banner

Tablet για το σχολείο: πώς θα επιλέξεις, τί θα χρειαστείς

Διαφορετική προσέγγιση, πολλά πλεονεκτήματα - και τί πρέπει να έχεις στα υπ' όψιν!

Όσον αφορά στη δουλειά που γίνεται από τους μαθητές ή φοιτητές για το σχολείο ή τη σχολή, ένας προσωπικός υπολογιστής είναι πάντα το καλύτερο και πλέον διαδεδομένο (όχι τυχαία) εργαλείο. Καλύψαμε σε σχετικό μας άρθρο ποιές επιλογές έχει το κοινό σε αυτήν την κατηγορία προϊόντων και πώς μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε αυτές. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο - αφότου... ξεπέρασαν τις αρχικές τους παιδικές ασθένειες - τα tablet έχουν αναδειχθεί σε αξιοπρόσεκτη εναλλακτική των PC, όντας πια ικανά ν' ανταποκριθούν σε μεγάλο ποσοστό των εργασιών που κάποτε επέβαλλαν τη χρήση Η/Υ. Επειδή, ωστόσο, είναι συσκευές σχεδιασμένες με διαφορετική συλλογιστική, αυτή της αυξημένης φορητότητας και των apps, υπάρχει μία σειρά από πράγματα που πρέπει να έχει κανείς "στα υπ' όψιν" εάν πρόκειται να αγοράσει tablet για εκπαιδευτική χρήση. Για να τα δούμε ένα-ένα τα πράγματα αυτά!

Μεγάλο tablet... και μόνο
Ακούγεται ευκόλως εννοούμενο, φυσικά, αλλά με τόσα μικρά tablet - σε δελεαστικότατες συχνά τιμές - στην αγορά, αξίζει υπενθύμισης: αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κανείς προϊόν του είδους για συγγραφή κειμένων, για βασική επεξεργασία εικόνας κλπ., οφείλει να αγοράσει tablet με οθόνη διαγωνίου το λιγότερο 8.9 ιντσών (ιδανικά των 9.7 ιντσών και άνω). Ναι, αυτά δεν είναι τόσο προσιτά όσο τα "μικρά" tablet. Όμως για να αξιοποιηθεί είτε ως οθόνη με ασύρματο πληκτρολόγιο (α λα laptop) είτε με το εικονικό πληκτρολόγιο "πάνω στην" οθόνη, ένα tablet χρειάζεται να προσφέρει επαρκή "χώρο" ωφέλιμο που τα μικρότερα σε μέγεθος tablet εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν. Η αληθινή αξία αυτών των μοντέλων για το σχολείο μπορεί να βρεθεί στα εκπαιδευτικά apps - υπάρχουν αρκετά ποιοτικότατα τέτοια, ειδικά για μαθητές μικρής ηλικίας - αλλά για τις αληθινά δημιουργικές "αποστολές" η... διαγώνιος "μετράει"!

Tablet για το σχολείο; Υποχρεωτικά μαζί με Internet.
Σε αντίθεση με τους προσωπικούς Η/Υ που ενσωματώνουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο για τις εργασίες του σχολείου ή της σχολής, ο αντίστοιχος των tablet δεν είναι μόνο πολύ λιγότερος, τον... "διεκδικούν" και όλα τα άλλα apps και games που εγκαθιστάς εκεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα είσαι σε θέση να αποθηκεύσεις πολύ υλικό σε αυτά (ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο πολλά tablet που βασίζονται σε Android προσφέρουν επέκταση του χώρου αυτού με κάρτες μνήμης), αλλά και πως, σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστείς αν όχι μόνιμη, τότε σίγουρα τακτικότατη σύνδεση με το Internet. Θα την χρειαστείς τόσο για να ενημερώνεις τα apps που χρησιμοποιείς, όσο και για να αποθηκεύεις "κάπου στο Ιnternet" (οι πολυσυζητημένες υπηρεσίες cloud) το υλικό που παράγεις, για ασφάλεια και πρόσβαση από παντού. Όποιος έχει ήδη tablet, ξέρει τί εννοούμε: χωρίς Internet, οι συσκευές αυτές είναι... "μισές"!

