η θετική: όσοι δεν κάνουν την αναβάθμιση στις 5/10, μα αργότερα, δεν θ' αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πρώτων ημερών ή και εβδομάδων ή και μηνών (τα οποία φαντάζουν πολύ πιθανά αυτήν την στιγμή και θα επιλύονται με ενημερώσεις λογισμικού). Η αρνητική: όσοι δεν κάνουν την αναβάθμιση άμεσα δεν θα γνωρίσουν γρήγορα το, θεωρητικά, καλύτερο λειτουργικό σύστημα για Η/Υ στο χρονικό διάστημα που όλοι θα μιλούν γι' αυτό. Το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς ήταν πάντοτε εμπορικά "ζωηρό" για την αγορά των PC, τώρα θα είναι ακόμη πιο πολύ καθώς αυτά θα προωθούνται (και) λόγω Windows 11. Θα είναι, κοινώς, κάπως... δυσάρεστο σε κάποιους καταναλωτές να μην "συμμετέχουν στο πάρτι", ενώ θα μπορούσαν.
Όλη αυτή η κατάσταση έχει μία αρνητική πλευρά και για την ίδια την Microsoft όμως (πέρα από την ήδη καλλιεργημένη και δικαιολογημένη εντύπωση πως τα Windows 11 δημιουργήθηκαν κατά βάση ως εμπορικός καταλύτης για τις πωλήσεις νέων PC): "βάζει ψηλά τον πήχυ" όσον αφορά στην συνολική ποιότητα του νέου λειτουργικού της συστήματος. Όσοι καταναλωτές όντως προχωρήσουν τελικά σε αγορά καινούργιου Η/Υ λόγω Windows 11, δικαίως θα περιμένουν τίποτε λιγότερο από το τέλειο: ο εκάστοτε κατασκευαστής και η Microsoft υποτίθεται πως συνεργάστηκαν, άλλωστε, ακριβώς έτσι ώστε αυτά όχι μόνο να μην παρουσιάζουν το παραμικρό πρόβλημα με τα Windows 11 στην λειτουργία τους, αλλά και να αποδίδουν καλύτερα απ' ότι με Windows 10.
Παράλληλα, μετά από όλο αυτό το... σήριαλ του αποκλεισμού των πιο πολλών PC εκεί έξω, και της καθιέρωσης των αυστηρών προαπαιτούμενων που πρακτικά περιορίζουν τα Windows 11 ως αναβάθμιση μόνο σε υπολογιστές του 2018 ή νεότερους, όσοι έχουν τέτοιους Η/Υ επίσης αναμένουν απροβλημάτιστη μετάβαση, άψογη λειτουργία και καλύτερες επιδόσεις. Οι απαιτήσεις αυτές και τα δύο συγκεκριμένα tagret group καταναλωτών είναι, από την δική τους οπτική γωνία, εύλογες.
Υπάρχει, δε, ακόμη ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα Windows 11 οφείλουν να ανταποκριθούν αυτή τη φορά στις προσδοκίες και απαιτήσεις του κοινού: είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν αν αναλογιστεί κανείς τί είναι στην πραγματικότητα. Τα Windows 11 δεν είναι κάποιου είδους επαναστατικό προϊόν με οποιαδήποτε έννοια. Δεν είναι καν... εντυπωσιακά εξελικτικό σε σχέση με τα Windows 10. Ευπρόσδεκτο το περισσότερο καλαίσθητο γραφικό περιβάλλον εργασίας, καλοδεχούμενος ένας μικρός αριθμός από προσθήκες σχετικές με την παραγωγικότητα, ενδιαφέρουσες και κάποιες λειτουργίες με (μακροπρόθεσμα) μελλοντικό χαρακτήρα. Όμως τα Windows 11 εν έτει 2021 δεν θα προσφέρουν τίποτε συγκεκριμένο που δεν γίνεται στα Windows 10. Το νέο λειτουργικό σύστημα δεν χαρακτηρίζεται από κάτι απολύτως απαραίτητο ή αναντικατάστατο. Πολλοί ήδη πιστεύουν πως, στην πράξη, ο αριθμός "11" είναι εν πολλοίς εργαλείο marketing και είναι δύσκολο να τους αδικήσει κανείς.
Οπότε... ναι: το λιγότερο που μπορεί να κάνει για τους καταναλωτές από το "φαντεζί service pack", όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Να είναι τέλειο. Να προσφέρει όλα όσα έχει υποσχεθεί, ακριβώς όπως τα έχει υποσχεθεί. Αν τα Windows 11 δεν κάνουν τα παραπάνω, τότε έχουν αποτύχει. Και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό ή άδικο, αξίζει να το θέσει κανείς στο πλαίσιο των τελευταίων ετών: προκειμένου να εξιλεωθεί η Μicrosoft για τα τεράστια, πολυάριθμα προβλήματα που δημιούργησε σε πάρα πολλούς χρήστες τα Windows 10 και οι ενημερώσεις τους, αλλά και για το εξελικτικό τέλμα στο οποίο τα οδήγησε τελικά, "χρωστά" στην αγορά ένα ποιοτικό λειτουργικό σύστημα. Θα είναι τα Windows 11 όντως αυτό το προϊόν; Η απάντηση σε 18 μόλις ημέρες, πια!