Από την οθόνη στο χαρτί: γίνεται, μην αγχώνεσαι!
Πρόβλημα στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του iPad και των άλλων tablet θεωρούνταν το γεγονός ότι για να πάρει κανείς σε χαρτί ο,τιδήποτε ήθελε από αυτά, έπρεπε να χρησιμοποιήσει απαραιτήτως και PC ("τα στέλνω με mail στον εαυτό μου" κλπ). Αυτός είναι ακόμη και σήμερα ο 100% σίγουρος τρόπος και η επιλογή... "όταν όλα τ' άλλα αποτύχουν", όμως υπάρχουν πια κι άλλες εναλλακτικές. Υπάρχει ο μηχανισμός AirPrint, τον οποίο προσφέρουν πια πολλοί εκτυπωτές επιτρέποντας την απευθείας, ασύρματη αποστολή εγγράφων για εκτύπωση από τα iPad. Αν ο εκτυπωτής δεν υποστηρίζει AirPrint αλλά ενσωματώνει Wi-Fi, υπάρχουν apps που τον "φέρνουν σε επαφή" με τα iPad. Στα tablet με Android τον αντίστοιχο ρόλο αναλαμβάνει η υπηρεσία Cloud Print της Google, η οποία "συνδέει στο Internet" όλων των ειδών τους εκτυπωτές για να στείλει κανείς έγγραφα σε αυτούς έτσι. Αν σκοπεύει κανείς να εκτυπώνει συχνά από το tablet που σκέφτεται να πάρει, σε κάθε περίπτωση, λύσεις... υπάρχουν.

Android ή iPad; Εξαρτάται. Τί αξιολογείς... και πώς;
Τόσο τα tablet της Apple, όσο και των κατασκευαστών που συνεργάζονται με την Google για το λειτουργικό της, το Android - όπως οι Samsung, Asus, Lenovo ή και η ελληνική MLS - αντιπροσωπεύουν δύο "στρατόπεδα" που έχουν σαφή πλεονεκτήματα έναντι του άλλου. Τα iPad έχουν να επιδείξουν την μεγαλύτερη γκάμα και το υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο σε apps, ωριμότερο λειτουργικό σύστημα και το πλουσιότερο "οικοσύστημα" από αξεσουάρ που έχει "χτιστεί" γύρω από αυτά. Τα tablet με Android έχουν να επιδείξουν την προαναφερθείσα επεκτασιμότητα του αποθηκευτικού τους χώρου, την ευκολότερη συνεργασία με Η/Υ, την ευρύτερη ποικιλία σε επιλογές συσκευών και την φιλικότερη συχνά τιμή. Για εκπαιδευτικές "αποστολές" και τα δύο είναι κατάλληλα - αυτό που διαφέρει είναι οι προτεραιότητες που θέτει ο καθένας όσον αφορά στη συγκεκριμένη επιλογή.

Αξεσουάρ-must: αυτά, θα τα χρειαστείς
Όποιου... "στρατοπέδου" tablet κι αν επιλέξεις, πάντως, δύο αξεσουάρ θα αγοράσεις αργά ή γρήγορα - οπότε προτείνουμε μάλλον να τα αγοράσεις μαζί με το tablet! Το ένα είναι το ασύρματο πληκτρολόγιο γιατί (αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς) μακροσκελή κείμενα είναι δύσκολο και χρονοβόρο να γράφεις με το εικονικό πληκτρολόγιο της οθόνης. Η αγορά προσφέρει πολλές σχετικές επιλογές, ισχύει πάντα το... "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις", αξίζει δε να κρίνεις μήπως προτιμότερο είναι ένα αξεσουάρ που και ως πληκτρολόγιο λειτουργεί, και το tablet στηρίζει σε σωστή γωνία, και προστατεύει την οθόνη του (keyboard covers ή cases λέγονται συνήθως). Η αλήθεια είναι πως τα πολύ καλά τέτοια, μαζί με το κόστος ενός καλού tablet, αθροίζονται σε ποσό που αγγίζει το κόστος ενός φθηνού υβριδικού tablet/laptop με Windows, αλλά αυτό είναι... ξεχωριστό θέμα συζήτησης. Το άλλο αξεσουάρ είναι μία εξωτερική μπαταρία (powerbank) για να φορτίσεις το tablet σου όταν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Τα tablet χρειάζονται πιο πολύ ρεύμα από τα μοντέρνα κινητά τηλέφωνα, οπότε μία powerbank υψηλότερης χωρητικότητας ενδείκνυται. Όσο πιο μεγάλη, τόσο πιο πολλές ώρες... ξέγνοιαστης χρήσης!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner